APTAUJA: 81% aptaujāto uzskata, ka ģimenēm ar bērniem, daudzbērnu ģimenēm pienākas atlaides Rīgas sabiedriskajā transportā

APTAUJA: 81% aptaujāto uzskata, ka ģimenēm ar bērniem, daudzbērnu ģimenēm pienākas atlaides Rīgas sabiedriskajā transportā

26. Jan 2015, 11:03 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aptaujā par Rīgas Sabiedriskā transporta izmaiņām piedalījās 489 respondenti. Vēlējāmies noskaidrot jūsu viedokli par to, kā jūs ietekmēs jaunās cenu izmaiņas, un vai tās vispār ietekmēs turpmāk jūsu pārvietošanos ar sabiedrisko transportu galvaspilsētā.

40% aptaujāto atzīst, ka visa viņu ģimene gandrīz katru dienu izmanto Rīgas sabiedrisko transportu, savukārt 27% aptaujāto uzsver, ka sabiedrisko transportu izmanto tikai ģimenes vecāki darba dienās. Ar auto ikdienā pārvietojas vien 13% vecāku - gan dodoties uz darbu, gan uz bērnudārzu un vakarā uz mājām.  

Vecākiem jautājām arī par to, cik daudz naudas mēnesī ģimene tērē sabiedriskajam transportam, par cik šī summa palielināsies sākot no 2015.gada februāra. Jāatzīst, ka atbilžu, kurās būtu summa ap 20 eiro, kas kāptu uz 30 eiro, nav visai daudz. Lielākā daļa vecāku uzsver, ka mēnesī sabiedriskajā transportā līdz šim iztērējusi pat 40-50 un 70-100 eiro mēnesī. Protams, cenu kāpumā vecāki ir ļoti vīlušies, jo tas jūtami ietekmēs ģimenes budžetu. Daudzbērnu ģimenes procentuāli līdz šim no ģimenes budžeta sabiedriskajam transportam tērējušas 15-20%. Un tomēr ir ecāki, kas izmanto piedāvājumu iegādāties lētāku mēnešbiļeti vienam transportam, ja viņu ikdienas gaitas paredz braukšanu ar viena maršruta sabiedrisko transportu.

30% vecāku nav apmierināti ar cenu kāpumu, jo jutīs lielu ietekmi uz ģimenes budžetu, attiecīgi uzsverot, ka nāksies atteikties no kaut kā cita, lai segtu transporta izdevumus. 25% vecāku ir pat gatavi atteikties no sabiedriskā transporta izmantošanas, priekšroku dodot kādam citam pārvietošanās veidam. 19% vecāku jutīs nelilu ietekmi uz ģimenes budžetu un tikai 10% aptaujāto atzīst, ka nejutīs nekādu ietekmi uz ģimenes budžetu. Jāpiebilst, ka šajos 10 procentos iekļaujas arī vecāki, kas mēnesī samērā reti izmanto sabiedriskā transporta pakalpojumus. 

Biļešu cenas pieaugums ietekmēs arī bērnu izglītības, sporta un citu aktivitāšu apmeklējumus, kā apgalvo 35% vecāku, kam bērns uz pulciņiem un nodarbībām ir jāpavada. 15% vecāku atzīst, ka nāksies pat sameklēt šo pulciņu apmeklējumus, jo vienkārši nevarēs atļauties bērnu izvadāt.
 
81% aptaujāto uzskata, ka ģimenēm ar bērniem, daudzbērnu ģimenēm pienākas atlaides Rīgas sabiedriskajā transportā, ja valsts un pašvaldība deklarējusi atbalstu demogrāfijai un ģimenēm ar bērniem. Gandrīz 20% aptaujāto vecāku atzīst, ka tādas situācijas, kad nepietiek naudas sabiedriskajam transportam viņu ģimenēs jau tagad ir bijušas, un tas nav retums. 

Protesta akcijās pret sabiedriskā transporta biļešu sadārdzinājumu ģimenēm noteikti būtu gatavi piedalīties 39% vecāku, un 45% vecāku atzīst, ka arī iespējams to darītu.

Paldies visiem par dalību aptaujā!

Māmiņu Klubs