Kā bērnam izvēlēties piemērotākos pulciņus?

Kā bērnam izvēlēties piemērotākos pulciņus?

09. Mar 2010, 10:58 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Tuvojoties septembrim, aktuāli kļūst jautājumi, kas saistās ne tikai ar bērna skolas gaitām, bet arī ar brīvo laiku pēc skolas. Vajadzētu to aizpildīt lietderīgi, vedot bērnu uz nodarbībām, taču kā zināt, kādas izvēlēties? Par pulciņu izvēli bērniem konsultē Daiga Kalniņa, Rīgas Dabaszinību skolas direktore un Dina Vīksna, Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta, Bērnu un jaunatnes pārvaldes priekšniece.

 

Kādēļ vest bērnu uz pulciņu?

 

Tās mammas un tēti, kuri paši ir gājuši pulciņos, nav jāpārliecina, kādēļ arī bērnam būtu jāiet pulciņā, jo viņi paši lieliski zina atbildi uz šo jautājumu. Tomēr tiem, kuriem nav tāda pieredze:

-         dalība pulciņos ir brīvā laika pavadīšana,

-         bērni apgūst jaunas iemaņas un prasmes,

-          bērniem iespēja strādāt kopā ar savas nozares fanātiķiem.

 

Jebkuram bērnam, jebkuram skolēnam skolas laikā jābūt vismaz vienā pulciņā. Tā ir laba iespēja saprast to, kas bērnam patīk, par ko viņš interesējas un varbūt arī veids, kā paskatīties uz lietām ar „citām acīm”.

 

Piemēram, skolā ķīmija var nepatikt un būt bubulis, bet atnākot uz ķīmijas pulciņu, skolēns saprot, ka īstenībā ķīmija ir mums visapkārt un tas ir lieliski!

 

Pulciņos ir arī daudz individuālāka pieeja bērnam nekā skola – pulciņu skolotāji strādā ar daudz mazāku bērnu skaitu: 10 – 15 skolēniem. Tādēļ nodarbības laikā skolotājam atliek laiks pieiet pie katra, aprunāties kā klājas, kā gājis skolā.

 

Varētu teikt, ka pulciņu skolotājas ir sava veida mammas bērniem.

 

Kā izvēlēties un atrast pulciņu?

 

Vispirms, protams, ir jāpajautā bērnam – ko viņš grib, ko vēlas? Vecākiem nevajadzētu uzspiest savas vēlmes, nepiepildītos sapņus un nevajadzētu īstenot savas cerības ar bērna palīdzību.

 

Pirmklasniekiem vislabāk izvēlēties tikai vienu pulciņu, kad bērns ir apradis ar skolu un mājas darbu pildīšanu, pakāpeniski var palielināt pulciņu skaitu, ja ir tāda vēlēšanās.

 

Protams, bērns nebūs tas, kurš vecākiem sīki un smalki varēs izstāstīt kādi pulciņi ir kurā vietā, tādēļ pirmā vieta, kur vecāki var uzzināt par pulciņiem, ir skola. Pirmkārt, katrā skolā ir ārpusstundu nodarbības. Ja tie pulciņi, kas ir skolā, neapmierina vai neatbilst bērna interesēm, var painteresēties, kāda interešu izglītības iestāde atrodas tuvāk mājām. Noteikti visās skolās ir izvietoti plakāti ar interešu izglītības iestādēm un to piedāvātajiem pulciņiem. Tiem vecākiem, kuriem ir pieejams internets, iespēja iepazīties ar interešu izglītības iestādēm un to piedāvātajām nodarbībām ir ieejot adresē – www.eskola.lv

 

Kopumā Rīgā katrā rajonā ir kāds interešu izglītības centrs, dažos rajonos pat vairāki, bet, ja bērns ir izvēlējies apmeklēt kādu specifisku pulciņu, piemēram, astronomijas, to visticamāk piedāvās tikai vienā, vai divās vietās Rīgā.

 

Vai par daudz?

 

Dažkārt bērniem gribas apmeklēt visus pulciņus kādus vien var, vai kādos iet draugi, tad kontrole savās rokās jāņem vecākiem. Pirmais rādītājs tam, vai pulciņi nav par daudz ir sekmes. Ja bērns nepaspēj izpildīt mājasdarbus, jālemj par atteikšanos no kāda pulciņa. Vecākiem jāpalīdz izšķirties, kādu pulciņu apmeklēt, kādu nē.

 

Kādos pulciņos Tu ved/plāno vest savu atvasi?

 

Kristīne Damškalne, www.maminuklubs.lv

02. Aug 2011, 10:40

Ja bērns negrib, nevajag spiest iet kaut kādā pulciņā!!! Nezinu, ko ar puiku darīt - vienu dienu grib iet uz futbola treniņu, vienu dienu negrib... Meita grib dziedāt ansamblī, bet nav iespējas izvadāt (esmu darbā un viņa pati nevar aizbraukt)...