Ārā bija lapkritis, man uz galvas - matkritis!

Ārā bija lapkritis, man uz galvas - matkritis!

11. Feb 2012, 00:00 gucci123 gucci123

Labdien!

Daudzu jauno māmiņu sērga – matkritis jau vairākus mēnešus ir piemeklējis arī mani. Protams, matu izkrišanas cēloņi var būt dažādi – sākot ar stresu un beidzot ar kādu nopietnu saslimšanu. Taču manā situācijā (pēc konsultācijas ar attiecīgo ārstu – speciālistu) matkritis ir radies visai pamatotu iemeslu dēļ – jau vairāk nekā 8 mēnešus baroju savu mazuli ar krūti. Un, lai cik tas nebūtu interesanti, piemēram, ASV daudzas sievietes atsakās barot mazuļus ar krūti tieši šā iemesla dēļ.

Ir zināms, ka matam ir vairāki augšanas cikli un viens mata sīpols savas „dzīves” laikā var saražot vairākus matus (un vidējam latvietim, paldies Dievam, to ir visai daudz). Tāpēc par plikpaurību satraukumam nav pamata, taču tas nenozīmē, ka šī problēma būtu jāatstāj novārtā.

Un te es gribētu dalīties savā pieredzē, lai arī citas SK un MK lasītājas, kuras saskārušās ar tādu pašu problēmu, neķer kreņķi un ķeras pie lietas!

Pirmkārt, sāku ar kārtīgu galvas masāžu. Te var izmantot speciālu masāžas ķemmi, parastu matu suku – vēlams, ar koka zobiņiem, vai pirkstus. Tas stimulē matu saknes un galvas ādas apasiņošanu. Veca metode – kā pati pasaule!

Pēc tam var ķerties klāt tautas līdzekļiem. Un te būs dažas receptes (ņemot vērā, ka ir ziema un tādas ekstras kā, piemēram, bērza pumpurus un lapas vai diždadža saknes, svaigas dabūt nav iespējams), jāņem talkā tas, kas ir pieejams.

1.       100 gr nātru lapu (var ņemt kaltētas) novāra 0,5 l ūdens un 0,6 l etiķa.

2.       10 gr kliņģerīšu ziedus aplej ar 1 l verdoša ūdens, 2 stundas ļauj ievilkties.

3.       20 gr kumelīšu ziedus aplej ar 1 l verdoša ūdens, 2 stundas ļauj ievilkties.

4.       Īpaši efektīvs līdzeklis – samaisa vienādās daļās ozola mizu (var ņemt kaltētu) un ziemas sīpola mizu. To aplej ar 1 l verdoša ūdens, 1 stundu ļauj ievilkties.

Šie novārījumi lieliski der kā skalojamais līdzeklis matu mazgāšanas laikā.

Treškārt, pastiprināti sāku uzturā lietot E vitamīnu saturošus pārtikas produktus, piemēram, diedzētus kviešu asnus.

Un protams, neaizmirsu arī par dažādiem civilizācijas izgudrojumiem – šampūniem un balzāmiem. Vieni no efektīvākajiem līdzekļiem pret matu izkrišanu izrādījās Plantur matu kopšanas līdzekļi. Tie satur tādu vielu kā kofeīns (starp citu tieši šobrīd ir modē matu kopšanas līdzekļi ar kofeīnu), kas iedarbojas hormonu līmenī un aizkavē matu izkrišanu. Notestēju gan šampūnu, gan kondicionieri un jāsaka, ka izmantojot visu iepriekš aprakstīto + vēl šo matu kosmētiku, esmu sasniegusi rezultātu, ar kuru varu lepoties – man vairs katru dienu no ķemmes nav jālasa ārā milzīgi matu kušķi un māja arī vairs nav piebārstīta ar matiem (tie vairs nečab zem kājām!!!) J

Un rezultātā gribu novēlēt visām jaunajām māmiņām – neuztraukties par problēmu, kas saucas matkritis, bet uzsākt cīņu ar to, jo mums taču ir vajadzīgas ne vien gudras sievietes, bet arī skaistas sievietes! 

 

Gucci123

 

 

 

13. Feb 2012, 13:43

es arī sākumā domāju, ka problēma matkritim ir tas, ka baroju mazulīti ar krūti. matkritis sākās, kad mazajai bija kādi 4 mēn... mana atveseļošanas programmā bija aptiekā nopērkamā diždadžu eļļa un stiprinošs šampūns, pēc kāda laika ~ 3 mēn. palika labi un sāka augt arī daudz jauni matiņi. UN šogad pamanīju, ka precīzi tajā pašā laikā janvāris/februāris atkal sākās matkritis 😃 manā gadījumā liekas, ka man vienkārši ap šo laiku notiek matu maiņa, ja tā var teikt.. tā ka tagad arī esmu uzsākusi diždadža eļļas kursu, ārstniecisko šampūnu, un ja vien ir iespējams neķemmēju slapjus matus.

princesemince princesemince 11. Feb 2012, 10:41

mani šī bēda piemeklēja kādus pusotru, divus mēnešus pēc barošanas beigšanas. tagad tikai varu grimt atmiņās, cik biezi un ātri augoši mati man bija barošanas laikā, jo tādi man nebija bijuši ne pirms dzemdībām, ne arī tagad, kad pagājis jau gads, kopš matu izkrišanas sākuma. šobrīd man ir tieši tādi paši mati, kādi tie bija pirms grūtniecības 😀
bet nu ar prieku varu teikt, ka veselu 1 gadu un 10 mēnešus es jutu, ko nozīmē, ka mati ir gari un biezi 😀

11. Feb 2012, 09:54

Ar šo lietu saskāros pēc abiem bērniem, neko īpašu nedarīju, tagad jau redzu, ka uz galvas parādās arī jaunā paaudze. 😀