Kad vest bērnu sportot?

Kad vest bērnu sportot?

14. Sep 2015, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kurš būtu ieteicamākais vecums, kad sākt bērnu vest uz sporta nodarbībām: kad viņš tam ir fiziski un morāli gatavs? Uz šo jautājumu portālam www.maminuklubs.lv atbild basketbola treneris un šobrīd FIBA aģents Valdis Salaks.

„Šajā jautājumā speciālistu viedokļi atšķiras. Daži apgalvo, ka piemērotākais laiks, lai uzsāktu sportot, ir brīdis, kad bērns sāk staigāt. Daži min laiku īsi pēc desmit gadu vecuma, kad ir lielāka skaidrība par savām vēlmēm.

Manuprāt, ikvienā situācijā, katrai ģimenei to ir jāizvērtē, ņemot vērā konkrētā bērna attīstību un spējas, kā arī to, vai bērniņš jau izrāda kādas sportiskās intereses! Tiklīdz tās parādās, ir īstais brīdis, kad bērns jāsūta uz nodarbībām. Jāatceras, ka tad, ja bērns sportot tiks vests ātrāk un bez paša lielas vēlmes, viņā pret to var raksties nepatika tīņa gados, jo visu mūžu viņš ir it kā sportojis, vecāki likuši iet un darīt, un rutīna ir kļuvusi garlaicīga!

Es pats kā treneris, uzturoties sporta zālē, esmu novērojis, ka lielākajai daļai bērnu, uzsākot nodarbības mazā vecumā, un to darot labprātīgi, pārsvarā ir interese to arī turpināt.

Tādēļ vecākiem ir būtiski skatīties un analizēt sava bērna intereses un pamanīt to kurš ir tas sporta veids, kuram viņš televīzijā seko ar lielāko interesi,” saka Valdis Salaks.

Kādus kritērijus vēl jāņem vērā, izvēloties bērnam piemērotāko sporta veidu?

„Ļoti liela nozīme, manuprāt, ir arī trenera profesionalitātei un tam, vai viņš ir specializējies tieši mazu bērnu trenēšanā!

Populārākajos sporta veidos Latvijā, tātad - basketbolā, futbolā un hokejā - šādas hierarhijas treneru vidū jau ir, un ir skaidrs, ka katra vecuma sportistus trenē savs treneris.

Līdz ar to vairāk attīstītajos vai populārākajos sporta veidos pastāv vairāk vai mazāk garantija, ka konkrētā vecuma bērnus trenēs īpaši apmācīts treneris – katrā vecuma grupā cits. Uzskatu, ka šis ir viens no būtiskākajiem aspektiem, kas vecākiem jāizvērtē, izvēloties bērnam piemērotāko sporta veidu,” saka FIBA aģents.

Vēl, runājot par treneru izvēli, Valdis Salaks uzsver arī nepieciešamību noskaidrot viņa pieredzi un panākumus!

„Ir ļoti daudz talantīgu un labu sportistu, kuri pēc karjeras beigām diemžēl nav labi treneri. Tādēļ ar draugu, radinieku un paziņu starpniecību ieteicams painteresēties par konkrēto treneri un viņa trenēto komandu sasniegumiem. Domāju, ka ir jāmeklē tāds cilvēks, kurš savu profesionālo dzīvi patiešām velta bērnu grupu attīstībai! Tikai tad rezultāti var būt labi un vecākiem neradīsies lieki jautājumi par to, vai viņu bērns netiek pārtrenēts, vai gluži pretēji – vai netiek nodarbināts nepietiekami ,” tā FIBA aģents.

Kā vēl vienu no svarīgiem aspektiem, kas noteikti jāizvērtē, Valdis Salaks min izmaksas, kas saistītas ar konkrēto sporta veidu! „Piemēram, hokejs salīdzinājumā ar basketbolu, ir daudz dārgāks.

Tāpat būtisks, protams, ir arī vecāku mērķis, ar kādu viņi savu mazo ved sportot! Vai nu vecāki savu bērnu kādās aktivitātēs vēlas iesaistīt vienkārši tāpat vai ar mērķi nākotnē gūt nopietnākus sasniegumus, vai arī izvēlētajam sportam pievērsties profesionāli!

„Tātad kopumā var teikt, ka vecākiem ir jāveic tāds kā apzināts pētījums pirms vispār kaut kur bērnu sūtīt, apjautājoties ģimenei, draugiem un paziņām, kā arī paanalizējot pašiem tādus jautājumus, kā mērķis, kādēļ bērnu sūtīt uz vienu vai otru sporta veidu, finanses, piemērotākais treneris un sporta klubs, un citus.

Šim nolūkam talkā var nākt ne tikai draugu, paziņu un radinieku pieredze, bet arī informācija, kura atrodama katra sporta federāciju mājas lapās,” atklāj FIBA aģents.

Māmiņu Klubs