Putnu dienas turpinās Zoodārza filiālē “Cīruļi”

Putnu dienas turpinās Zoodārza filiālē “Cīruļi”

12. Apr 2018, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Putnu dienas Rīgā aizvadītas un sanaglotie zīlīšu un strazdu būri, cerams, jau izvietoti pie kokiem visā Latvijā, savukārt Dzeņa darbnīca jau ceturto gadu dodas uz Rīgas Zooloģiskā dārza filiāli “Cīruļi”, lai risinātu jauno mājokļu problēmu Kurzemes zīlīšu un mājas strazdu populācijā, savukārt zinoša ornitologa pavadībā ikviens interesents varēs doties savvaļas putnu vērošanas ekskursijā pa “Cīruļu” teritoriju.

Šajā nedēļas nogalē, 14. un 15. aprīlī no plkst. 12.00-15.00 “Cīruļos” darbosies Dzeņa darbnīca, kurā ikvienam zoodārza filiāles apmeklētājam ir iespēja iemācīties pareizi izgatavot būrīšus sīkajiem dobumperētājiem putniem zīlītēm, mušķērājiem un mājas strazdiem. Lai visi dēlīši atrastu pareizās vietas, celtniecības procesus uzraudzīs gan zinoši zoodārza speciālisti, gan arī “Cīruļu” galvenie dispečeri – lāču saime tēviņa Toma virsvadībā. Putnu dienās “Cīruļos” plānojam izgatavot 100 būrus zīlītēm, mušķērājiem un zvirbuļiem un 100 mākslīgos dobumus mājas strazdiem. Pašu izgatavotos būrīšus netiks liegts ņemt līdzi un izkārt putniem piemērotā vietā savu māju apkaimē. Īpašā būra statusā mākslīgā ligzdvieta bikšainajam apogam.

Sestdien 14. aprīlī plkst. 10.00 un 14.00 Zoodārza filiāle “Cīruļi” un Aizputes novada tūrisma centrs aicina “Cīruļu” apmeklētājus pirmo reizi doties aizraujošā un izzinošā putnu vērošanas ekskursijā pa zoodārza filiāles teritoriju zinoša ornitologa Ritvara Rekmaņa vadībā. Sapulcēšanās ekskursijai pie “Cīruļu” kases namiņa. Lai piedalīties ekskursijā jāpērk zoodārza filiāles “Cīruļi” ieejas biļete. Aicinām parūpēties par ekskursijai piemērotu apģērbu un apaviem, kā arī paņemt līdzi tālskati. Jā, “Cīruļu” pļavās un mežos itin draudzīgi blakus sadzīvo gan oficiāli reģistrētie zooloģiskā dārza iemītnieki, gan arī savvaļas dzīvnieki. Šejienes pavasarīgās debesis jau krietni agri pieskandina līksmi cīruļu treļļi, no purvājiem atskan dzērvju sasaukšanās, kiangu aploks itin bieži pavasaros “piesnieg ar baltām gulbju kupenām”. Vilku birzs pielijusi ar dažādās balsīs dziedošiem putniem.

Putnu dienās “Cīruļos” tiks būvētas mākslīgās ligzdvietas arī vienai no mazākajām Latvijas pūcēm – bikšainajam apogam. Atbalstot šīs apogu sugas izpētes un aizsardzības programmu, Putnu dienās šogad ir paredzēts izgatavot 100 būrus šim mazajam naktsputnam. Lielākā daļa darba jau ir paveikta, jo iepriekšējās nedēļas nogalē Rīgā uzbūvēti 90 būri. Tātad “Cīruļu” apmeklētājiem būs iespēja dot savu ieguldījumu šīs sugas izpētē un aizsardzībā un izgatavot 10 mākslīgās ligzdvietas šai noslēpumainajam nakts lidonim.

Lai iepazīstinātu ar mākslīgo ligzdvietu daudzveidību, “Cīruļos” būs apskatāma būru ekspozīcija, kurā redzami mājokļi, gan pupuķiem, zaļajām vārnām, meža pūcēm un urālpūcēm, gan arī erickiņiem un dzeguzēm, gan arī cielavām, susuriem un sikspārņiem. Šī ekspozīcija arī sniedz vērtīgus ieteikumus par ligzdvietu izvietošanu (cik augstu, uz kuru debess pusi, cik tālu vienu no otra, utt.).

Katru gadu Putnu dienās Rīgas Zoodārzs pievērš uzmanību arī Latvijas dabai, sniedzot reālu ieguldījumu dažādu dobumos ligzdojošo putnu un neputnu aizsardzībai un atbalstam. Pērn gatavojām būrus apodziņam, pirms tam tika uzbūvēti 200 būri susuriem, kas izvietoti Daugavpils  un Talsu pusē, 30  labiekārtotus mājokļus ieguvuši pupuķi (mājvietas izliktas Ādažu poligonā), zaļā vārna (30 ligzdvietas izkārtas Garkalnes apkārtnē) un daudzus būrus meža pūcei un urālpūcei (vairākus gadus sadarbībā ar Dabas aizsardzības pārvaldi izvietoti īpaši aizsargājamās dabas teritorijās).

Šogad Putnu dienas atbalsta PATA kokmateriāli, Latvijas ornitoloģijas biedrība, Latvijas pūču izpētes biedrība, Aizputes novada tūrisma centrs un attīstošais bērnu žurnāls “Pūcīte”.

Citi jaunumi

No 1. aprīļa Zooloģiskā dārza filiāle strādā vasaras režīmā un apmeklētājiem ir iespēja ilgāk vērot “Cīruļu” dzīvnieku mierīgo un nesteidzīgo dzīves ritmu. “Cīruļu” kases atvērtas no plkst. 10.00-18.00.

Savukārt zoodārzā Rīgā vasaras sezona sākas 14. aprīlī. Zoodārza kases atvērtas no plkst. 10.00-18.00.

10. May 2018, 20:32

visiem jusu aizdevuma un finansejuma vajadzibam no 5000 eiro lidz 150,000000 eiro Ludzu, sazinieties ar mums, izmantojot musu e-pasta

adresi: servicepeakgroup@hotmail.com , lai iegutu vairak informacijas
PALDIES