Līksmos Jāņos latviskas tradīcijas

Līksmos Jāņos latviskas tradīcijas

23. Jun 2016, 00:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Klāt ir arī Līgo svētki!Parunāsim šodien par Jāņu dienas tradīcijām!

Plūcam Jāņu zāles mājas rotāšanai

  • Populārākās Jāņu zāles ir: madaras, ņerbules, debestiņas, āboliņš u.c. Ar tām jāpušķo istabas, sētu, pagalmu, kā arī - jāliek tās vāzēs un jāvij vainagos. Senāk ticēja, ka no trejdeviņām puķēm un zālēm pīts vainags pasargā no nelaimēm un slimībām, atvaira skauģus un nelabvēļus. Ozolu vainagi tika doti puišiem un saimniekam, tie solīja zirgu un bišu svētību.
  • Arī kokus var izmantot pušķošanai un visbiežāk tās ir bērza meijas un ozola zari.
  • Pie mājas durvīm, vārtiņiem liec pīlādža, ozola vai bērza meijas. Gan istabā, gan klētī un kūtī tika liktas meijas un aiz griestu sijām aizbāzti lauzti ozolu, pīlādžu un liepu zari. Ļauno garu un raganu atvairīšanai izmantoja ērkšķus, dadžus un nātres.
  • Jāņu zālītes pēc tam vari izkaltēt un rudens vai ziemas vēsajos vakaros no tām vari pagatavot veselīgu tēju.

20130606153531-29106.jpg

Ķimeņu siers ir tradicionāls Jāņu ēdiens, kas simbolizē sauli.

Vainaga aplis, tāpat kā Jāņu siers un Jāņuguns simbolizēja sauli.

20130606153959-22459.jpg

Lai ir koša Jāņuguns!

Jāņuguns dedzināšana no saules rieta līdz lēktam ir saistīta ar ticējumu par gaismas pārnešanu uz nākamo saules gadu. Uguns dedzināšanas vietai jābūt apkārtnes augstākajā vietā, var izmantot arī darvas mucu vai darvotu riteni kārts galā. Jāņuguns apspīdētie lauki un cilvēki iegūst spēku un auglību.

20130606153816-18866.jpg

Dziedāsim dziesmas!

Līgošana ir saistīta ar auglības veicināšanu un nelaimju novēršanu. Līgošanu Jāņu naktī iesāk pēc vakariņām un turpina visu nakti gandrīz līdz saules lēkšanai vai nu pie Jāņuguns, vai arī ejot no mājas uz māju. Apdziedāšanos Jāņos sauc par aplīgošanu, kalpi senāk aplīgoja kungus un saimniekus, meitas puišus un otrādi.

Jāņa dienā dzēra alu un ēda sieru, lai nākamajā vasarā augtu mieži un govis dotu vairāk piena. Arī aplīgotājus no kaimiņu mājām pacienāja gan ar sieru, gan ar alu.

Papardes zieda meklēšana

To atrodot, varēja iegūt bagātību un laimi, izzināt pagātnes un nākotnes noslēpumus. Sens ticējums vēsta - Kas iegūst papardes ziedu, tas ir laimīgs, jo tam piepildās viss, ko viņš vēlas. Zieda iegūšanu kavē ļauni gari un tikai drošs cilvēks var to iegūt.

20130606155109-64138.jpg

Jāņu nakts lustes

Sievas un jaunas meitas galvā liek vainagus un visas kopā dzied, dejo, iet rotaļās.

FOTO: Māmiņu Kluba ģimeņu foto

Priecīgus Jāņus!

Māmiņu Klubs