Valsts varētu veikt daļu pirmās iemaksas par pirmo mājokli jaunajām ģimenēm

Valsts varētu veikt daļu pirmās iemaksas par pirmo mājokli jaunajām ģimenēm

05. Apr 2013, 14:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valsts no savas puses varētu atbalstīt jaunās ģimenes, veicot daļu no pirmās iemaksas, iegādājoties pirmo mājokli, konferencē "Kā attīstīsies nekustamā īpašuma tirgus Latvijā?" sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

"Hipotekārās kreditēšanas tirgus pagaidām attīstās diezgan lēni, jo gan iedzīvotāji, gan uzņēmēji vēl ir piesardzīgi, nogaida, kā attīstīsies situācija eirozonā un Latvijā," sacīja Vilks.

Finanšu ministrs norādīja, ka viens no risinājumiem, ko valsts varētu piedāvāt gan demogrāfijas politikas atbalstam, gan arī hipotekārās kreditēšanas veicināšanai, būtu dalīta valsts un iedzīvotāju līdzdalība pirmajā iemaksā, jaunajām ģimenēm iegādājoties pirmo mājokli.

"Par iespējamiem risinājuma mehānismiem vēl būtu jārunā ar Latvijas Komercbanku asociāciju, taču šāda iespēja ir diezgan reāla. Ne par konkrētām valsts līdzdalības summām, ne ko citu patlaban vēl nevaru runāt, taču patlaban ir laiks, kad valstij jāizstrādā un jāievieš mehānisms jauno ģimeņu atbalstam," sacīja Vilks.

Nozare.lv

bibii bibii 06. Apr 2013, 12:56 solni6

Tas tiesa...bet es domāju, ka te bankas dos kaut kādus ierobežojumus...Nu, nedos visiem kredītu. Skatīsies, kuri ir spējīgi maksāt, kādi ienākumi ir un ir bijuši pēdējos gados utt..

aab aab 05. Apr 2013, 20:51 bibii

jā, šis termins ir interesants!

bibii bibii 05. Apr 2013, 20:46 bibii

Un vai "jaunā ģimene" ir uz laulībām balstīta ģimene?

bibii bibii 05. Apr 2013, 19:57 bibii

Vai varbūt ģimenes, kuras gaida ģimenes pieaugumu?

bibii bibii 05. Apr 2013, 19:55

Mani vēl interesē termins "jaunās ģimenes". Vai tās būs ģimenes ar tikko dzimušiem bērniem vai arī skaitīsies ģimene, piem., ar 2 gadus vai 5 gadus vecu bērnu ?

mamma27 mamma27 05. Apr 2013, 19:44

tas būtu labi. bet tiešām jāpadomā par to kādās summās. Jo piemēram Rīgā trīs istabu dzīvoklis maksā stipri dārgāk kā Cēsīs, Smiltenē vai Alūksnē. Tā ka ir atšķirība arī no tā,kur šī jaunā ģimene dzīvo!

bibii bibii 05. Apr 2013, 17:13

Pirmā iemaksa būtu super! Bet par tiem kvadrātmetriem būtu galīgi garām...Labāk, lai piešķir kādu summu un tad ģimene pati izvērtē, vai ņem 1 istabu, 2 istabu, 3 istabu dzīvokli vai mazu mājiņu un ja nepietiek 1. iemaksai, jo vēlas paņemt ko nedaudz dārgāku (dzīvokli vai māju labākā stāvoklī), tad lai ģimene pati pieliek starpību, cik pietrūkst 1. iemaksai! Es tad labāk paņemu mazu mājiņu nevis 3 istabu dzīvokli...Ģimenei jābūt izvēles iespējai. Un nedrīkst ierobežot to, kādu dzīvokli vai māju paņem. Tā, lai nav, ka piešķir pirmo iemaksu kaut kādam graustam, kurš ir pamatīgi jāremontē. Mēs labāk paņemam dārgāku dzīvokli vai māju, bet lai nav pirmajos gados jāiegulda vēl lieli ieguldījumi dzīvokļa vai mājas uzlabošanā.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 05. Apr 2013, 16:21 aab

Tikko nokomentēju šo situāciju Latvijas radio 1

aab aab 05. Apr 2013, 16:20 liigak

esam rēķinājuši, ka bankai maksātu tikai mazliet vairāk kā tagad saimniekiem. līdz ar to ļooooooti gaidam galējo lēmumu.

aab aab 05. Apr 2013, 15:13

mani interesē ko nozīmē šis "daļu no pirmās iemaksas".
es saprastu, ja tiktu noteikta kāda noteikta naudas summa, kuru valsts maksā. lai nebūtu tā, ka vienam valsts apmaksā 2000ls, bet citam 5000ls! tad ģimene varētu skatīties - vai nu meklēju dzīvokli ar šādu pirmo iemaksu, vai arī piemetu pats klāt.
mana ģimene ļoti gaida šī lēmuma gala versiju, jo dzīvokli vajag, bet pirmajai iemaksai naudas nav un arī nebūs!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 05. Apr 2013, 15:12

Tas būtu ļoti labi!