LM: neatbalsta māmiņu algu izmaksu līdz 1,5 gadam. To grib aizstāt ar 100 latu bāzes pabalstu

LM: neatbalsta māmiņu algu izmaksu līdz 1,5 gadam. To grib aizstāt ar 100 latu bāzes pabalstu

17. Sep 2013, 22:24 Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs

Labklājības ministre Ilze Viņķele šodien intervijā "Panorāmā" stāsta par jaunākajiem priekšlikumiem, ko ministrija sagatavojusi kā alternatīvu t.s. "demogrāfijas ultimāta" prasībām.

- Minimālais vecāku un bērnu kopšanas pabalsts tiek minēts 120 latu (* šogad tie ir 100 lati, bet "demogrāfijas ultimātā" prasītais - 140 lati kopš 2014.gada, lai pietuvinātu pabalstu 70% minimālajai algai valstī, tiek noraidīts kā priekšlikums).

- T.s. "māmiņalgas" jeb vecāku pabalstu nepiekrīt maksāt līdz 1,5 gadam, par ko gan tika parakstīta vienošanās pērn, bet gan aizstāt ar 100 latu bāzes pabalstu, ja vecāks atgriežas darbā, bērnam sasniedzot 1 gada vecumu (līdz 1,5 gadam).

"Demogrāfijas ultimāta" prasība bija vecāku pabalstu pagarināt līdz 1,5 gadam, un saglabāt  (vismaz daļēji) arī tad, ja vecāks atgriežas darbā. Ministrei ir stingra nostāja pret šo priekšlikumu.

Portāla lsm.lv informācija par ministres interviju:

Ģimeņu pabalsta reformas (8 latu) piedāvājums no Labklājības ministrijas puses būtu mērķētāka pabalsta maksāšana, ņemot vērā par pamatu ģimenes kopējos ienākumus un bērnu skaitu tajās, nevis universāli visiem, kā tas ir tagad.

Labklājības ministrija izlēmusi par sociālo apdrošināšanas iemaksu griestiem - no nākamā gada tie būs 32 tūkstoši 600 latu gadā jeb 2717 latu mēnesī. No ienākumiem, kas pārsniegs šo summu nebūs jāmaksā sociālais nodoklis un līdz ar to ierobežots būs arī māmiņalgu, pensiju un bezdarbnieka pabalstu apmērs.

Savukārt attiecībā uz māmiņalgu minimālo apmēru Viņķele atzina, ka tas joprojām ir aktuāli un jautājums ir par palielinājuma soli. Ministre minēja, ka šis solis varētu būt 20 lati. (no šī brīža 100 latiem uz 120 latiem).

Viņķele arī atzina, ka apzinās – atbalsts ģimenēm ar maziem bērniem ir nepietiekošs. Pašlaik ir diskusijas par labāko veidu, kā sniegt atbalstu vecākiem, kuru bērni ir vecumā no viena līdz pusotra gadam. Ministrijas iecere ir palielināt finansiālo atbalstu sievietēm, kuras atgriežas darbā, mācībās vai darba meklējumos.

"Panorāma", 17.09.2013.

inese33 inese33 18. Sep 2013, 09:25 ivitux

Ja atgriezies darbā 100ls saņem