Ivars Balamovskis sola papildus vietas pirmsskolas izglītības iestādēs

Ivars Balamovskis sola papildus vietas pirmsskolas izglītības iestādēs

22. Aug 2010, 14:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vakar radio raidījumā studijas viesi runāja par kompensācijas par vietas nenodrošināšanu pirmsskolas izglītības iestādē atņemšanu. Lai gan vēlējāmies sarunā iesaistīt arī Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta pārvaldes komitejas priekšsēdētāju Eiženiju Aldermani, viņa aizņemtības dēļ atteicās piedalīties diskusijā un pat atbildēt uz telefona zvaniem.

 

Pašreizējo situāciju izklāstīja un uz māmiņu jautājumiem atbildēja Rīgas domes Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta Izglītības pārvaldes vadītājs Ivars Balamovskis.

 

Lai gan vecākiem var šķist, ka šis lēmums ir pieņemts pēkšņi, tomēr, kā atzīst Ivas Balamovskis, diskusija par šiem jautājumiem nav pieņemta gluži pēdējā brīdī un visu laiku ir vērots, kā pieaug vecāku skaits, kas izmanto šo pabalstu. Tāpēc var teikt, ka šis lēmums tika pieņemts, vadoties pēc kontrolcipariem. Ja runā par to, kāpēc šāds lēmums tika pieņemt, skaidri redzams, ka arī valstī finansējums ir jāsamazina un jāveic pārdale.

 

Kompensācijas saņemšanas kārtība

 

Tiesības saņemt pabalstu par bērnu, kas sasniedzis pusotra gada vecumu, ir vienam no vecākiem (aizbildņiem), ja:
-  bērns vismaz gadu iepriekš pieteikts reģistrācijai rindā uz vietu Rīgas pašvaldības izglītības iestādē, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmu (turpmāk - pirmsskola), un iesniegumā norādītajā laikā attiecīgajā iestādē netiek nodrošināts ar vietu pirmsskolā;
-  un vismaz viena vecāka (aizbildņa) dzīvesvieta vismaz gadu ir deklarēta Rīgas administratīvajā teritorijā.

Tā kā sistēma ir nesakārtota un reģistrācija un pārreģistrācija tiek veikta katrā dārziņā atsevišķi, iespējama bērnu „iebīdīšana” rindā.

 

Konkrēti plāni

 

2009. un plānotā 2010. gadā pabalstos izmaksājamā summa ir ap 3 miljoniem latu. Ivars Balamovskis par primāro uzskata jaunu vietu radīšanu. Ir konkrēts plāns, ieguldot 2 līdz 2,5 miljoniem latu renovēt iestādes, paplašināt bērnudārza grupiņas. Iespējama ir arī sadarbošanās ar privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm, lai neveicinātu krāpšanos ar kompensāciju izmaksu.

 

Otrs svarīgs aspekts ir arī centralizētas sistēmas izveide, kur vecāki varētu savu mazuli reģistrēt elektroniski un sekot kopējai rindai.

 

Pozitīvs pagrieziens bijis arī pabalsta izveide trūcīgām ģimenēm. Trūcīgām ģimenēm, kurās aug bērni no 1.5 līdz 6 gadu vecumam, reizi mēnesī tiks izmaksāti 50 lati par katru bērnu, informē Rīgas domē.

 

Ivars Balamovskis atkal un atkal sarunā uzsver, ka valstī ir nesakārtota likumdošana un līdz ar to arī iespējamas nelikumīgas darbības.

 

Iespējama arī pieskatīšanas centru atvēršana, jo ne katram ir vajadzīga pirmsskolas izglītība, jo reizēm pietiek ar pieskatīšanu uz pāris stundām. Studijā viesojās arī māmiņa Inese Vaivare, kura aizstāvot Rīgas domi, min, ka akmens par pieskatīšanu centru atvēršanu jāmet Veselības ministrijas lauciņā, jo līdz novembrim bija nepieciešams izstrādāt īpašo kārtību, kā atvērt šādus pieskatīšanas centrus, bet tas joprojām nav izdarīts.

 

Ivars Balamovskis atzīmē, ka 210.gadā noteikti tiks radītas vismaz 800 papildus vietas pirmsskolas izglītības iestādēs:

-         Slokas iela 197 (140 vietas)

-         Viestura prospekts (208 vietas)

-         Raņķa dambis (230 vietas)

 

Iespējas no vecāku puses

 

Māmiņa Inese Vaivare ar citām māmiņām aktīvi darbojas bērnudārza jautājumos, mēģina apkopot idejas un sniegt konsultācijas. Ja arī Tev ir ko teikt, raksti uz bernudarzi@inbox.lv.

Inese Viesture sola nepieciešamības gadījumā arī vērsties tiesā.

 

Būsim arī mēs aktīvi un iesaistīsimies svarīgu jautājumu risināšanā!

 

Noklausies vēlreiz raidījumu par bērnudārza pabalsta likvidēšanu ŠEIT!

01. Dec 2009, 12:33

Visas šīs sistēmas ir tik nesakārtotas,tik murgainas...