Saeima konceptuāli atbalsta daudzbērnu ģimenes definīcijas paplašināšanu

Saeima konceptuāli atbalsta daudzbērnu ģimenes definīcijas paplašināšanu

14. May 2015, 14:35 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saeima ceturtdien pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja daudzbērnu ģimenes definīcijas paplašināšanu, kas paredz daudzbērnu ģimenes statusa saglabāšanu arī tad, kad bērns ir pilngadīgs un turpina mācīties.

Grozījumi Bērnu tiesību aizsardzības likumā nosaka, ka daudzbērnu ģimene ir tāda ģimene, kuras aprūpē ir trīs bērni vai vairāki, tostarp audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni. Par aprūpē esošiem uzskatāmi arī pilngadību sasniegušie bērni, kamēr viņi turpina vispārējās, profesionālās vai augstākās izglītības iegūšanu, bet ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņi sasniedz 24 gadu vecumu.

Pašvaldībām līdz 2016.gada 31.decembrim būs jānodrošina saistošo noteikumu atbilstība daudzbērnu ģimenes skaidrojumam.

Labklājības ministrija (LM) pamato, ka pašlaik pastāv nevienlīdzīga attieksme pret ģimenēm ar bērniem un daudzbērnu ģimenēm. Piemēram, apgādnieka zaudējuma pensiju var saņemt bērns līdz 24 gadu vecuma sasniegšanai, ja viņš mācās vai studē.

Pēc LM rīcībā esošajiem datiem, Latvijā ir 33 024 daudzbērnu ģimenes, no kurām 23 002 ģimenes  bija ar trim bērniem; 5974 ģimenes ar četriem bērniem, 1685 ģimenes ar pieciem bērniem un 2363 ģimenes  ar sešiem un vairāk bērniem. Atbilstoši šiem datiem kopējais bērnu skaits daudzbērnu ģimenēs Latvijā ir aptuveni 115 505 bērni.

BNS