Atbildes uz māmiņu jautājumiem par kazas pienu un mazuļa ēdināšanu ar pudelīti

26. May 2015, 10:55 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Vecāki uzdod daudz jautājumu par kazas produktu lietošanu mazuļu uzturā, kā arī par to, kādos gadījumos kazas piena produkti būtu īpaši ieteicami lietošanai mazuļa uzturā. Uztura speciāliste Liene Sondore atbild uz māmiņu jautājumiem, palīdzot rast skaidrību šajā sakarā.

Ar ko kazas piena maisījums atšķiras

Mazulītim svarīgākais ir mammas piens, tātad - ekskluzīvi būtu jāzīda vismaz līdz 6 mēnešu vecumam, bet dzīvē ir dažādas situācijas, un kādu iemeslu dēļ māmiņa var nespēt mazuli zīdīt. Var tikt izvēlēta arī jaukta ēdināšana - mammas piens un mākslīgais piena maisījums. Nereti mazulis vēlāk priekšroku dod mākslīgā piena maisījumam.

Vēsturiski govs piens un kazas piens vienmēr bijuši kā pirmais ēdiens, ja mamma nevar zīdīt mazuli ar krūti.

Kazas piena sastāvs ir ļoti līdzīgs mātes pienam, tam atšķiras tauku lodīšu izmērs - apmēram 15 reizes mazāks kā govs pienam, tātad - mazulim būs vieglāk sagremot. Mazāka iespējamība arī, ka radīsies kolikas.

Bērnu nevar barot ar diviem dažādiem maisījumiem

Krūts un piena maisījums - ir pieļaujama kombinācija, bet ēdināšana ar diviem dažādiem maisījumiem gan nav pieļaujama. Tas rada lieku pārslodzi bērniņa organismam. Nereti mammas izvēlas mākslīgā piena maisījumu, lai bērniņš būtu mierīgāks, bet patiesībā - var būt problēmas ar vēdera izeju, mazulis var būt nemierīgs - arī dēļ mākslīgā piena sastāva. Pašām jābūt pacietīgām. Kādam pietiek ar 3 dienām, kādam vajag 7 dienas, lai pierastu pie jaunās pārtikas.

Lai bērna uzturu dažādotu, nederēs šāda pieeja, jo tas ir stress viņa organismam.

Bērniņa ēdināšana naktī

Ja baro ar mākslīgā piena maisījumu, jārēķinās, ka tas būs kalorijām bagātāks, formula ir sabalansēta, tajā ir iekļauts diennaktī ieteicamais kaloriju daudzums. Viss atkarīgs no tā, cik vecs ir mazulis. Bērniņš no pusgada vecuma var naktī arī necelties uz ēšanu.

Ja bērniņam ir 5 ēdienreizes dienā, vēlme ēst uz nakti vai naktī var rasties dēļ dienas kopējā apēstā daudzuma. Var gadīties, ka bērniņam jāpiedāvā dienas laikā vairāk, vai arī papildus ēdienreizi ieviest. Bērniņam pa nakti var būt vajadzīgs mierinājums, mammas klātbūtne, bet ēdiena paliekas, kas paliek mutē pēc ēšanas naktī, nav tas, kas mazulim nepieciešams.

Gremošanas traktam pa nakti ir jāatpūšas.

Kāpēc izvēlēties kazas piena maisījumu

Ir daudz un dažādi bērniņi, viņi ir atšķirīgi, tikpat atšķirīgas var būt arī viņu garšas izjūtas. Ja bērniņš ir alerģisks vai viņam ierastais maisījums negaršo, vai varbūt viņam ir problēmas ar kolikām, pūšas vēderiņš, vai, piemēram, ir govs olbaltuma nepanesība (ja to konstatē ārsts un iesaka izvēlēties kazas piena maisījumu), konsultējoties ar bērniņa pediatru, var izvēlēties pienu, kas ir tuvāk mātes piena sastāvam. Tātad - var izvēlēties kazas piena maisījumu.

Kāpēc pēc gada vecuma bērnam dot speciālo pienu

Bērniņam ir nepieciešams kalcijs, vitamīni, minerālvielas, fosfors, mazulis strauji attīstas, ir daudz jaunu iemaņu, prasmju, steidzīgajā laikmetā ne vienmēr mammas spēj nodrošināt tik daudzveidīgu uzturu, kas visu bērna organismam nepieciešamo satur.

Ir tādi vecāki, kas nedod pēc gada piena maisījumu, un ir, kas to dara. Bet speciālisti tomēr iesaka to darīt, sevišķi, ja mazulim ir tendence bieži slimot, un reizēm tādos gadījumos bērns slikti ēd, šis mākslīgā piena maisījums var būt tas, ar ko tiek aizstāta pat ēdienreize slimības laikā.

Vēdera izejas pārmaiņas

Uzsākot jebkāda veida piebarošanu, vēdera izeja var mainīties teju katru dienu. Galvenais, lai bērniņam vispār būtu katru dienu vēdera izeja. Ar krūti zīdīts mazulis var nokārtoties retāk pēc piebarojuma ieviešanas, jo krūts piens uzsūcas pilnībā mazuļa organismā.

Vēdera izejas vērošana var būt palīgs, lai saprastu, ka izvēlētais piena maisījums, piemēram, ir bērnam piemērots.

Pats labākais, kas visu parāda, ir bērna sajūtas.

Bērnam alerģija uz govs piena olbaltumvielām

Ja ir šāda alerģija, var būt arī tā, ka ir alerģija uz kazas piena olbaltumvielām, tāpēc vienmēr arī šādā gadījumā, pirms cita maisījuma izvēles ir jākonsultējas ar speciālistu.

Pēc gada vecuma maisījumu nebūtu jālej pudelītēs, un pudelītēs nekādā gadījumā nevajadzētu izgriezt lielākus caurumus. Piedāvājam krūzītē, lai bērniņš padzeras pats.

Atteikšanās no krūts pēc 6 mēnešu vecuma

1. ja jādodas uz darbu, jākonsultējas ar ārstu par atteikšanos no krūts piena

2. ja bērniņš neēd maisījumus uz govs piena bāzes, jautājam ārstam par kazas piena bāzes maisījumu. Vērojam, kas notiek, lai saprastu, kā bērniņam garšo, vai viņam izdodas pierast pie jaunā produkta, vai viņam tas garšo.

Vienmēr jāatceras - vispirms mums jācenšas nodrošināt mazuli ar to, kas viņam nepieciešams vairāk par visu - māmiņas piens, un tikai tad, ja tas kādu objektīvu iemeslu dēļ nav iespējams, vēršamies pēc padoma pie pediatra, kurš ieteiks izvēlēties kādu no mākslīgā piena maisījumiem, palīdzot atrast tieši konkrētajam mazulim piemērotāko.

Māmiņu Klubs

20150520131613-89618.jpg