VIDEO: no preses konferences "Demogrāfijas ultimāts"

17. Sep 2013, 11:57 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

Latvijā ir viens no zemākajiem dzimstības līmeņiem pasaulē un pēdējos piecos gados dzimušo bērnu skaits ir samazinājies vēl par 20%.

No 2009. gada iedzīvotāju ienākumi kritušies par aptuveni trešo daļu darba algu samazinājuma un nodokļu pieauguma dēļ. Valsts atbalsts topošajiem un jaunajiem vecākiem ir vidēji par 11% mazāks, kāds tas bija 2008. gadā. Samazinoties ienākumiem, vecāki nespēj pilnībā segt izdevumu pieaugumu, ģimenē ienākot bērnam, tāpēc valsts atbalsta palielināšana dzimstības veicināšanai Latvijā ir kritiski nozīmīga, skaidrojot nepieciešamību atbalstīt tā dēvētā "demogrāfijas ultimāta" prasības, pamato jomas eksperti organizācijas "Māmiņu Klubs" rīkotajā prese konferencē.

"Politiķu lēmumi, pabalstu reformas - tas viss pēdējo gadu laikā ir nostrādājis pret ģimenēm ar bērniem. To mēs redzam šodienas dzimstības rādītājos un arī nākotnē situācija prognozējama kā negatīva Latvijai. Mēs, eksperti un ģimeņu organizāciju pārstāvji, esam piedalījušies darba grupās, lai izstrādātu virkni priekšlikumu situācijas uzlabošanai. Šīs prasības ir iestrādātas "demogrāfijas ultimātā", un tās nav tikai politisko partiju, bet gan ģimeņu prasības", norāda Sandija Salaka, "Māmiņu Kluba" vadītāja.

Demogrāfs Ilmārs Mežs brīdina, "ja jau tuvākā laikā netiek būtiski uzlabota demogrāfiskā situācija, tad Latvijas iedzīvotāju skaits nokritīsies līdz 1,2 miljoniem 2060. gadā un tuvosies 0,5 miljoniem 2110. gadā. Šādu tendenci apstiprina arī Eurostat statistikas prognoze, ja tajā izmanto tautas skaitīšanas datus Latvijā". Viņš arī norāda, ka "Latvijas iedzīvotāju izmiršanu var apturēt mērķēta un atbilstoši finansēta valsts demogrāfijas politika un veiksmīgs piemērs tam ir Igaunija".

Politiķu izšķiršanās atbalstīt "demogrāfijas ultimātā" iekļautos priekšlikumus un īstenot tos 2014. gadā būtu nozīmīgs solis valsts atbalsta ģimenēm ar bērniem nodrošināšanā un tas veicinātu vecāku vieglāku izšķiršanos jau tuvākā laikā pieņemt lēmumu radīt vienu vai vairākus bērnus ģimenē.

Avots: Multinews.lv