Vai ar 8Ls pietiek?

25. Oct 2012, 09:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Skaudra ir situācija, kurā vecāki ir dažādu apstākļu dēļ spiesti bērnam sniegt to labāko ar vien 8Ls lielu atbalstu no valsts. Savs, pavisam īss komentārs šajā jautājumā ir arī Labklājības ministrei Ilzei Viņķelei.

Vai 8ls ir pietiekami, lai nodrošinātu bērnu ar viņam nepieciešamajām lietām pēc 2 gadu vecuma?

“Kopumā šī summa gadā visiem vecākiem ir iespaidīga – gandrīz 30 miljoni lati. Vienām ģimenēm tas ir pietiekami, citām tā ir tējas nauda krājkasītēm. 8Ls pabalstam būtu jābūt pārveidotam tā, lai tas pozitīvi ietekmētu apstākļus ģimenēm, kam apstākļi ir spiedīgāki,” viņa uzsver.

Māmiņu viedoklis:

Māmiņa Inese, gaida trešo mazuli:

"Laižu pasaulē bērnus sev, nedomāju par to, ka pasaulē laižu viņus valstij. Gribētos, lai par mums vairāk domātu, atbalstītu. Priecē, ka būs kādi mazie pabalsti. Māmiņalgu griesti mani šokēja. Viss paliek dārgāks, bet griesti neceļas. Ja es maksāju nodokļus, kāpēc man nesaņemt to, ko es samaksāju? Absurdi, ka līdz gada vecumam ir samaksa, pēc tam ir tikai 30Ls, par ko nevar nopirkt neko, lai gan ar bērnu tad jāpaliek ir mājās. Līdz tam vecumam būtu jābūt nodrošinājumam- auklītes vai vieta dārziņā.

Māmiņa Elīna, divu bērnu māmiņa:

Mana pārliecība ir tāda, ka ir pašiem jādomā par sevi, tas pats ir arī ar bērniem. Nekad neesmu gaidījusi, ka kāds man kaut ko dos. Nav tik svarīgi, cik lielu summu maksā, bet tai tomēr jābūt vismaz minimālai algai, lai varētu bērniņu uzturēt. Ja man maksā gadu, tad arī lai bērnu dārzā būtu iespēja palaist no gada. Auklītei nevar atļauties samaksāt, ja mamma saņem minimālo algu. Ir jāizdomā viss no sākuma līdz beigām, lai nav tādu brīžu, kuros ir atbalsta pārrāvumi.

Vai, tavuprāt, ar 8Ls pietiek? Un kādu risinājumu tu redzi šajā jautājumā?

Māmiņu Klubs

Skaties ONLINE TV videosarunu ar Labklājības ministri Ilzi Viņķeli par par izmaiņām ģimeņu atbalsta politikā, spiežot podziņu Play!

Videosarunu vada Kristīne Virsnīte

princesemince princesemince 25. Oct 2012, 11:10

es atkal teikšu, ka 8 lati ir OK, tikai pie esošā darba tirgus un atalgojuma līmeņa nebūs ļoti daudz to entuziastu, kas radīs vairāk kā 1 bērnu ģimenē.

lauvinja lauvinja 25. Oct 2012, 10:33

Pag, pag - šis ir par vecumu pēc 2 gadiem!

lauvinja lauvinja 25. Oct 2012, 10:16

Man šķiet, ka cerēt uz to, ka valsts uzturēs bērnu, ja mēs to radīsim līdz brīdim, kad bērns pats sāks pelnīt, ir mazliet absurdi, jo mēs tak neprasām valstij atļauju laist pasaulē mazuli 😉

Otrs ir nekorekti piesaukt tikai 8 LVL, jo bērns atrodas kāda no pieaugušā apgādībā un saņem par to nodokļu atvieglojumus 70 LVL neapliekamā summa ar ienākuma nodokli par katru apgādājamo, kas palielina ģimenes ienākumus par 17,5 LVL.

Tomēr es uzskatu, ka ar šo atbalstu ir par maz, lai valsts parādītu savu labo gribu, protams, vienlaikus uzskatu, ka bērns ir vecāku atbildība.

Risinājums - minmālais - neapliekamā minimuma par apgādājamo pacelšana līdz minimālās algas līmenim + vecākiem arī pacelt neapliekako minimumu līdz minimālās algas līmenim, līdz ar to iegūtu bērnu vecāki un bērni, ļoti mērķēti.