Rūpes par mazuļu puncīšiem un pudelīšu higiēnu

23. Feb 2016, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Māmiņas piens ir pats labākais, ko varam bērniņam sniegt jau no pirmajām dzīves stundām, bet dzīvē dažkārt rodas situācijas, kurās nepieciešams palīgs - mākslīgā piena maisījums. Kaut vai reizēs, ka mammai nepieciešams mirklis atelpas. Vienmēr jāatceras,  - svarīgas ir rūpes ne vien par mazuļu puncīšiem, bet arī par higiēnu mazuļu pasaulē.

Vairāk pastāstīja Ieva Putniņa - Ābelīte, NUK un Friso produktu speciāliste.

FRISO praktiskie jaunumi

Friso bundžām ir jauns vāciņš. Bundžiņa ir nedaudz augstāka, karotīte ir iestrādāta iekšā bundžas vāciņā. Vairs nav jāpieskaras ar rokām pašam piena maisījumam, kas tomēr nav vēlams arī tad, ja rokas ir nomazgātas un karotīte – sterilizēta.

Ir tikai tīri cilvēcīgi, ka gadās piemirst rokas nomazgāt, vai arī pirms ēdiena gatavošanas paņemt rokās telefonu vai ko citu. Tad nu šajā gadījumā mammai ar rokām vairs nav jāaizskar tieši piena maisījuma pulveris, jo karotīte ir piestiprināta vāciņam. Attaisām vāciņu un paņemam karotīti.

Friso Gold 3, kuram nu ir citādāks iepakojums -

20160211104805-85105.jpg

Jaunais iepakojums tagad ērtāks un drošāks! Vāciņā ir ierīkota īpaša vieta, kur nostiprinās karote un speciāls karotes līmeņa līdzinātājs, kas nodrošina precīzāku maisījuma pulvera dozēšanu, gatavojot maisījumu.

Kā šādi radošie risinājumi rodas?

Kā vispār pasaulē rodas kaut kas jauns? Ja Friso ir piena ražotājs, kuram piena process no A līdz Z notiek Nīderlandē, kur tiek audzētas pat pašiem savas gotiņas, tad par uzlabojumiem runājot vienmēr visa centrā ir bērns un viņa drošība. Produkta izstrādātāji meklē arvien jaunus uzlabojumus, risinājumus, pamatojoties uz bērniņu veselības īpatnībām, vajadzībām, uzklausīts tiek arī vecāku nodoklis, viss tiek rūpīgi pārbaudīts, izmēģināti tiek dažādi varianti. Galu galā - daudz kas ir labi un ērti mammām un tētiem, bet ir lietas, kas būs ērtākas, labākas tieši mazuļiem, kuru vajadzības, saprotams, ir pirmajā vietā.

Knupīšu dizains, materiāls

Populārākie materiāli ir latekss un silikons. Būtībā, izvēle pieder mammai un pašam bērnam. Latekss ir dzeltens, to reizēm dēvē par gumiju, jo tas ir ražots no dabīga materiāla - kaučuka. Latekss ir mīkstāks, vairāk stiepjas, ja salīdzina ar silikonu. Silikons ir caurspīdīgs, bez garšas vai smaržas īpatnībām. Tas ir hipoalerģisks, un salīdzinot ar lateksu tas ir cietāks. Mammām pārsvarā patīk silikons tā estētiskā izskata dēļ. Bet ar krūti ēdinātiem bērniem nereti tieši tāpēc, ka latekss ir mīkstāks, labāk patīk tomēr tas.

NUK knupīšiem un māneklīšiem ir ortodontiska forma, kas izgudrota pirms 60 gadiem Vācijā.To izgudroja divi zobārsti, kas atklāja saistību starp apaļajiem knupīšiem, īkšķa zīšanu un krūts zīšanu, un tā visa ietekmi uz mazuļa sakodiena veidošanos. Māmiņas krūtsgals  nav apaļš zīšanas laikā. NUK par piemēru izmanto māmiņas krūtsgala formu zīšanas laikā, tāpēc gan mānekļiem, gan knupjiem ir ortodontiskā forma – ar saplacinātu apakšējo daļu, kas kas ļauj mēlei brīvi kustēties, un noapaļotu augšējo daļu, kas brīvi pieguļ pie aukslējām.

