Saeima: Vecākiem vairs nebūs jāpērk mācību grāmatas un visiem pienāksies vietas bērnudārzos

Saeima: Vecākiem vairs nebūs jāpērk mācību grāmatas un visiem pienāksies vietas bērnudārzos

03. Jul 2013, 16:03 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija izskatīšanai Saeimā trešajā galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Izglītības likumā, kas paredz noteikt valsts, pašvaldību un vecāku atbildību mācību līdzekļu iegādē.

Ar izmaiņām likumā arī precizēta mācību līdzekļu definīcija, nosakot, ka mācību literatūra ir mācību grāmatas, tām pielīdzinātās darba burtnīcas un citi izglītības satura apguvei paredzētie izdevumi, ko izmanto mācību procesā.

Galīgajam lasījumam sagatavotā Izglītības likuma grozījumu redakcija nosaka, ka no šī gada 1.septembra valsts un pašvaldību, kā arī privātajās izglītības iestādēs valsts pirmsskolas izglītības vadlīnijām, pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības valsts standartiem atbilstošu mācību literatūras, kā arī metodisko līdzekļu, uzziņu literatūras un digitālo mācību līdzekļu un resursu (elektronisko izdevumu) iegādi pilnībā finansē no valsts budžeta līdzekļiem un valsts budžeta mērķdotācijām.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) aprēķini liecina, ka, lai jau no šī gada septembra nodrošinātu ne tikai mācību literatūras, bet arī mācību grāmatām pielīdzināto darba burtnīcu iegādi, no valsts budžeta būtu vēl nepieciešami līdzekļi 0,5 miljonu latu apmērā. IZM Izglītības departamenta direktore Evija Papule deputātus informēja, ka valsts budžeta finansējums attiecas uz darba burtnīcām svešvalodās un sociālajās zinībās. Atbildīgā komisija nolēma vērsties Finanšu ministrijā, kā arī lūgt IZM rast tam nepieciešamo finansējumu.

Pašvaldībām būs jāfinansē iepriekšminētajiem standartiem atbilstošas papildu literatūras, uzskates līdzekļu, didaktisko spēļu, digitālo mācību līdzekļu un resursu, izdales materiālu, mācību tehnisko līdzekļu, mācību materiālu, iekārtu un aprīkojuma iegāde.

Ar Izglītības likuma grozījumiem arī tiek precizēts, kādi individuālie mācību piederumi jānodrošina skolēnu vecākiem. Tie ir izglītojamo personiskās lietošanas priekšmeti, kuri tiek izmantoti kā mācību līdzekļi vai saistībā ar mācību iespēju nodrošināšanu – kancelejas preces, ikdienas un svētku apģērbs un apavi, atsevišķu mācību priekšmetu apguvē (sports, mājturība, tehnoloģijas) obligātā satura apguvei nepieciešamais specifiskais apģērbs, apavi un higiēnas piederumi, materiāli, kurus, izmantojot mācību procesā, skolēns rada priekšmetu vai produktu savām vajadzībām.

Grozījumi likumā veikti pēc tiesībsarga Jura Jansona iniciatīvas, kurš savā ziņojumā pagājušā gada maijā norādījis, ka līdzšinējā mācību līdzekļu iegāde par vecāku līdzekļiem neatbilst Satversmē garantētajām tiesībām iegūt pamata un vidējo izglītību bez maksas un faktiski nenodrošina bērniem vienādas tiesības un iespējas iegūt izglītību, kā to paredz normatīvie akti.

Likuma grozījumi paredz arī samazināt izmaksas vecākiem, kuru bērni iet privātos bērnudārzos, kā arī nodrošināt vienādas iespējas visiem bērniem apmeklēt bērnudārzu. Turpmāk, ja pašvaldība bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldībā, nenodrošinās vietu tās bērnudārzā, pašvaldībai būs jāsedz izmaksas privātajam pakalpojuma sniedzējam. Šim finansējumam būs jāatbilst pašvaldības veiktajiem aprēķiniem par vienam audzēknim nepieciešamajām vidējām izmaksām pašvaldības bērnudārzā. Izmaksas un to aprēķins būs jāpublicē pašvaldības interneta mājaslapā. 

Savukārt ņemot vērā praksē pastāvošo dažādo izpratni attiecībā uz izglītības iestādes pašpārvaldes darbību, likumā paredzēts precizēt regulējumu par izglītības iestādes padomi ― tās sastāvu, darbības principiem, funkcijām, tiesībām un pienākumiem. Pirmsskolas, vispārējās izglītības, profesionālās un profesionālās ievirzes izglītības iestādes padome būs koleģiāla institūcija, tostarp tā būs tiesīga lemt par to, kādu individuālo mācību piederumu iegāde savu materiālo iespēju robežās būs jānodrošina skolēnu un audzēkņu vecākiem.

