Ir – zaļumi jau izdīguši

Ir – zaļumi jau izdīguši

24. Mar 2012, 10:30 maijbite maijbite

 

Labdien! :)

Kā solīju Kristīnei, atskaitos par zaļumiem. Tas nav daudz, bet ceturtdienas vakarā pamanīju, ka ir izdīguši 3 tomāti no 10, kā arī dažas dilles ir ieraudzījušas dienas gaismu. :) Prieks milzīgs. :) Kā rakstīju MK on-line konferencē: „Tas tiesa, salātu un zaļumu neiznāk daudz un ir liela ņemšanās, bet man vairāk patīk tas process un gaidīšana (lielā priecāšanās, kad kas ir sadīdzis + garša pavisam savādāka). :)”

Ar zaļumu audzēšanu nodarbojos no 2010. gada (kad gaidīju savu mazulīti – ļoti pozitīva nodarbe), kad audzēju paprikas un tomātus (tomāti „vērša sirds” bija neveiksmīga izvēle audzēšanai uz palodzes, toties ideāli audzēšanai siltumnīcā), :)) bet no kļūdām mācās un nākamajā gadā jau audzēju ķirštomātiņus – tāpat kā to darīšu šogad. No tomātiem „vērša sirds” ienācās 1 tomātiņš, bet toties tas bija tik salds. Es, kā jau nepieredzējusi dārzniece, nezināju, ka kaut kādas tur galotnes vai kas jānoplēš, lai būtu viens stumbrs, nevis 2, kā bija man (mans tomāts tika nodēvēts par hibrīdu). :)) 2010. gadā sagaidīju ļoti garšīgas paprikas.

Mans tomāts hibrīds vēl zaļš. :)

Tas pats hibrīds, bet jau sarkans. Mmmm... bija tik salds! :)

Paprikas mazākas un lielākas, mazliet apdegušas saulē, bet salātos garšoja labi. :)

2011. gadā mans „mazdārziņš” kļuva lielāks – tomātiem, paprikām piepulcējās klāt arī redīsi, dilles, bet izpalika salāti. Tomāti pat sagaidīja otro ražu – oktobra beigās. :)

Tad nu šo pozitīvo nodarbi turpināšu arī šogad. 16. martā pagaidām iesēju dilles, salātus, papriku un tomātus. 22. martā izdīga jau pirmie tomātiņi

un dilles,

ceru, ka drīz tiem sekos arī paprikas un salāti. :)

Kā jau rakstīju, neesmu profesionāle šajā jomā, gluži pretēji – esmu iesācēja. :) Es nesekoju nekādiem dārzniecības kalendāriem un nezinu, kad ir īstais laiks, ko sēt. Vados pēc izjūtas. Viss, kas maniem zaļumiem ir vajadzīgs, ir saulīte un mīlestība. :) Arī par laistīšanu skatos, ja zeme vēl mitra, tad nelaistu, ja jau pasausa, tad laistu – vasarā iznāk laistīt katru dienu. :)

Tagad īsumā, ko un kā, un kur es daru. Iepriekšējos gados esmu sējusi plastmasa kastītēs, ko iegādājos veikalā „Depo” – apakšā ir trauciņš,

kur notek ūdens. Pēc tam, kad zaļumi izdīguši un paaugušies, pārstādu tos lielākos traukos – vienmēr tās bijušas plastmasas glāzītes, kurām ar īlenu izduru vairākus caurumiņus apakšā un tās ievietoju saldējuma kastītēs. Pēc tam pārstādu lielākos puķupodos.

Es daru tā: 1. Ielieku traukā zemi (izmantoju zemi kā bildē)

vairāk par pusi (šogad tomātus un paprikas iesēju uzreiz glāzītēs – nezinu, vai tā labi, tad jau atkal no kļūdām varēšu mācīties);

2. Uztaisu nelielas bedrītes. 3. Sametu sēkliņas, mazliet apleju. 4. Aiztaisu bedrītes ciet un vēlreiz apleju. 5. Pēc tam skatos, ja zemīte sausa, tad laistu katru dienu. :)

Tā daru es. Ja kādai māmiņai ir kāds padoms un ieteikums kā un ko labāk darīt, droši padalieties komentārā! :)

 

Lai izdodas arī jums piedzīvot šo prieku, ko sniedz zaļumu audzēšana! :)

Maija