Kā atrast kvalitatīvu vistas gaļu, un kā to gardi pagatavot ģimenei?

15. Sep 2015, 14:14 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vistas gaļa ir neatņemama sastāvdaļa mūsu ēdienkartē, un tas ir organismam nepieciešams, vērtīgs uzturvielu avots. Bet kā zināt, kuru gaļu izvēlēties un kur tādu iegādāties? Par to vairāk pastāstīs AS "Putnu fabrika Ķekava" mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Iveta Bikse. Izvēlēsimies kvalitatīvu vistas gaļu kopā!

Ja vēlies ražot, jāievēro likumdošana

Cilvēkiem ir jāzina, ko viņi pērk, un jādomā par veselīgu un drošu produktu lietošanu. Arī ražotājiem un tirgotājiem, kas nosaka un veido preču klāstu pircējam, jāpievērš uzmanība, kādu veidojam Latvijas pircēja pārtikas grozu

Vistas gaļai jābūt kvalitatīvai un drošai lietošanai uzturā. Tai jāsatur tikai un vienīgi organismam drošas vielas, nekā kaitīga kvalitatīvā gaļā būt nedrīkst. Tāpat produkcijai, kas nonāk pircēju veikalu plauktos vai tirgū, jābūt pārbaudītai laboratorijā. 

Pārtikas veterinārais dienests un Latvijas valsts likumdošana ir tie, kas regulē visus pārtikas ražotājus, to skaitā arī putnu gaļas ražotājus. Atsevišķu apsekošanu veic arī ikviens uzņēmuma klients, vadoties no savas kvalitātes standarta sistēmas. Katrs uzņēmums var iegūt arī papildus sertifikātus, kas apliecina produkcijas augsto kvalitāti.

“Putnu fabrikā Ķekava” kvalitātes prasības un atbilstība ES normām, LR likumdošanai, PVD nosacījumiem un iegūtajiem kvalitātes sertifikātiem tiek ievērota visos vistu audzēšanas un gaļas produktu ražošanas posmos, kā arī produktu piegādē. “Putnu fabrikai Ķekava” ir piešķirts ISO sertifikāts, kas nodrošina visu potenciālo risku apzināšanu un novēršanu. “Putnu fabrika Ķekava” ražotajai svaigajai vistas gaļai šogad tika piešķirta arī Latvijas nacionālā kvalitātes zīme “Zaļā karotīte”, kas apliecina, ka produkts ir ražots no vietējām izejvielām un atbilst paaugstinātas kvalitātes prasībām.

Zaļā karotīte - 75% no produkta tapšanas produktā izmantotajām izejvielām ir Latvijas produkti

Liela nozīme ir arī tam, ko vistas ēd, tāpēc “Zaļā karotīte” ir kā apliecinājums, ka pat vistu uztura izvēlē tiek dota priekšroka vietējai barībai. PF “Ķekava” un audzētās vistas tiek barotas ar pilnvērtīgu un uzturvielām bagātu barību. To piegādā vietējā reģiona lopbarības ražotāji un zemnieki un tās pamatā ir kvieši, kukurūza, minerālvielas un rapšu vai saulespuķu eļļa. Lai mazajiem cāļiem barība būtu vieglāk sagremojama, tā var saturēt pavisam nelielu daudzumu sojas (ne vairāk par 10%). Mājputnu gaļas patēriņš aug ar katru gadu visā pasaulē un attiecīgi aug arī pieprasījums pēc lopbarības. Tāpēc tiek meklēts visatbilstošākais barības komponents, kas atbilst kvalitātei, cenai un likumdošanai. Soja, kas nav ģenētiski modificēta, ir retāk pieejama, un tā ir arī krietni dārgāka, kas vairākkārt sadārdzinātu arī gala produktu. Tomēr vēlreiz jāuzsver, ka sojas procents barībā ir minimāls un sojas daļiņas gaļā nenonāk. Pašlaik “Putnu fabrikā Ķekava” vistu barībā izmēģinām arī vietējos zirņus, kas konsistences ziņā ir līdzvērtīgi sojai un jau drīzumā varētu to aizstāt.

Antibiotikas vistām?

Profilaktiski nekādas antibiotikas vistām netiek dotas. Pirmkārt, lai vistas nelimotu, tiek nodrošināta visaugstākā drošības kontrole. “Putnu fabrikā Ķekava” ir sertificēta pārtikas nekaitīguma vadības sistēma atbilstoši starptautiskam standartam ISO 22000:2005, kas nodrošina, ka pie pircēja nonāk ne tikai kvalitatīvs, bet arī patēriņam drošs produkts. No cāļa izšķilšanās brīža līdz gaļas nonākšanai plauktos paiet apmēram 36-38 dienas, kas ir mazs laika periods, lai saslimtu. Ja tomēr gadās, ka kāds putns saslimst, protams, viņš ir jāārstē, bet tādā gadījumā zāļu lietošana notiek tikai stingrā PVD kontrolē un ievērojot visas likumdošanas normas. Jāuzsver, ka zāļu atliekvielas vistas gaļā nepaliek.

Ko izvēlēties: Iepakotu - vai uz svara?

Pirkt jau gatavu iepakotu vistas gaļu vai iegādāties to uz svara ir katra paša izvēle. Tomēr der pievērst uzmanību, ka uz iepakotas gaļas vienmēr būsnorādīts derīguma termiņš, ko nevar pārfasēt. Savukārt, pērkot uz svara,  tam pilnībā izsekot ir grūti.

Lai saglabātu maksimāli daudz vērtīgo vistas gaļas uzturvielu, būtiski ir nopirkto svaigo gaļu izlietot pēc iespējas ātrāk, neturot ledusskapī vairākas dienas. Putnu gaļas maigā struktūra, atšķirībā no liellopu gaļas, ir pateicīgāka tūlītējai gatavošanai.

Māmiņu Klubs

 20150908131614-77249.jpg