Šķīstošo vai nešķīstošo kafiju?

Šķīstošo vai nešķīstošo kafiju?

10. Mar 2016, 00:02 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kafiju dzeram, lai gūtu baudījumu, mundrumu, enerģiju, tāpat pie tases kafijas ļaujamies aromātiskām sarunām. Un tas viss iespējams tikai pateicoties labai, kvalitatīvai kafijai. Starp citu, kafiju pievieno gatavojot arī dažādus kokteiļus.

Kāpēc kafijai tik daudz veidu?

Mūsdienās jau pieejams vairāk kā 200 dažādu kafijas veidu. Pamatā visbiežāk dzirdam vārdu Arabika jeb tā sauktā arābu kafija un robustā kafija. Arabika kafija ir vērtīgāka, tai ir piesātinātāka garša. Tā skaitās elitāra kafija, un vienmēr būs dārgāka kā robustā kafija. Robustā kafijā būs vairāk kofeīna. Tāpēc no rītiem ķert mundrumu var tieši ar šo kafiju. Labākās Arabika šķirnes apvienotas zem nosaukuma "maild". Šīs klases kafija tiek audzēta tikai tādās plantācijās, kas atrodas vismaz 500m virs jūras līmeņa.

Viena no senākajām kafijas šķirnēm ir moka. Tieši no mokas tiek ražots lielākais vairums kafijas šķirņu mūsdienās. Protams, ir arī daudzas citas, ne mazāk kvalitatīvas kafijas šķirnes. Piemēram, nedārgā Indijas vai Brazīlijas kafija, ar spēcīgu aromātu un patīkamu rūgtumu. Tāpat pieejama ir piesātinātā Javas kafija, kam ir šokolādes piegarša. Sumatras kafija atšķiras ar savu maizes piegaršu. Unikāla šķirne pēc garšas ir Sulavesi Kolosi, ko īpaši apstrādā.

Tik daudz un dažādu šķirņu ir tāpēc, ka pat Arabikas kafija katrā vietā iegūst citas garšas un aromātu īpatnības, kas atkarīgas ne tikai no ražošanas, bet pat no audzēšanas procesiem, vides, kurā atrodas kafijas plantācijas, un pat no ūdens kvalitātes. Tāpēc kafijai ir nosaukums, kurā tiek pieminētas ielejas, kalni, pilsētas, valstis, kurās kafija tiek audzēta, grauzdēta. Interesants ir fakts, ka piemēram, Brazīļu Arabica kafija Santos pie šāda nosaukuma tikusi, jo kafija audzēta Brazīlijā, bet tālāk tā ceļo no Santos ostas. Tā pie nosaukuma tikušas ļoti daudzas kafijas, ko redzam veikalu plauktos.

Malto kafiju vai pupiņu kafiju?

Viennozīmīgi, labāka garša un labākas aromātiskās īpašības ir tikai dabīgajai kafijai, tātad - maltajai un pupiņu kafijai. Parastā maltā kafija ir kafijas šķirņu maisījums (dažādas ražas vai pat izcelsmes valstis). Malto kafiju pēc būtības var iedalīt vairākos veidos: kafija ar kofeīnu un bez, aromatizētā un bez aromāta. Dažas kafijas šķirnes ir tādas, kas aromatizējas pašas par sevi. Piemēram, Blue Mountain kafijas šķirnei ir unikāka garša, jo to pārvadā ruma mucās. Kafijai var tikt pievienoti sintētiskie aromatizatori, lielākais vairums lietotāju priekšroku dod vaniļas-riekstu aromātam. Bet īsti kafijas cienītāji izvēlas kafiju, kam nav pievienoti sintētiskie aromatizatori, tātad - kafiju bez aromāta.

Mūžīgā dilemmā par to, kādai kafijai gan dot priekšroku: maltajai vai pupiņu kafijai, fasētai vai sveramajai, īstenie kafijas baudītāji atbild - pati gardākā kafija ir pagatavojama no uz svara iegādājamām kafijas pupiņām. Tāda kafija ir daudz svaigāka kā fasētā kafija, un, starp citu, fasētai kafijai derīguma termiņš ir vairāk kā gadu, bet pupiņu kafija mēnesi pirms nonāk tirdzniecībā vispār tiek grauzdēta.

Gardāka kafija  būs tieši no pupiņu kafijas, un arī kafijas aromāts pēc pupiņu malšanas telpā saglabāties spēj līdz pat divām stundām.

Speciālisti apgalvo, ka atrast savu kafiju, kas maksimāli atbilst katra cilvēka priekšstatiem par īstas kafijas aromātu un garšu, var tikai ar izmēģinājumu un kļūdu metodi, tātad - jātestē!

Vai garšo šķīstošā kafija?

Šķīstošā kafija ir ļoti populārs produkts, kas palīdz ietaupīt kafijas mīļotāju laiku. Pastāv viedoklis, ka šķīstošā kafija ir sliktāka dažādā ziņā par dabīgo kafiju, jo produkts ir ķīmiskas sintēzes rezultāts. Bet tas tā nav! Šķīstošās kafijas garša, protams, atšķiras no dabīgās kafijas garšas, bet arī šīs kafijas iegūšanai tiek izmantots viss dabīgais - tās pašas pupiņas. Ir trīs šķīstošo kafiju veidi: granulētā, pulverveida un sublimētā kafija. Pēdējā būs pati dārgākā, bet kvalitatīvākā.

Sublimēto kafiju ir grūtāk viltot, tajā kofeīna nav mazāk kā dabīgajā kafijā. Granulētajai kafijai granulām jābūt blīvām, lielām, tādām, kas nesabirst, to krāsai jābūt gaiši brūnai. Tumša krāsa jau liecina par to, ka tā ir pārgrauzdēta.

Pievērs uzmanību šķīstošās kafijas izgatavošanas datumam, jo no šī datuma sākas kafijas novecošanās process. Pērc zināmu ražotāju kafiju, ko rekomendē arī citi.

Kādam kafijas veidam dod priekšroku tu?

Māmiņu Klubs

20160301131916-11846.jpg

Kafija, kas ir iecienīta no paaudzes paaudzē. Gaišais grauzdēšanas veids garantē aromāta saglabāšanos.  Kafijas pupiņu kvalitāti garantē ,,slapjā’’ apstrādes metode. No kafijas pupiņām ir ekstrahētas kairinošās un rūgtvielas, iegūstot maigu garšu. Sastāvā izmantotas tikai 100% Arabikas pupiņas, kas iegūtas labākajās augstkalņu plantācijās. 

Gan pupiņas, gan maltā kafija
Īstiem kafijas cienītājiem pagatavošanai krūzītē, franču preskannā un kafijas automātos;
•Dallmayr kafijas pamatā ir 100% Arabika
•Katru gadu Dallmayr sagrauzdē 45-52 tūkst. tonnu kafijas pupiņu;
•Katram Dallmayr kafijas maisījumam ir izstrādāts savs unikālās garšas profils