Kādēļ ārstes, medmāsas un citas medicīnas nozares speciālistes izvēlas dzemdēt mājās?

Kādēļ ārstes, medmāsas un citas medicīnas nozares speciālistes izvēlas dzemdēt mājās?

22. Jan 2016, 11:43 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Viens no medicīnas nozares vislabāk glabātajiem noslēpumiem – aizvien lielāks skaits ārstu, medmāsu, ārstu palīgu un citu medicīnas nozares speciālistu izvēlas dzemdēt mājās.

Visbiežāk šīs medicīnas nozares pārstāves par to izvēlas noklusēt. Viņas nevēlas aizskart savus kolēģus. Viņas nevēlas zaudēt savas slimnīcas priekšrocības. Viņas nevēlas zaudēt savas darbavietas.

Savienotajās Valstīs katru gadu piedzimst vairāk nekā četri miljoni bērnu, un dažas no simtiem, ja ne tūkstošiem Amerikas ārstu un medmāsu, kas dzemdē mājās, sāk publiski runāt par šo savu izvēli.

Kādēļ gan vecmāte izvēlētos mājdzemdības?

Tāpēc, ka mājdzemdības ir vismaz tikpat drošas vai visdrīzāk drošākas nekā dzemdības slimnīcā. Pajautājiet šai medicīnas doktorei no Jēlas universitātes, kas visus savus četrus bērnus ir dzemdējusi mājās.

Tāpēc, ka mājdzemdības ir saudzīgākas nekā dzemdības slimnīcā. Pajautājiet šai medicīnas doktorei, kas cīnījās ar saviem kolēģiem par to, lai atļautu sievietēm slimnīcā izvēlēties dabīgas dzemdības pēc ķeizargrieziena, kā arī dzemdēt bērnus nepareizā guļā / ar kājām pa priekšu. Tagad viņa pieņem mājdzemdības Dienvidkalifornijā, tai skaitā dzemdības ar dvīņiem un nepareizi gulošiem bērniem.

Tāpēc, ka viņas negrib starpenes iegriezumus. Šai medicīnas doktorei  bija pieci.

Tāpēc, ka viņas negrib iejaukšanos, epiziotomiju, vai citas bīstamas, dārgas un bieži nevajadzīgas iejaukšanās.

Tāpēc, ka viņas grib, lai viņu bērni ierodas pasaulē, kas ir mīlestības un laipnības, nevis spožu gaismu un satraukuma pilna.

Viena no medicīnas speciālistēm, kas izvēlējās abus savus mazuļus dzemdēt mājās, ir Džesika Mora, 34gadīga praktizējoša medmāsa un divu bērnu mamma no Petalumas, Kalifornijas. Džesika veido filmu par medicīnas sabiedrībā notiekošo jauno tendenci par labu mājdzemdībām. Šo dokumentālo filmu sauc Kādēļ ne mājās?”

Pieejamībai ir nozīme

Vienalga, cik labas attiecības jums ir ar savu ārsti, viņa visdrīzāk NEBŪS pieejama dzemdību laikā, ja vien kaut kas nenoies greizi. Lielākā daļa vecmāšu uzskata vai arī viņām uz to norāda slimnīcu vadība, ka viņu laiks ir pārāk vērtīgs, lai ienāktu un pateiktu jums laipnus vārdus, pamasētu jūsu muguru vai piedāvātu padzerties ūdeni. Tas galu galā nav viņu darbs.

Tāpēc vecmāte atnāk tikai tad, ja dzemdību process ir “apstājies”, lai veiktu kādas manipulācijas. Vai arī, ja viss notiek gludi, viņa parādās izstumšanas brīdī. Tikai tad, ja jūs esat lielāka skaita ārstu prakses aprūpē, jums var palaimēties, ka kāds no jūsu ārstes kolēģiem piedalās jūsu dzemdībās, vienīgais vīriešu dzimtes pārstāvis, tieši tas, kuram nav vairs matu un kurš jūs sabar par “savtīgumu”, vienīgais, kuru jūs nekad iepriekš neesat satikusi.

Ja jums paveicas un māsiņas ir laipnas, jūsu dzemdību pieredze slimnīcā var būt pozitīva. Bet ja jums tiek tādas māsiņas, kā man, tādas, kas rupji iebāž savus pirkstus jūsu makstī pēc 15 stundu dzemdībām un asi noskalda: “Nekā. Pat ne milimetrs”, (par jūsu dzemdes atvērumu), pēc tam ar riebumu novelkot cimdus, aizmetot tos prom un izsteidzoties no telpas, jūs piepilda nožēla, ka izvēlējāties dzemdības slimnīcā.

