Būt līdzjūtīgam vai paiet garām

Būt līdzjūtīgam vai paiet garām

24. Jan 2017, 15:09 Elionore Elionore

Šodien raksts varbūt nedaudz "ne par tēmu", bet domāju, ka jēdzienu "līdzcietība" vislabāk izprot tieši mammas un tēti. 

Kopš mums ģimenē ir ienākusi meitiņa, esam kļuvuši daudz uzmanīgāki, niansētāki un atbildīgāki pret to, kas notiek mums apkārt. Šodien pieredzētā situācija vien apliecina, ka jēdzienu "līdzcietība" ir jāmāca visai pasaulei. Jāmāca nepagurstot. Jo, iespējams, pat, ja 10 cilvēki, kuriem padosi roku, būs vienaldzīgi un turpinās krist arvien zemāk, vienpadsmitais būs pateicīgs un vairos pasaulē labo.

Tātad, par šodienas situāciju. Vīrs, dodoties atpakaļ uz darbu pēc pusdienu pārtraukuma, uz asfalta, aukstumā, pieturā ieraudzīja guļam sievieti bez samaņas. Piegājis, uzrunājis, bikstījis un pārliecinājies, ka reakcija no sievietes puses nesekos, viņš izsauca neatliekamo medicīnisko palīdzību, kas šķiet loģisks turpinājums. Gaidot mediķus, piestāja arī pašvaldības policijas auto, lai apvaicātos, kas par lietu. Uzzinājuši, ka mediķi jau izsaukti, viņi devās tālāk, uz savu izsaukuma vietu. Piestāja arī pāris garāmgājēji, lai pārliecinātos, ka palīdzība ir izsaukta. 

Kad ieradās mediķi, sekoja "labākais". Vīrs tika "noliets ar žulti" no mediķu puses, sak, te tak skaidri redzams, sieviete piedzērusies un atslēgusies, kāda jēga saukt "ātros". Kāda ir morāle? Cilvēks alkahola reibumā, ziemā, nav cilvēks? Labāk paspert ar kāju, sak', lai tak nemaisās pa kājām? 

Jāpiebilst, ka ielūkojoties NMP dienesta Twitter kontā, vēl nesen viņi "retvītojuši" rakstu par to, ka uz ielas gulošam cilvēkam, jo īpaši ziemā, garām paiet nedrīkst. Pretrunas.

Kā jūs rīkotos šādā situācijā?

Elionore Elionore 24. Jan 2017, 18:06 lauvinja

Es Tev noteikti, noteikti piekrītu, jo arī man reizēm ir ļoti divejādas sajūtas par to... Bieži vien arī piedēvēju sev spēju izvērtēt - kuram ubagotājam iedot naudu, kuram ne... Tas pats ar cilvēkiem- kam palīdzēt. Bet ar šo rakstu es gribēju vērst skatu uz līdzjūtību kā tādu. Arī manam tētim, diemžēl, bija lielas problēmas ar alkaholu, bija reizes, kad viņš varēja vaļāties novēmies. Bet tās reizes, kad viņš bija "uz strīpas" manā dzīvē ne ar ko nevarētu aizstāt. Tas man ir mācījis tikai to, ka nedrīkst tā pliki izvērtēt - dzērājs, nedzērājs. Un valsts sniegtā palīzība, diemžēl, norit rindas kārtībā, neatkarīgi no tā, kam tā ir nepieciešamāka. Šis ir koks ar daudziem galiem, viela pārdomām.

lauvinja lauvinja 24. Jan 2017, 16:26

Esmu pati saukusi ātros un gaidījusi, kad tie līdzīgā situācijā atbrauks un uzklausījusi ko tie domā par situāciju. Droši vien nākamreiz darīšu tāpat, lai gan manas izjūtas ir duālas. No vienas puses arī pārdzēris jēgu cilvēks ir un paliek cilvēks, no otras puses, redzot to kas notiek slimnīcu uzņemšanā, ka šo dzērāju dēļ kavējas palīdzības sniegšana citiem, ka tā vietā, lai gultasvietu nodrošinātu cilvēkam, kurš nav izvēlējies nonākt slimnīcā pēc savas izvēles, bet gan tāpēc, ka ir medicīnisks iemesls, gultās dzērumu izguļ bomži, man gribas skaļi kliegt!

Es saprotu, ka no veselības aprūpes sistēmas puses visi klienti ir vienādi, bet cilvēciskas dziļas līdzjūtības pret pērdzērusīem jēgu cilvēkiem man īsti nav. Vienīgi sirdsapziņa neatļautu nosalt. ...