11 lietas, kas tev būtu jāzina par pulciņiem

11 lietas, kas tev būtu jāzina par pulciņiem

09. Mar 2010, 13:24 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Meklējot bērnam pulciņu, vecākiem nākas izdomāt ne vienu vien domu – kādu pulciņu izvēlēties, cik tas maksās un vai būs kāds, kurš uz to bērnu aizvedīs. Māmiņu Kluba radio desmit svarīgas lietas par pulciņiem pastāstīja Daiga Kalniņa, Rīgas Dabaszinību skolas direktore un Dina Vīksna, Izglītības, jaunatnes un sporta departamenta, Bērnu un jaunatnes pārvaldes priekšniece.

 

1)      Visi vecāki ar bērniem 5. septembrī aicināti apmeklēt Vērmaņdārzu Rīgā, kur visas interešu izglītības iestādes un pulciņi sevi prezentēs. Tas būs tāds kā pulciņu gadatirgus, kur vecāki uzreiz jau varēs pieteikt savus lolojumus konkrētajās nodarbībās.

 

2)      Rīgā ir pulciņi, kuros pastāv konkurss. Tādi ir, piemēram, meiteņu koris „Rīga” vai deju kolektīvs „Auseklītis”.

 

3)      Populārākie pulciņi zēniem ir visi, kas saistīti ar datoriem, meitenēm – modelēšana, šūšana, adīšana, bet neatkarīgi no dzimuma ļoti populāra kļūst fotografēšana.

 

4)      Jaunākā skolas vecuma bērnus uz pulciņu pavada vecāki vai vecvecāki, tādēļ ir svarīgi ne tikai izvēlēties pulciņu, bet arī zināt, ka būs kāds, kurš bērnu uz to aizvedīs un atvedīs atpakaļ.

 

5)      Pulciņā noteikti nav jāmācās obligāti visu gadu – ja bērns tiešām saprot, ka viņa izvēle nav bijusi pareizā, tad iespējams bez liela satraukuma pulciņu nomainīt. Protams, vecākiem jāseko līdzi, lai šī maiņa nekļūtu par staigāšanu no viena pulciņa uz otru.

 

6)      Ja bērns runā krievu valodā, vecāki droši arī var sūtīt viņu pie latviski runājošas skolotājas, jo vairums gadījumu pulciņa nodarbības notiek bilingvāli. Ja bērns iet pulciņā, kur vairums dalībnieku runā latviski, tad skolotājs noteikti pie viņa pieies un pastāstīs visu, ko bērns nav sapratis.

 

7)      Visas Rīgas trīspadsmit interešu izglītības iestādes īsteno gan maksas, gan bezmaksas izglītību.

 

8)      Rīgas Dome ir noteikusi līdzdalības maksājumu interešu izglītībai. Ja ir nepieciešamība, tādi pulciņi kā mākslas, dejošanas un mūzikas var mēnesī maksāt ne vairāk par 5 ls, par dalību tehniskās jaunrades pulciņos maksa var būt līdz 10 ls mēnesī, taču sporta deju pulciņos tā ir līdz 15 ls mēnesī.

 

9)      Katra ģimene, kurai ir materiālas problēmas, bet izvēlētais bērna pulciņš ir ar vecāku līdzmaksājumu, var griezties pie pulciņa vadītāja, uzrakstīt iesniegumu un viņus no maksas atbrīvos. Nepietiekami vecāku ienākumi nedrīkst būt šķērslis bērna iespējām apmeklēt pulciņu!

 

10)  Sešas no visām Rīgas interešu izglītības iestādēm piedāvā arī dažādas estētikas  skolas – tās ir gan pasaku nodarbības, gan zīmēšanas, gan runas attīstība utt. Nodarbības paredzētas bērniem vecumā no 2-6 gadu vecumam.

 

11)  Rīgā visās skolās būs pulciņi, tomēr rajonos iespējams, ka būs vairākas skolas, kurās pulciņi nebūs. Šo situāciju var risināt, ja vecāki paši apņemas pulciņus finansēt. Rīgā daudzās skolās ir prakse, ka pie ir vecāku fonds, kas finansē konkrētu pulciņu un algo pedagogu.

 

Vairāk par pulciņiem klausies ŠEIT!