Lomu spēles bērnu izpildījumā

Lomu spēles bērnu izpildījumā

01. May 2013, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Bērni savās rotaļās ataino ikdienā redzēto, kā arī cenšas ar rotaļu palīdzību identificēt sevi ar dzimumu, pie kura viņi pieder, izvēloties būt tipiski sievišķīgi, vai tipiski vīrišķīgi. Tomēr bērnu rotaļu saturu nosaka ne tikai ģimenē redzētais, bet arī redzētais TV, pie draugiem, bērnudārzā un citur.

Vai atceries savu bērnību, kad ar bērniem mājas pagalmā spēlējāt ģimeni? Bija mamma, kāds puisis bija tētis, tad vēl bija bērni. Tika veidota māja, bērniem bija jāiet gulēt pusdienas laiks, bet mamma gatavoja ēst, kamēr tētis bija darbā. Vai atceries, kur jūs ņēmāt idejas savām spēlēm?

Tagad tu nolūkojies uz saviem bērniem, kuri arī savās rotaļās attēlo ģimenes dzīvi – iedala lomas gan mammai, gan tētim, gan bērniem, un brīnies, kādēļ bērni savās spēlēs izspēlē stereotipiskas ģimenes – meitenes paliek „mājās“ un gatavo ēst, pieskatot „bērnu“, bet „tēti dodas uz darbu“, bet „vakarā“ pielabo kaut ko „dzīvoklī“, vai skatās „televizoru“. Ir pagājuši tik daudz gadu, tomēr bērnu rotaļas savos pamatos nemainās.

Cik liela nozīme vecākiem bērnu lomu spēlēs?

Vai tavu bērnu lomu spēles tev liek aizdomāties, vai bērnu audzināšanā neesi pieļāvusi kādu kļūdu, piemēram, ja dēls vakaros sēž pie galda un lasa avīzi kā tētis, bet meita cītīgi tīra māju visu dienu, kaut gan tu pati jau sen kā strādā un neesi mājsaimniece? Vai dēls izaugs par mačo, bet meita pār mājsaimnieci?

Nesatraucies! Bērni ikdienā var izspēlēt visdažādākās situācijas. Viņi spēles laikā pārstrādā savas gūtās emocijas skatoties filmas, lasot grāmatas un vērojot apkārtējo pasauli. Iespējams, ka kādu laika posmu tavs bērns vēlēsies identificēties ar kādu no grāmatas vai filmas varoņiem, gribēs, ka tu viņu pat sauc citā vārdā, tomēr tas viss ir pilnīgi normāli un pieder pie konkrēta vecumposma īpatnībām.

Ir bērni, kuriem fantāzija ir daudz dzīvāk izteikta, nekā citiem, viņi savā iedomu pasaulē uzbur stāstus un paralēlās dzīves, izdomā iedomu draugus, arī dzīvāk izspēlē dzirdēto un redzēto.

Tomēr tas ir pārejoši un gan mazās māmiņas ar priekšautiņiem dienās var kļūt par emancipētām sievietēm, gan mazie mačo, paši kļūstot par tēviem var bezgalīgi sajūsmināties par savu atvasi un palīdzēt māmiņai bērna audzināšanā no sirds un dvēseles. 

Meitenes spēlējās ar lellēm, bet puikas ar mašīnām

Apmēram divu, trīs gadu vecumā bērni sāk saprast, ka ir divi dzimumi, viņi sāk sevi pieskaitīt pie konkrētā dzimuma. Meitenes labprāt velk mammu kurpes, ģērbjas kā princeses, bet puiši spēlē spēles, kurās viņi ir kovboji, pirāti vai autobraucēji. Tas var likties ļoti klišejveidīgi, bet bērni tādejādi īpaši labi var pieskaitīt sevi pie viena no dzimumiem. Jo tipiskākas ir bērnu izspēlētās lomas, jo vieglāk bērni var sevi identificēt kā meiteni, vai kā puisi. Nebrīnies, ja meitene ir gatava valkāt tikai kleitas, bet zēnam patīk tikai autosacīkstes, kā arī viņš ar skrūvgriezi dodas uzbrukumā virtuves galdam. Šajā vecumā bērni domā, ka meitene ir meitene tieši tādēļ, ka viņai ir gari mati un viņa nēsā kleitu.

Mātes aprūpē, tēvi apgādā?

Mūsu apkārtējā pasaule ir pilna ar tipiskiem vīrišķiem un sievišķiem uzvedības modeļiem. Pat ja šodien jaunie vecāki neturas pie senajiem paraugiem, tā vai tā māte vairāk rūpējās par māju un bērnu, bet tēvs vairāk strādā un pelna naudu.

Lomu spēlēs bērni izdzīvo to, ko viņi piedzīvo savā ikdienā. Jūsu ģimenē tētis uzkopj māju un gatavo ēst, bet māmiņa vairāk strādā pie datora, tomēr bērni savās spēlēs turpina atdarināt klišejiskos modeļus?

Atceries, bērni nemācās tikai no saviem vecākiem, bet gan arī no draugiem, skolotājiem, medijiem, vecvecākiem utt.

Lomu spēles palīdz bērniem izprast pasauli

Lomu spēles ne vien sagādā bērniem prieku, bet arī palīdz labāk izprast to, kas notiek apkārtējā pasaulē. Bērni, izspēlējot pieaugušo dzīvi, pasauli skata no pavisam cita leņķa. Īpaši bērni ir iecienījuši attēlot vecākus, jo šīs lomas viņiem ir zināmas. Tajās viņi jūtās stipri un pārliecināti, lomu spēlēs bērni var ļaut vaļu sajūtām. Piemēram, bērns spēlējot tēti var tā kārtīgi skaļi izkliegties un atbrīvoties no dusmām.

Lomu spēles – tā bērns redz tevi

To, kā bērns redz savus vecākus, vari pamanīt bērniem spēlējoties un uzsverot nianses. Vai mamma visu laiku knibinās ap matiem? Vai tētis čāpstina, dzerot kafiju, un, kad mammai tas apnīk, viņa dusmojas? Vai jūs atpazināt sevi bērnu atveidojumā?

Padoms: Lomu spēles var izmantot arī, lai atrisinātu sarežģītas bērnu un vecāku attiecību peripetijas. Izspēlējiet šīs situācijas mainītās lomās. Bieži vien tad vecākiem un bērniem izdodas vienam otru daudz labāk izprast.

Vai arī Tavs bērns spēlējas lomās? Kādu lomu viņš biežāk spēlē?