Mērķa maksājums bērniņa pieskatīšanai

29. Oct 2012, 12:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādos gadījumos pienākas šis pabalsts bērniņa pieskatīšanai? Konsultē Labklājības ministre Ilze Viņķele.

Mērķa maksājums bērnu pieskatīšanai

Ja bērns atrodas pirmsskolas izglītības iestāžu rindā un mammai nav iespēja šo pakalpojumu no pašvaldības saņemt, no 2013.gada 1.septembra pienāksies 100Ls pabalsts, kas tiks novirzīts tieši bērna pieskatīšanas pakalpojumiem  – aukles, privāto bērnudārzu nodrošināšanai.

“Mērķis šim pabalstam ir – lai vecāki var atgriezties darbā," stāsta ministre, atgādinot, ka: "Domāt, ka par bērnu maksās līdz pat 18 gadu vecumam ir īstermiņa domāšana. Pabalsts ir koncentrēta palīdzība, kad kādu objektīvu apstākļu dēļ cilvēkiem nevar būt iespēju strādāt un saņemt ienākumus.” 

Tā kā māmiņai atgriežoties darbā, kad bērniņš ir paaudzies, pieaug arī izdevumi, algojot auklīti vai maksājot par privāto bērnudārzu, atbalstam jābūt tieši šiem vecākiem, kuriem ir izdevumu pieaugums.

Kā mamma var pierādīt, ka maksā auklei?

Lai īstenotu, ka mērķa maksājums bērniņu pieskatīšanai tiks izmantots godīgā ceļā,  līdz 2013.gada 1.septembrim tiks izveidota sistēma, kas nebūs pārāk birokrātiska, un tāda, kurā vecāki paši varētu iesaistīties. Labklājības ministre Ilze Viņķele sola: "Sistēma garantēs mammām drošības sajūtu, jo auklīšu tirgus ir diezgan riskants, jo pastāv risks tikt pie aukles, par kuru vecāki nemaz tik ļoti nepriecājas. Es uzskatu, ka legālas iespējas tikt pie naudas, ko maksāt auklītei, tomēr uzlabos arī auklīšu sistēmas pakalpojumus.” 

Māmiņu Klubs

Skaties ONLINE TV videosarunu ar Labklājības ministri Ilzi Viņķeli par par izmaiņām ģimeņu atbalsta politikā, spiežot podziņu Play!

Videosarunu vada Kristīne Virsnīte


lauvinja lauvinja 29. Oct 2012, 15:38 mamma27

100 Ls tiks tev, bet ar nosacījumu, ka tas, kuram maksāsi būs reģistrēts kā "auklīte" ar visām no tā izrietošajām sekām tb ienākuma nodoklis, sociālais nodoklis....... reāli , protams, labāk tā, nekā nekā....

Zināmā mērā, jā, jo tas darbosies līdz 4 gadu vecumam un no 5 gadiem jau ir obligātā sagatavošana skolai.

mamma27 mamma27 29. Oct 2012, 12:27

nav slikti. man tieši šis noderēs,jo septembrī atgriezīšos darbā, mazajam būs 1,3 g. un kādam jau būs jāmaksā par pieskatīšanu. 100ls būs atbalsts.jo tā ir liela nauda.

lauvinja lauvinja 29. Oct 2012, 12:23

Forši!

Lai gan nenoliedzami iegūs visvairāk tie, kuri bērnus vedīs uz privātajiem b/d.