Latvijas iedzīvotāji parasti vēlas adoptēt vienu, mazu un veselu bērnu

Latvijas iedzīvotāji parasti vēlas adoptēt vienu, mazu un veselu bērnu

18. Jun 2013, 15:13 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Latvijas iedzīvotāji parasti ir gatavi adoptēt vienu bērnu, turklāt priekšroku dod bērniem līdz viena gada vecumam vai dažkārt līdz trīs gadu vecumam.

Izvēloties adoptēt bērnu, cilvēki ņem vērā viņa veselības stāvokli, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pastāstīja Labklājības ministrijas (LM) Bērnu un ģimenes politikas departamenta direktore Līvija Liepiņa. Pērn Latvijā adoptēti 110 bērni, bet uz ārvalstīm - 144 bērni.

Deputāts Andris Bērziņš pauda viedokli, ka LM nepieciešams sagatavot darbības plānu, lai bērni tiktu vairāk adoptēti Latvijā, nevis uz ārvalstīm. Šāds mērķis ir jāpasvītro ar «sarkanu strīpu», akcentēja politiķis.

1.jūnijā rindā uz adopciju no Latvijas bija saņemti 99 pieteikumi, kuros izvirzīti minētie principi, kādus bērnus iedzīvotāji vēlas adoptēt. Liepiņa redz iespēju informēt vietējos adopcijas pretendentus no Latvijas par to, kādus bērnus iecerēts adoptēt uz ārvalstīm. LM departamenta direktore pieļāva varbūtību, ka, uzzinot par iespēju adoptēt kādu uz ārvalstīm adoptējamo bērnu, Latvijā dzīvojošie varētu būt piekāpīgāki un piekristu adoptēt arī bērnu, kas precīzi neatbilst viņu izvirzītajiem standartiem.

Komisija pēc tās priekšsēdētājas Aijas Barčas ierosinājuma šodien vienojās rudenī atsākt darbu pie adopcijas jautājuma sakārtošanas.

LETA