Es tiku verbāli un fiziski apvainota manu dzemdību laikā slimnīcā Atlantā, Džordžijā. Divas vecmātes un dzemdību pieņemšanas medmāsas, kas pret mani izturējās ar tādu nicinājumu, mani neatceras. Viņiem mana pieredze bija standarta procedūra. Viņiem neko nenozīmēja tas, ka medmāsas atteicās nepielietot epiduriālo anestēziju (to pašu anestēziju, kuru mani iebiedēja pieņemt, kuru es negribēju, un par kuru man pēctam bija jāmaksā milzīga naudas summa). Tas, ka rezultātā man sešas nedēļas bija asiņošana, hemoroīdi, nejūtīga kāja un salauzta sirds pēc mana bērniņa piedzimšanas, ir nebūtiski. Galugalā, viņi vienkārši darīja savu darbu.

Džesikas stāsts ir pavisam citāds. Viņa neizvēlējās mājdzemdības pēc negatīvas slimnīcas pieredzes, kā es to darīju. Viņai jau pirmās dzemdības bija tādas, kā viņa to bija vēlējusies. Maigas, drošas dzemdības pazīstamā vidē.

Protams, aizvien vairāk ārsti un medmāsas izvēlas mājdzemdības.

Viņiem ir tas, kā man nebija. Viņi grib to, ko Džesika izdarīja.

Šeit ir neliels ieskats viņas stāstā un nedaudz vairāk par viņas topošo filmu. Es ziedoju $100 viņas filmas uzsākšanas kampaņai. Ceru, ka jūs arī tā darīsiet:

Džesika Mora ir praktizējoša ģimenes medmāsa un filmas veidotāja Petalumā, Kalifornijā, kur viņa dzīvo ar savu vīru, diviem bērniem un divām aitām. Viņa šobrīd veido savu pirmo dokumentālo filmu “Kādēļ gan ne mājās?”. Filma ir par slimnīcās strādājošiem dzemdību speciālistiem, kas izvēlas dzemdēt mājās. Jūs variet noskatīties treileri un iegūt vairāk informācijas šeit: www.whynothome.com un atbalstīt šo projektu šeit bit.ly/whynothome.

Dženifera Margulis (http://www.jennifermargulis.net/about/), doktora grāda ieguvēja, atzinības guvusi žurnāliste, bijusī Fulbraita stipendijas saņēmēja un autore grāmatai Tavs mazulis, Tava Izvēle: uzņemties vadību par savu grūtniecību, dzemdību un audzināšanas lēmumiem laimīgākai, veselīgākai ģimenei (izdevniecība Scribner).

Par autori: Dženifera Margulis, doktora grāda ieguvēja, bijusī vecākā biedre Šustera Izmeklēšanas Žurnālistikas Institūtā Brandeis Universitātē, ir atzinības guvusi ceļojumu, kultūras un ģimenes tēmu rakstiece.

Viņa ir autore grāmatai: “Mazuļu bizness: Ko ārsti tev nestāsta, ko korporācijas mēģina tev iepārdot un kā tu vari savu grūtniecību, dzemdības un mazuli “paturēt” pirms viņu peļņas.”

Autore: Dženifera Margulisgalva

Atsauce

AVOTS: majdzemdibas.wordpress.com

20160111183227-10191.jpg


20160107125508-12790.jpg

lauvinja lauvinja 24. Jan 2016, 12:21 kerstyna

Saulīt, mājdzemdības šobrīd LV ir tikai un vienīgi dažu personu bizness - jo plašāka klientūra,jo vairāk klientu, jo lielāka peļņa! Elemetāri, Valtson! Lai to secinātu nevajag par augstākās izglītības ekonomikā!

Huggies ir rekāmdevēji, reklāma ir nauda maminuklubam (no kaut kā jau tas viss ir jāuztur, vai ne?), šobrīd izskatās, ka mājdzemdību speciālistes arī ir devušas savu ieguldījumu. Vai varbūt tas tiek darīts auditorijas piesaistei.

Un tu tak labi zini, ka dabīgai izlasei arī jābūt 😉

kerstyna kerstyna 24. Jan 2016, 00:41

Un jā, patreiz MK ir palicis ne tikai par Huggies slavinātāju, bet arī par bezatbildīgu mājdzemdību slavinātāju. Tiešām izskatās, ka Latvijas māmiņas tiek gatavotas tam, ka slimnīcā dzemdēt vairs nevarēs atļauties un būs jāpaļaujas uz augstākiem spēkiem. Es zinu vismaz vienu personu no mājdzemdību speciālistītēm, kuru dzemdētājai pa kilometru nevar laist klāt,

kerstyna kerstyna 24. Jan 2016, 00:37

Varbūt vēl Umbo - jumbo cilts mājdzemdību pieredzi ieliekat šeit?
Tās kuras te vairākās ar šo tematu saistītajās diskusijās čivina par statistiku, kas esot gana laba, nezin, ka NMP nav klasifikatorā diagnozes "Sarežģījumi mājdzemdībās" līdz ar to, šie dati aiziet stacionāra dzemdību statistikā. Neizdzīvojošie bērni un smagi cietušās dzemdētājas arī neparādās statistikā, ja dzemdību atrisinājums jau notiek slimnīcā. Es zinu ko runāju. Kad jāizstrebj mājdzemdību vadītāju savārītā putra.

