Alpīnisms ir daļa no bērna attīstības

Alpīnisms ir daļa no bērna attīstības

19. Jan 2011, 16:15 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kāpšana bērnam palīdz attīstīt koordināciju, nostiprina muskuļus, kā arī palīdz izprast, to kā lietas tehniski notiek- kur jāliek kāja, kā jātur roka, lai tiktu uz dīvāna.

 

Kad kādam alpīnistam 1920. gadā jautāja, kāpēc jūs gribas uzkāpt tieši Everestā, viņš atbildēja, ka tāpēc, ka tas tur ir. Vēlme kāpt un sasniegt mērķi ir visiem kārtīgiem alpīnistiem. Viņus nebaida nekas.

 

Vai nav tā, ka bērnam par katru cenu vajag rāpties uz virtuves beņķiem, kaut gan tas nav droši. Mēs, vecāki, labu gribēdami, noceļam mīluļus no bīstamajām vietām, bet nepaiet ne minūte, kad mazais jau ir atpakaļ. Tāds kā nebeidzams cikls.

 

Alpīnisms, kā sporta veids, ir samērā jauns. Ilgu laiku kalni bija neaizsniedzami, tikai paši trakāki izlēma mēģināt sasniegt virsotnes. Mainoties laikam arī alpīnisms pienācis tuvāk sabiedrībai un kalnos kāpēju ir krietni vairāk. Tas ieguvis pat savu devu romantikas.

 

Atgriežoties pie mazuļiem, lai arī saķeram galvu un domājam, ka ne pie kā laba šāda kāpelēšana nenovedīs, vecākiem jāatceras, ka bērnu alpīnisms palīdz viņam attīstīties.

 

Attīsta koordināciju, liek abām smadzeņu puslodēm darboties vienlaikus, attīsta un trenē muskuļus, nostiprina roku darbību, kā arī uzlabo kopējo fizisko sagatavotību.

 

Tomēr, tāpat kā alpīnistiem, arī bērniem jāsaskaras ar ievainojumiem un zilumiem, kas radušies paslīdot, aizķeroties un krītot. Bērnam, savā ziņā, zilums ir kā apbalvojums par uzdrīkstēšanos.

 

Eksperti iesaka, bērna vēlmi kāpt nenoslāpēt, bet padarīt drošāku. Skapju vietā, piedāvājot plastmasa kalniņus, zemākus kokus un citas augstākas virsmas, kuras nav potenciāls drauds. Mūsdienu spēļu laukumi tam ir labi piemēroti.

 

Ja arī tava meita leļļu vietā izvēlas kāpelēšanu, neuztraucies, ar laiku tas pāries un meita ar prieku vilks skaistās kleitas. Visi posmi dzīvē jāizbauda!

 

Avots: www.thenational.ae

Vai Tavam bērnam patīk kāpaļāt? Kas ir iecienītākās vietas kāpšanai?

13. Apr 2010, 23:18

Aij, mans dēlēns ir tāds aktīvists vienmēr atradīs , kur uzkāpt un neliksies mierā kamēr nebūs uzkāpis! Kāpj gan spēļu laukumā , gan mājās uz taburetēm. Ja mamma ļautu kāptu uz palodzes, bet tā kā mēs dzīvojam 9 stāvā šo ideju bērnam izskaudu uz līdzenas vietas!!! Tas tomēr nemaz nav droši☹

13. Apr 2010, 14:25

Dēlam iecienītākā vieta ir lielā palodze. Kad viņš atrodas lielajā dīvānā, uzreiz tiek uzņemts virziens uz palodzes pusi 😀 un \nem tu viņu nost no turienes, cik gribi, tik un tā - ies un sliesies, gāzīs visu nost, mēģīnās uz kāpt, lai gan līdz turienei tā īsti aizsniegt nemaz nevar 😀 viņš jau mums Lauva, cīnītājs, tā teikt.