Tāpat likuma grozījumi paredz ieviest izglītības iestāžu (izņemot augstskolu un koledžu) vadītāju profesionālās darbības novērtēšanu, lai uz tā rezultātiem varētu lemt par izglītības iestāžu vadītāju atbilstību ieņemtajam amatam un materiālo motivēšanu. Novērtēšanas kārtība un vērtēšanas nosacījumi Ministru kabinetam būs jāizstrādā līdz šī gada 1.septembrim. Grozījumi arī paredz likumu papildināt ar pedagogu profesionālās darbības kvalitātes novērtēšanas kārtību. 

Likumā arī plānots definēt karjeras, karjeras izglītības, karjeras attīstības atbalsta, kā arī profesionālās kompetences pilnveides terminus.

Atbildīgā Izglītības, kultūras un zinātnes komisija grozījumus Izglītības likumā plānojusi virzīt izskatīšanai Saeimā trešajā galīgajā lasījumā 9.jūlijā.



Saeimas Preses dienests

Saulite21 Saulite21 03. Jul 2013, 20:36 BaiBaii

Nav slikts,bet egoists riktīgs un īdētājs.nu dzīvoklis i parasts. Vīrs mani a bēbi dzīs uz laukiem un taisīs remontu.

Saulite21 Saulite21 03. Jul 2013, 19:40 aab

Man saimnieks neļauj pat kaķi turēt. Reizēm mēs pat ciemiņus slēpjam,jo vienreiz mums pateic ka te nav kopmītnes,tad kādi jautājumi pa deklerēšanu.

aab aab 03. Jul 2013, 19:37

labojums - ne katrs saimnieks grib

aab aab 03. Jul 2013, 19:37

ar deklarēšanos īrētā dzīvoklī ir tā. pēc likuma ir jādeklarējas, bet realitātē ir tā, ka katrs saimnieks grib, lai īrnieki deklarējas. kad deklarējas, tad arī palielinās maksa par tiem kom pak, kas iet uz cilvēku skaitu. tāpat nereti cilvēki izvācas, bet neizdeklarējas. un tad saimniekiem vai nākošajiem īrniekiem ir jāmaksā arī par citiem.
ja tomēr grib deklarēties, tad būtu pieklājīgi jautāt saimiekiem vai viņi atļauj. tā ir cilvēciskā pieklājība. lai nesanāk sakašķēties ar saimnieku, tad būsiet iedragājuši viņu uzticību jums un lai nesanāk, ka vēl palūdz izvākties.
ja vajag tieši dēļ dārziņa, tad tā arī saimniekiem ir jāpasaka, ka dēļ dārziņa.

Saulite21 Saulite21 03. Jul 2013, 19:22 BaiBaii

Nu es iespītējos un tāpat eju strādāt. Nu tagad domāju paaudzināt dēlu un tad iet vsk pabeigt!
A augstskola priekš manīm ir pa grūtu.

Saulite21 Saulite21 03. Jul 2013, 19:03 BaiBaii

Viņš man teica tā ka gribot redzēt atpūtušos sievu mājā,nevis pārguruši. Un viņš uzskata ka ģimeni jāapgādā ir vīriešiem.

Saulite21 Saulite21 03. Jul 2013, 18:34 Vējš Matos

Piekrītu tev!

Saulite21 Saulite21 03. Jul 2013, 18:33 BaiBaii

Un kā ta pēc tam ir ar pārreģistrēšanu?.un no otras puses es varu mājā sēdēt ar bērnu,jo vīrs neļauj man strādāt☹.

Pati negribu.jo mums nav savs dzīvoklis un saimniekam negribu prasīt.

Saulite21 Saulite21 03. Jul 2013, 17:47 aab

Nu ja ja,pa to es neko nesaku!vnk gribu zinat vai mums ap pienāktu. Nu ja nesanaks te,tad brauksim pie mammas un padzivosim tur kamer iesim darziņā.vai ar neiesim un gaidīsim.

kas liedz piedeklareties Riga?

aab aab 03. Jul 2013, 17:10 Saulite21

nu jā, bet skaties no otras puses, kāpēc Rīgai būtu jānodrošina prioritārā kārtībā tiem bērniem vieta dārziņā, kas nav Rīdzineki oficiāli? katrai pašvaldībai ir ir jānodrošina vieta saviem bērniem.

Saulite21 Saulite21 03. Jul 2013, 17:05

Ziņa par dārziņiem tiešām laba,bet jautājums tāds vai arī bērniem rinda pienāk,pat tad jau nav deklerēts rīgā? Nu man ir tā ka esam deklerēti Remtes pag,bet dzīvojam Rīgā un pieteicāmies Rīgas dārziņos un tāpēc tāds jautājums.

aurore aurore 03. Jul 2013, 16:49

fuu,nu vismaz kkas jauks saja joma,patikami ka valsts kko dara bernu laba😀