Omītes, omītes

Omītes, omītes

31. Oct 2016, 15:44 nosiguldas nosiguldas

Šoreiz iejutīšos tikai omes lomā.  Kā jūs jau zināt man ir četri mazbērni un viens pie manis ir bijis biežāk un uz šo brīdi aug kopā ar Kati.  

Ir lietas, kuras ir vērts dzirdēt.

Es saprotu, ka laiks iet uz priekšu un tagadējās māmiņas ir daudz savādākas, bet.......

Lasot rakstus un komentārus ir brīži, ka liekās, ka pie informācijas daudzuma, kas ir pieejams, tagad mēs neprotam sameklēt to informāciju, kas ir patiesi būtiska.

Spilgts piemērs ( vai var vakardienas kartupeli ielikt saldētavā un rīt mazulim dot atkal.) Tagad mums ir pieejami pamperi, automātiskās veļas mašīnas u.t.t., māmiņas dzīve tiek padarīta arvien vienkāršāka, bet arī tad mēs meklējam ko izdarīt, lai mazāk vajadzētu darīt). 

Ir ļoti grūti saprast kā var nepaspēt bērnam izspiest burkānu sulu, vai sagatavot biezenīti, mēs taču visas mīlam bērniņu un gribam viņam tikai to labāko. Loģiski, ka omei var uznākt dusmas, ja redz, ka mamma tā vietā, lai spēlētos ar mazuli sēž internetā, piemēram facebook un tirgojās ar drēbītēm vai ietago receptes. Vasarā man ir bieži nācies redzēt bērnu laukumā gan Siguldā, gan Rīgā mazuļus, kas pastaigājas ar mammu un spēlējas bērnu laukumā. Nepārspīlējot mazulim pampers līdz celim, bet mamma sēž telefonā.  

Kad es tāpat kā jūsu mammas audzināju savus bērnus, es biju viena, man bija tikai aukstais ūdens un vēl brīžos, kad mazie gulēja es paspēju aizskriet uz dārzu. Vakarā, kad mazulis aizgāja gulēt es mazgāju un gludināju veļu un tas bija pēc 12.00 naktī. Kad piedzima Katrīne, es ļoti pratu novērtēt visus tos labumus, kas ir mums māmiņām tagad, jo zinu, cik grūti bija tad, kad auga mani lielie bērni.

Bet neskatoties uz to, es neatļāvos gulēt līdz desmitiem. Man ir vairākas paziņas, kas ir  omes un protams mēs izrunājam dažādas situācijas.  Brīžiem piemēri ir vienkārši šokējoši, gan tas, ka mazulis netiek vests katru dienu ārā, labākā gadījumā ja jāiet uz veikalu. Gan pamperu taupīšanu un bērna pārģērbšana. Par ēst gatavošanu nerunājot. Es piekrītu tām omēm kas neatbalsta  burciņu ēdienus, jo tapēc māmiņām ir dota iespēja atrasties ar mazuli mājā līdz gadam un vairāk, lai pēc labākās sirdsapziņas varētu rūpēties par savu mazuli. Latvija pagaidām ir salīdzinoši tīra valsts, kur var nopirkt labus dārzeņus, piena produktus. 

Par uzvedību runājot. Katrs mazulis ir savādāks un katram ir nepieciešama sava pieeja, bet visatļautību nevajag saukt par audzināšanu. Bērnam ir lietas, kas ir jāiemāca, kaut vai tapēc, lai viņu pasargātu pašu no sevis.  

  • Nedrīkst ņemt vecāku lietas bez atļaujas ( sekas: iedzerti dažādi šķīdumu, apēstas baterejas u.c.)
  • nedrīkst ņemt neko no galba bez atļaujas (applaucēšanās)
  • Ir jāēd viss ko bērniņam piedāvā, neēd vienā veidā, gatavojam kā savādāk ( saldumi un saldie dzērieni noved pie dažādām gremošanas slimībām un cukura diabēta)
  • Nevar bērnam brīvo laiku aizpildīt ar datorspēlēm vai spēlēm telefonā, lai tikai mājā būtu klusums ( no tā rodas vardarbība skolā un bērnu dārzā, jo mēs nevaram izsekot visām spēlītēm, ko mazais spēlē it sevišķi, kad viņš ir apguvis šīs prasmes un spēle nomaina spēli)

Tā varētu turpināt un turpināt un tas nav izdomājums, bet gan realitāte. 

Piemēru ir daudz un ir jāsaprot viens, ka neviena ome negrib sliktu savam mazbērnam. Vai pieņemt, vai nepieņemt omes padomus, tas ir Jūsu ziņā, bet vienmēr atceraties, ka laiks skrien ātri un būs brīdis, kad jūs arī kļūsiet par omēm. Un vēl, tagad jūs esat mammas un brīdi pa brīdim atceraties, ka omes arī ir mammas, jūsu mammas, pamēģiniet paskatīties uz sava mazuļa uzvedību no malas, iespējams, ka dažām lietām tomēr ir vērts pievērst uzmanību.  Alfa ir viena no vietām, kur dažādus brīnumus var saskatīties vairumā, piemēram, kā bērns gāžas gar zemi un kliedz, sper vecākiem un pat spļauj, jo netiek pirkts, tas ko mazulim gribās. 

Lai nu kā, šī tēma ir smaga un gribam vai nē vienmēr būsim katra pie sava viedokļa. Protams vienmēr ir izņēmumi un arī mammas un omes ir dažādas tāpat kā vīra mātes un vedeklas. katrā šajā grupā var atrast īstas raganas.  

Mammas Jums ir vienas un citu nebūs, ieklausieties viņās, reizēm paklusējiet, protams, ka viņu padomi iespējams jau ir novecojuši, bet vienmēr tomēr pavērtējiet, kapēc Jums radās doma, ka esat slikta mamma.

Sinta18 Sinta18 17. Jan 2017, 21:38

Katra mamma labāk zaina kas ir nepieciešams viņas bērniņam un kā viņu audzināt. Nu jā jūs darijāt vairāk jums nebija tādu iespēju kā mums. Jūs tagat žēlojaties kā māmiņas audzina bērniņus bet neaizmirstat ka jūs mūs audzinājāt un kā izaudzinājāt tādi mēs esam...👋😪

nosiguldas nosiguldas 01. Nov 2016, 09:39 lauvinja

pilnīgi piekrītu

lauvinja lauvinja 01. Nov 2016, 09:27

Man šķiet, ka tolerantākām un iecietīgākām būtu jābūt kā omītēm, tā jaunajām māmiņām. Protams, omītes vēl vien to labāko, bet kā zināms, labāks-sliktāks ir relatīvi jēdzieni. Bez tam, normālās veselīgās attiecībās meitas un vedeklas pašas palūgs pēc padoma, ja to vēlēsies saņemt. Savukārt attiecību veidošana ir vienlīdz abu pušu ziņā!

mamma88 mamma88 31. Oct 2016, 20:50

Raksts desmitniekā, lai kā negribētos to pieņemt.