Mācāmies slidot!

Mācāmies slidot!

02. Mar 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vienu brīdi jau likās, ka ziema tā arī neatnāks, bet šeku reku viņa pēkšņi ieradās ar sniegu un lielu salu, kas nepavisam nav slikti, jo beidzot aizsala dīķi un ezeri, un mēs varam meklēt slidas un doties slidot! Kas jāņem vērā, dodoties ar bērnu slidot, stāsta Sportland slidošanas trenere Evita Krievāne.

Pirmais darbiņš, kas jāpaveic, lai varētu kāpt uz ledus ir silti jāsaģērbjas un jāatrod īstā izmēra slidas. Bērniem tās var būt kādu izmēru lielākas, ja mēs pirms tam uzvelkam vilnas zeķītes. Būtiski ir slidas pareizi aizsiet, lai mazās kājiņas nebūtu iespīlētas un varētu brīvi kustēties.

Sportland slidošanas trenere Evita Krievāne stāsta par slidu aizsiešanu: „Apakšējā slidas daļa ir jāsavelk stingrāk, bet augšdaļa netik stingri kā apakšā, lai bērns varētu vieglāk kustēties un izpildīt, piemēram, pietupienus.”

Taču svarīgi ir arī tas, ar kādām slidām mazais iziet uz ledus, lai jau no pirmās reizes viņš sāktu apgūt pareizas iemaņas.

Taujāta, kādas slidas labāk izvēlēties slidošanas apmācībai, slidošanas trenerei ilgi nav jādomā: „Es pati vairāk atbalstu hokeja slidas, kas šķiet ērtākas un esmu redzējusi, ka bērni ātrāk iemācās ar hokeja slidām. Ja slidošanas apmācības laikā tiek vilktas daiļslidošanas slidas, bērns izmanto zobiņus, lai atspertos un tiktu uz priekšu. Hokeja slidām šādu robiņu nav,  tāpēc bērnam jāatsperas uz sānu, pareizi iemācoties slidot.”

Protams, pirmie solīši uz ledus būs nedroši, tāpēc sākumā mēs vienmēr mazajam esam līdzās un palīdzam noturēt līdzsvaru.  Visvieglāk bērnam iemācīt slidot, stāstot, ka sākumā viņš var mēģināt staigāt pa ledu tāpat kā pa zemi.

Lai mazais justos droši un arī mums sirds būtu mierīga, ka bērniņš nekritīs, turam viņu no aizmugures zem padusītēm. Varam izmantot arī šalli, apliekot to bērnam ap krūtīm – tā mums būs vieglāk, jo visu laiku nebūsim ar saliektu muguru.

Protams, vecākiem ir bažas, ka bērns nokritīs un sasitīsies, tomēr kurš no mums gan nav nokritis un izjutis zilumu sāpes! „Līdzīgi kā skrituļslidošanā, var izmantot arī aizsargus- ceļiem, elkoņiem un arī jāpadomā par ķiveres izmantošanu,” iesaka slidošanas trenere.

Kad bērniņš ir paaudzies, protams, rodas jautājums – vai viņš jau ir gatavs kāpt uz ledus un izbaudīt ziemas priekus no visas sirds vai tomēr vēl jāpagaida līdz nākamajai ziemai.

„Esmu mācījusi slidot 1 gada un 8 mēnešus vecu meitenīti, bet optimālais vecums ir 2-3 gadi, kad bērns morāli jau ir nobriedis fiziskām aktivitātēm un izpratīs, kā kas darāms,” stāsta Evita Krievāne.

Un, protams, neaizmistam arī par sevi – ja slidošana iet pie sirds, velkam slidas kājās un aiziet uz ledus! Taču, ja nekad nav nācies to darīt, varbūt šī ir īstā ziema, lai to sāktu.

Vai vecākiem ir obligāti jāmāk slidot, lai bērnu iemācītu slidot? Šis jautājums rodas ikvienam no vecākiem, kas nav iemācījies slidot. Slidošanas trenere atzīst, ka ledus hallēs ar apaviem uz ledus nemaz nelaiž, kas nozīmē, ka arī vecākiem jābūt ar slidām kājās.

Vēl kāds nozīmīgs atgādinājums: bērnus uz ledus nevajadzētu cilāt un ņemt rokās, jo kritiena gadījumā sasišanās būs spēcīgāka nekā tad, ja bērns nokrītīs no savām kājām.

Lai bērniņš pēc iespējas prasmīgāk iemācītos slidot, nepietiek ar vienu reizi slidotavā. Ja reiz ir apņēmība to prast tā pamatīgi, nodarbībām jānotiek regulāri.

Vai zināji, ka slidojot, jāpavēro, vai bērns to dara pareizi? „Pats galvenais ieteikums slidojot, iesēsties celīšos un izmanot vairāk slidu kantes,” stāsta Evita Krievāne. „Ja bērns slido tikai uz iekšmaliņām, tad tas nebūs pareizi, jo slidojot, jāmēģina iziet gan uz ārmaliņām, gan iekšmaliņām.”

Slidošana bērniem visbiežāk sagādā lielu gandarījumu, tāpat arī apziņa, ka ir apgūts, kas līdz šim nezināms. Un jau nākamo ziemu varēs gaidīt ar milzīgu prieku, jo būs iespēja iet soli tālāk.

Vai Tava ģimene ir iecienījusi slidošanu? Kādā vecumā tavs bērns pirmo reizi uzkāpa uz slidām?

Māmiņu Klubs

Eksperts

Evita Krievāne

Sportland slidošanas trenere
Evita Krievāne Vecāku skolā
princesemince princesemince 02. Mar 2013, 09:06

Neesmu ļoti liela slidošanas meistare, bet uz ledus noturēties varu, tikai bez visādiem virtuoziem gājieniem 😀 Bērnu pirmo un pagaidām vienīgo reizi uz slidām uzlikām 3,9 gadu vecumā, taču viņa gribēšana neatbilda varēšanai - gribēja uzreiz ātri, bez sākuma mācīšanās, līdz ar ko mēģināsim atkal nākošziem, cerot, ka būs sapratis, ka iesākumā jāsāk ar mazumiņu 😉