Jujuk Jujuk 23. Jan 2016, 20:42 karolaine

Diemžēl, ne raksti, ne argumenti, ne veselais saprāts te neiedarbosies. Nesen mēģināju pat ne diskutēt, bet izteikt savu viedokli, tepat MK, pie raksta par mājdzemdību stāstiem. Sapratu, ka bezjēdzīgi, jo lielākā daļa no mājdzemdību "fanēm" te ir vai nu neadekvātas savās zināšanās trollenes, vai nu apmaksātas (vai arī savas naudas intereses aizstāvošās) ...eee... īpatnējās sievietes, kuram nav konstruktīvā dialoga uzturēšanas iemaņas.
Sapratu arī to, ka ja patiešām viņas tic mājdzemdību afērai, tad lai dzemdē mājās - galu galā sen jau nepieciešams dzimstību kontrolēt, tikai nedomāju, ka tas būtu jādara Latvijā, kura šobrīd izmirst. Ļoti ļoti žēļ bērniņus, kuriem šādu lēdiju iegribu dēļ nesaņemot laicīgu (t.i. uzreiz pēc dzemdībām) neonatologa apskati ir iespējamas nediagnosticētas slimības vai traumas! Bet ja mātes "rozā brilles" ļauj viņai ticēt, ka par viņas samaksāto lielo naudu Jūsu linkā minētā vecmāte patiešām uzņemsies atbildību un atzīsies gadījumā, ja viņa nejauši kaitējusi bērnam dzemdībās, tad lai tas tā arī paliek... Galu galā stulbumu nevar aizliegt ar likumu, ja vēl joprojām šai kundzei netika atņemta licence un ir portāli, kas publicē un publicēja viņas rakstus, t.skaitā "attaisnošanos" - kur viens no argumentiem, kāpēc netika izsaukti "ātrie" tika minēts 30Ls naudassods par nepamatotu izsaukumu (bez cietēja piekrišanas).

lauvinja lauvinja 23. Jan 2016, 18:55 zacc

Un kāpēc valstij būtu jāievieš princips - nauda seko dzemdētājai, ja stacionārs tāpat jāuztur? Ja nu akurāt, tad valsts varētu maksāt mazu daļu no vecmātes dienas algas likmes (velkot paralēles ar stacionāru, kur vecmāte dežurē + sniedz savus pakalpojumus vairākām dzemdētājām diennaktī), bet diez vai mājdzemdētājas par to spiegtu aiz sajūsmas.

Par kaut ko īpašu ir jāmaksā, tā tas ir iekārtots.

Bez tam es nudien ceru, ka LV tik ātri tik tālu nenonāks, ka apdrošinātāju spiediena dēļ, tāpēc, ka lētāk, liks dzemdēt mājās.

Daži simti uz kopējo amerikas med personāla skaita būs nepilns viens Latvijā....

zacc zacc 23. Jan 2016, 13:53 VAVARITC

Komentārs ir tik tālu no realitātes, cik vien var būt...
Tieši Latvijā valsts atsakās no principa "nauda seko dzemdētājai", kā arī mājdzemdību vecmātēm ir jābūt sertificētām, kā arī viņas uzņemas pilnu profesionālo atbildību - līdzvērtīgu tai, ko uzņemas vecmātes un ārsti dzemdību iestādēs.
Es saprotu, ka ne visām mājdzemdību ideja šķiet pievilcīga un mājdzemdības drošs pasākums, bet nevajag piefantazēt un piegvelzt nezin ko. Vai vienkārši jaukt gadījumus, kad mātei pofigs un neiet ne pie viena ārsta, ar plānotām dzemdībām mājās.

Tam, ka raksts par ASV īsti neattiecas uz Latviju, jāpiekrīt. Mājdzemdības var reglamentēt un īstenot dažādi; mums te ir svarīgi konkrētie Latvijas likumi un procedūras. Tieši ASV, manuprāt, ir daudz brīvāki noteikumi par to, kas sevi var saukt par "speciālistu" (spriežu pēc tā, kādus reizēm briesmīgus padomus atrodu par zīdaiņu nēsāšanu un aprūpi).

22. Jan 2016, 19:45

Kas tā par zombēšanu...Jaunās māmiņas cītīgi sērfo netā, salasās te šitās muļķības un tagad aidā, jūriņā!

peciņa123 peciņa123 22. Jan 2016, 14:34

Vai varētu publicēt par šo tēmu dažādu Latvijas neatkarīgu dzemdniecības, ginekoloģijas un neonantoliģijas speciālistu viedokli? Te atkal copy paste raksts no citiem reklāmportāliem. Gribētos dzirdēt reālus ārstu viedokļus nevis tikai reklāmas un mājdzemdībās iesaistīto personu rakstus. Ja reiz tāda mēneša tēma, tad tā jāapskata korekti no visiem skatu punktiem.