Kontracepcijas veidi.

24. Oct 2016, 16:52 kristine1818 kristine1818

Sveiki! Laikam pienākusi mana reize nopietni padomāt par kontracepciju. Jau pagājuši gandrīz desmit mēneši, kopš ir piedzimusi Emīlija. Visu šo laiku neizmantojām jebkādus izsargāšanās līdzekļus, ja nu vienīgi tā saucamo "pārtraukto dzimumaktu", kurš noteikti nav drošs. Visu laiku likās, priekš kam man to? Es gribēšu taču vēl vienu vai divus bērnus. Taču kad vienu mēnesi manas skaistās dienas vienkārši neieradās, sapratu ka vēl neesmu gatava otram bēbim. Tā dēļ sāku apsvērt tomēr kontracepcijas veidus. Pirmajā apskatet pie ārsta, pēc grūtniecības man izstāstīja visus pieejamos veidus - tabletes, riņķis, implants rokā, spirāle un plaksteri. Tagad par tiem domājot, saprotu ka riņķi nē, jo cik palasīju tad bieži laikam kritt ārā. Tabletes? Paldies nē, jo jādzer vienā laikā un esmu tik šausmīgi aizmāršīga, ka labi ja pēc nedēļas attapšos, ka neesmu iedzerusi. Es pat parastus vitamīnus nevaru atcerēties iedzert, kur nu ko tādu. Plaksteri arī īsti negribu. Par implantu un spirāli ilgi domāju. Papetot cenas, momentāli atkrita implants, jo mans maks saka kategorisku nē, un tai skaitā arī spirālei Mirena. Atliek vairs tā sudraba vai vara spirāle. Bet īsti neizprotu kura labāka. Varbūt kāda no jums māmiņām tagad ir tādu izmantojusi un var padalīties ar atsauksmēm? Kas patīk un kas nē? Kādi ir blakus efekti? Paldies un ceru uz kādu atbildi! :)

kristine1818 kristine1818 25. Oct 2016, 13:11

Paldies par atbildēm. 😀 būs laikam jāapspriežas ar otru pusi, laai zinātu kad gribam otru un tad iešu pie ginekologa, lai iesaka kas būs labāk 😀

lauvinja lauvinja 25. Oct 2016, 08:54

Pēc savas pieredzes es teiktu, ka katram kopā ar savu ginekologu ir jāatrod sava (!) kontracepcija.

Vispirms jāsaprot vai gribi lietot hormonpreperātus vai nē - kā jau nosaukumā minēts -yie satur hormonus un iedarbojas uz visu tavu hormonu sistēmu, ieviešot tur savu kārtību. Vai šī sistēma patiks tava organismam? Vai jau īstermiņā būs nepatīkamas sekas? Vai ilgtermiņā būs sekas? Vai organisms dzīvos laimīgi nost? To redzēsi lietojot! Implants un Mirena atmaksājas ilgtermiņā. Un te atkal jāsaprot, vai un pēc cik ilga laika gribēsi/negribēsi vēl kādu mazuli.

Spirāles darbojas uz cita principa. Bet atkal vai un kā to pieņems tavs organisms - to rādīs laiks. Neviens tev nepateiks pirms tam par to kādas būs tavas izjūtas un vai tavam organismam tā patiks.

Ja nu negribas nevienu no iepriekš minētajām metodēm, tad var izmantot mazos datoriņus kā Lady comp http://ladycomp.lv/. Auglības atpazīšanas metodi http://www.augliba.lv/ - bet šie prasa īpašu rūpību un līdzi sekošanu.

cecii cecii 24. Oct 2016, 23:14

Varu padalīties ar info par nehormonālo spirāli. Man ir Gold Lily, tā laikam skaitās zelta. Nu jau kopš vasaras. Sākums nebija viegls, bija pat moments, kad biju gatava ņemt laukā, bet tad diskomforts pazuda un nu viss ir ļoti labi. Cikls nekādi netika izjaukts. Pēc instrukcijas vajadzēja būt, ka MR jāpaliek stiprākām. Nekā tāda. Pat pretēji, tās ir mazāk izteiktas. Tā ka tiešām nav nekā slikta ko iebilst. Tikai tas pirmais pierašanas posms nepatika.

Minija_ Minija_ 24. Oct 2016, 18:49

Man atkal likās tabletes ļoti labs veids, katru vakaru 20:00 telefonā bija atgādinājums, ka jāiedzer tablete. Ar laiku pierod, ka pirms ej gulēt jāiedzer tablete. Protams neiztiku bez aizmirstām reizēm, bet nav tik traki. MR kā pēc pulksteņa un ļoti vieglas. Neko sliktu nevaru teikt. Ne svara, ne garstāvokļa maiņas, kā arī aizsardzība 6,5 gadus 100% 😀 Bet katram organismam savs, kam labāk tabletes, kam spirāle. Personīgi es esmu apmierināta ar OK.

lauvinja lauvinja 24. Oct 2016, 18:20

Spirāle ir laba, ja to pieņem organisms (nepamēģināsi, neuzzināsi), un tad, ja tev dabīgi ir stipras mēnešreizes. Citādi man patika!