Ko darīt, lai bērns pārstātu čurāt gultā?

Ko darīt, lai bērns pārstātu čurāt gultā?

03. Jan 2013, 10:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā rīkoties, lai risinātu enurēzes problēmu – novērstu vai mazinātu čurāšanu gultā – stāsta Māmiņu Kluba eksperte, psiholoģe Diāna Zande.

Vizīte pie ģimenes ārsta

 „Ja bērns slapina gultā, jebkurā gadījumā vispirms būtu jāaiziet pie ģimenes ārsta, jāaprunājas ar viņu par šo problēmu un tad jāskatās, vai mazulis ir jāaizsūta uz kādām tālākām pārbaudēm.

Čurāšanu gultā noteikti nevajadzētu atstāt bez ievērības ar domu: Ai, gan jau pāries! Jo dažreiz nepāriet. Tēviem nereti ir sajūta, ka pāries, jo patiesībā viņiem vienkārši ir slinkums iesaistīties, savukārt, mammām, ir kauns kaut ko tādu teikt, jo tad viņas bērns būs sliktāks nekā citi.

Tad iedomājies, mēs taču nekreņķējam par to, ka bērnam ir, piemēram, caurums zobā! Mēs sakām, ka ejam pie zobārsta un to ārstējam. Arī pret slapināšanu gultā ir jāizturas tāpat.

Runā ar bērnu!

Ja ir šāda problēma, pirmkārt, vienmēr ar bērniņu ir jāaprunājas. Ir jārunā par to un viņam jāsaka: „Mēs redzam, ka tev tā ir un mēģināsim palīdzēt!”

Ja bērns ir mazs, tad kopā varat novākt netīro gultasveļu, ja viņš ir lielāks, tad bērns netīro gultasveļu var novākt pats, bet mamma vai tētis var uzklāt tīro.

Vecākiem ir jābūt atbalstošiem un jāievēro šo problēmu. Kā ikviena problēma ģimenē, tā ir jāievēro un tad jārisina!

Ar lielāku bērniņu pirms gulētiešanas pilnīgi noteikti var mēģināt runāt, sakot: „Tad, kad tu iesi gulēt, mēģini sev pateikt: „Es pamodīšos tad, kad man vajadzēs čurāt.” Protams, ne vienmēr tas nostrādā, bet šādi mēs varam bērnam mācīt, ka viņam pašam ir jāmēģina pamosties. Vari pajautāt: „Kas tev palīdz atcerēties, ka vakarā pirms gulētiešanas ir jāaiziet uz tualeti?” Uzdodot šādus jautājumus, mēs mudinām bērnu domāt par to.

Ja bērniņš ir lielāks (viņš mācās pirmajā vai otrajā klasē) un ir kādas vasaras nometnes, tad ļoti svarīgi ir pastāstīt nometnes vadītājam, ka tavam bērnam ir čurāšanas problēma. Tāpat arī pašam bērnam jāpastāsta, ka viņam būs līdzi vairākas apakšbiksītes tādēļ, lai varētu sevi aprūpēt. Jāpanāk, lai bērns šo situāciju pieņemtu un jārada viņā pārliecība par to, ka viņš prot ar to tikt galā. Varbūt ar bērnu var pārrunāt arī to, ka šāda problēma nav tikai viņam! Katrā pirmajā, otrajā klasē ir vismaz viens gultā čurātājs, parasti pat vairāki.

Ja bērniņam šķitīs, ka viņš tāds ir vienīgais, viņš var kautrēties un baidīties doties ārpus mājām vai palikt pa nakti pie draugiem – it sevišķi, ja viņu par čurāšanu gultā kaunina! Trīs un četros gados bērns par to nepārdzīvo, bet skolnieks jau pārdzīvo un tā dēļ jūtas nelāgi.

Kontrolē šķidruma daudzumu

Noteikti ir jāpavēro savs bērns. Īpaši sekundārās enurēzes gadījumā, kas sākas pēkšņi. Jāpavēro, kas notiek pirms tam – varbūt bērns pirms gulētiešanas ir sācis vairāk dzert. Piemēram, vasarā bērns aizbrauc uz laukiem pie vecmāmiņas, kura katru vakaru viņam atnes lielu krūzi tikko slaukta piena, lai viņš būtu veselīgs. Viņš to izdzer un naktī sačurājas, jo pirms tam varbūt vēl ir padzēries melleņu ķīseli ar klimpām. Šajā gadījumā tas ir pilnīgi loģiski, ja bērns pieslapina gultu, jo viņš uz nakti ir par daudz izdzēris un nepaspēja pamosties!

Vajadzētu paskatīties vai nav tā, ka bērns pa dienu īsti nedzer, bet vakarā pirms gulētiešanas izdzer ļoti daudz šķidruma. Arī tas var būt par iemeslu slapināšanai gultā. Tādēļ bērniņam jānodrošina, lai šķidruma daudzums dienas laikā sadalītos vienmērīgi.

Nodrošini rimtu vakaru

Bieži vien ir tā, ka bērniņš pieslapina gultu tad, kad viņam ir bijusi aizraujoša diena, jo viņš ir pāruzbudināts. Tad vecākiem jāpaseko līdzi tam, lai bērnam vakarā būtu mierīgāks ritms. Nevis ļaut viņam skriet līdz pēdējam, kamēr viņš krīt, un aizmigušu nest uz gultiņu, pirms tam pat neaizvedot pačurāt, bet tā vietā nodrošināt, ka bērnam vakars ir mierīgāks, lēnāks.”

Māmiņu Klubs

Kā, tavuprāt, vispareizāk runāt ar bērnu par šo problēmu?

 

 

Labs palīgs ārstēšanā - Huggies® DryNites®

Huggies® DryNites® uzsūcošās naktsbiksītes ir radītas, lai atvieglotu bērnu nakts enurēzes (slapināšanas) ārstēšanu un palīdzētu bērnam atveseļoties.

Nakts slapināšana gultā skar daudzus bērnus vecumā no 4 - 14 gadiem. HUGGIES® DryNites® sniedz diskrētu atbalstu šiem bērniem!

  • HUGGIES® DryNites® labi uzsūc mitrumu, tādejādi pasargājot bērna un gultas veļu!
  • Tās izskatās gluži kā apakšveļa. Bērns tās viegli var valkāt zem pidžamas jeb drēbēm!
  • Nemanāmās, bet uzsūcošās naktsbiksītes ļaus bērnam doties uz nometnēm vai pārlaist nakti pie draugiem – neviens neuzzinās par slapināšanu gultā.
  • HUGGIES® DryNites® ir radītas gan zēniem, gan meitenēm, ar atšķirīgu dizainu. Meitenēm – ar taurentiņiem, bet zēniem – ar stilīgiem močiem!
Eksperts

Diāna Zande

Kognitīvi biheiviorālā psihoterapeite, psiholoģe
Diāna Zande Vecāku skolā