Ko darīt, ja nav vietas bērnudārzā savā pašvaldībā?

26. Oct 2012, 00:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Ko darīt, ja nav vietas bērnudārzā savā pašvaldībā, komentē un aktuālāko informāciju šajā jautājumā sniedz Labklājības ministre Ilze Viņķele.

No gada vecuma līdz pusotram ienākumi palielināsies

Tā kā plānots, ka no nākamā gada mainīsies pabalsta apmērs, tad mainīsies arī ģimeņu ienākumi, stāsta Labklājības ministre: "Samazinājums būs ģimenēm, kam būs nepieciešamas auklītes vai vieta bērnudārzā, bet arī tad valsts nāks pretī.”

Analizējot rindas uz pirmsskolas izglītības iestādēm, kļūst skaidrs, ka lielākoties rindas ir tieši turīgākajās pašvaldībās, tāpēc Ilze Viņķele aicina būt uzstājīgākiem, jo atceroties, ka tuvojas pašvaldību vēlēšanas, tā būtu iespēja parādīt, kuras jomas patiešām ir prioritāras: “Jaunās ģimenes ir palikušas mazliet aiz kadra, šis ir brīnišķīgs brīdis vecākiem pieteikt savas prasības pašvaldībās. Pašvaldību pienākums ir nodrošināt pirmsskolas pakalpojumus – vienalga, vai tā ir aukle, pirmsskolas izglītibas iestāde, privātais bērnudārzs. Un pašvaldībām, kas nevar to nodrošināt, valsts nāk palīgā.”

Kāda ir reālā rīcība, ko var darīt vecāki?

Zināšanu trūkums daudzkārt vecākiem liedz saņemt visu, kas viņiem pienāktos. Piemēram, vecākiem jau tagad ir tiesības, ja nav vietas pašvaldības bērnudārzā, laist bērniņu citas pašvaldības bērnudārzā un rēķinu pēc tam nest uz savu pašvaldību, atklāj ministre: “Bērnudārzos rindas būtu mazākas, ja mēs savas tiesības aizstāvētu nevis tikai interneta portālos ar anonīmiem komentāriem, bet ar parakstītiem iesniegumiem.” 

Māmiņu viedoklis:

Māmiņa Sandra, divu bērnu māmiņa:

Bērnudārzs jānodrošina arī no tā gada vecuma, lai māmiņa var sākt strādāt. Tomēr tā kā gada vecumā bērniņš ir vēl mazs, līdz pusotram gadam tiktu nodrošināti pabalsti, lai mamma ar viņu var būt mājās un pusotra gada vecumā, kad pienākusi rinda bērnudārzā, māmiņa var atgriezties darbā.

Māmiņa Elīna, divu bērnu māmiņa:

Labi ir tas, ka, ja dārziņā ir vieta atradusies pirmajam bērniņam, būs arī otrajam, jo pastāv brāļu un māsu prioritātes, un tad var vismaz par to neuztraukties. 

Māmiņu Klubs

Skaties ONLINE TV videosarunu ar Labklājības ministri Ilzi Viņķeli par par izmaiņām ģimeņu atbalsta politikā, spiežot podziņu Play!

Videosarunu vada Kristīne Virsnīte