Pudelītes lietošana - kā to darīt pareizi?

Pēc iegādes izmazgājam ar siltu ūdeni. Mazgāšanas līdzeklim būtu jābūt piemērotam bērnu trauku mazgāšanai. Pirmajos 6 dzīves mēnešos pirms katras ēdienreizes būtu trauki un pudelītes jāsterilizē. Var vārītvai izmantot sterilizatoru.

Ja izvēlas veikt sterilizāciju vārot, tad svarīgs ir pietiekams ūdens daudzums – tā, lai pudelītes, knupīši un māneklīši būtu pārklāti ar ūdeni, pretējā gadījumā var bojāt materiālu. Kad ūdens sācis vārīties, sterilizācija jāveic vēl 3-5 minūtes.

Pirms sterilizēšanas būtu trauki vienmēr arī jānomazgā, jo piena vai citu ēdienu paliekas pudelītē vārīšanas laikā var „pievārīt” klāt pie pudeles sieniņām. Pirms katras lietošanas jāpārliecinās, vai pudelīte nav bojāta, redzami skrāpējumi, kuros var uzkrāties ēdiena pārpalikumi. Higiēnisku apsvērumu dēļ pudelītes, knupji un māneklīši būtu jāmaina ik pēc 1-2 mēnešiem.

Ja ilgstoši tiek lietota viena un tā pati pudelīte, ar neapbruņotu aci neredzamajās mikroplaisiņās pat pie rūpīgas mazgāšanas, sterilizēšanas, var uzkrāties mikroorganismi, kas vēlāk var nonākt mazuļa vēderiņā.

NUK pudelīšu mazgāšanas nosacījumi

Ar tīru ūdeni var tikai noskalot, visu nomazgāt nav iespējams. Sevišķi, ja runa ir par pienu, sulām, biezenīšiem. Un ne katra mamma spēj traukus mazgāt uzreiz pēc to lietošanas. Ja ēdiena vai dzērienu pārpalikumi ir nedaudz pastāvējuši pudelītē, tie izžūst, un tad tos ar tīru ūdeni nevar izmazgāt. Tad labāk izvēlēties tieši bērnu trauku mazgāšanai piemērotu mazgāšanas līdzekli, jo tie satur enzīmus, kas sašķeļ piena olbaltumvielas.

Konkrētais NUK pudelīšu mazgāšanas līdzeklis ir salīdzinoši šķidrs, to izskalot būs diezgan vienkārši.

Piena maisījuma derīguma termiņi, uzglabāšana

PJebkurš iepakojums, kurā atrodas bērnu pārtika, ir jāuzglabā noslēgtā veidā. Pagatavots piena maisījums jāizdzer ir stundas laikā, pēc tam tas lietošanai nav derīgs un jālej ārā. Atvērts Friso iepakojums ir jāizlieto 4 nedēļu laikā. Ja bērniņš ir vienu-divas reizes ēdis un vairs neēd, iepakojumu var atdot kādai citai māmiņai, ja tas atvērts nesen. Ja nav zināms, cik sen iepakojums ir atvērts, drošāk ir saturu bērnam nedot.

Optimālās rūpes par bērniņu un higiēnu

Katrai mammai ir savs viedoklis par higiēnu un tīrību ap bērnu, bet bērns augšanas un pasaules iepazīšanas procesā tik un tā saskaras ar apkārtējo vidi un mikroorganismiem . Tas pat ir vajadzīgs, lai veidotos viņa imunitāte. Attiecīgi, jāsaprot lietas, kas ir īpaši pirmajā dzīves pusgadā ir ļoti svarīgas: māneklīšu sterilizēšana (nevis ielikšana savā mutē, kas pilna ar mikroorganismiem), pudelīšu sterilizēšana un mazgāšana, roku tīrība; un ir lietas, kur pārspīlēta higiēna nebūs vietā. Piemēram, mazuli nelaiž uz grīdas, neļauj pieskarties lietām ārā. Te vienmēr noderēt var mitrās salvetes, ar kurām var notīrīt rociņas. Jāļauj bērnam saskarties ar apkārtējo vidi un vienlaicīgi jārūpējas par bērna veselību un higiēnu,.

Māmiņu Klubs

20160211103010-80063.jpg

20160211103017-61595.jpg