Kā izskaidrot bērnam, kas ir geji?

16. Oct 2012, 11:57 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Man visu laiku bija licies, ka tad, kad man bērns sāks kaut ko prasīt par seksualitāti un attiecībām,man jau nu nebūs "nekādu problēmu" atbildēt! Tā arī būtu, ja vien bērns prastos prasīt "pareizos" jautājumus, nevis - bladāc! uzreiz pie jautājuma par gejiem.

Lai gan mūsu ģimenē nevalda nekādi dižie aizspriedumi pret netradicionālās seksuālās orientācijas cilvēkiem, tomēr brīdī, kad 9 gadīgais visā nopietnībā un satraukumā lūdz izskaidrot, kāpēc viņa mega populārās pop grupas zēni skūpstās uz skatuves, man palika žēl mūsdienu bērnu, kuri jau no mazotnes tomēr spiesti saskarties ar šo jautājumu.

Iespējamība, ka līdz manam 3.klases skolniekam aizies "Kārļa/Karlīnas un Rūtas/Riharda" grāmatiņas ir niecīga salīdzinoši ar youtube plašajām iespējām parādīt viņam JEBKO! Bērnam bija vilšanās un šoks un arī daudz jautājumu - mums iemesls parunāties un izskaidrot, kas tad ir geju kultūra un kāpēc tā nereti skar tieši jauniešu populārās mūzikas mākslīgos veidojumus.

Bērns bija dziļā šokā, kad youtubē bija uzdūries šobrīd, cik sapratu, skolu bērnu vidū plaši pazīstamai zēnu pop grupai "One Direction" un redzējis internetā izvietotās intervijas un video kadrus, kur šie zēni uz skatuves skūpstās - "ar mēlēm". Protams, 9 gadīgs bērns ir dzirdējis par gejiem, kas viņam asociējas tieši ar Praidu (dzirdējis ziņās TV). Viņš man jautāja par šo notikumu vairākas reizes, prasot izskaidrot - kā tas nākas, ka visi no "One Direction" ir geji? 

Un te man nācās sarunu sadalīt divās būtiskās daļās:

1. Cilvēka netradicionāla seksuālā orientācija kā īpatnība, kas piemīt kādai noteiktai daļai populācijas un kas tā kā būtu jāpieņem kā fakts, ka tāda lieta ir un parasti šie cilvēki to neizvēlas.

2. Homoseksualitāte kā popkultūras sastāvdaļa kā piemēram, neskaitāmie piemēri, kad caur seksualitātes skandāliem prasmīgi producenti taisa "šovu" un piesaista publikas uzmanību un rezultātā arī "pārdod" savu preci. Man šķiet,ka tas ir bijis tieši "One Direction" kā jaunas zēnu popgrupas variants.

Starp citu, izskaidrot bērnam mūsdienu pasaules seksualitātes peripetijas, pie viena visu laiku mēģinot "neuzspiest savu viedokli", ir diezgan grūti. Jo redzam, ka pasaule, lai gan cenšas būt korekta un liberāla pret visiem un visu, tomēr savā korektumā nemaz tik nevainīga nav. Ir diezgan pretīgi apzināties, kā geju kultūra tiek uzspiesta bērniem -tieši caur šo popkultūras, mūzikas, modes vidi. Ir ok, ja šo kultūru būtu kāda izvēle baudīt tiem, kam tas patiešām patīk un es nevienu nenosodu, man pašai patīk, piemēram, Eltons Džons, kad cilvēka radītā māksla iet pāri jebkādām dzimumu tēmām. 

Taču brīdī, kad tas skar bērnus (un tādus mazos bērnus), kas tomēr ļoti aktīvi patērē popkultūru ar visām tās orientācijām, kamēr viņa paša seksualitāte vēl tikai dzimst, ir skumji, ka nekā nav iespējams pasargāt - tiešām nekā. 

Atcerieties, bija tāds krievu meiteņu mākslīgi izveidotais veidojums "Tatu" - producenti šīm jaunajām sievietēm uzlika lesbiešu maskas un lieliski pārdeva tālāk. Tikai veidojumam beidzot pastāvēt, daudzi uzzināja, ka "lesbietes"  pavisam tradicionālas savā orientācijā, ir precējušās un pat mātes.

Sekss piesaista uzmanību un pūļus. Kad ar parasto seksu vairs nevienu nepārsteigt, nākas ķerties pie smagākas artilērijas, jaukt robežas, iet pretī visiem iespējamiem tabu (kā Lady Gagas gadījumā), un pārdot pārdot pārdot... 

Bet kam pārdot? Bērniem. Mēs kā vecāki tur neko nevaram darīt - šī kultūra ir sagrābusi bērnus un mūsdienu multimediālā pasaulē nepastāv nekādi ierobežojumi vai vecuma cenzs.

Žēl, ka pirmais jautājums bija par skūpstu starp zēniem, nevis par Anniņu no paralēlklases. Patiešām žēl...

 

Sandija Salaka, Māmiņu Klubs, 2 puiku mamma

Video pielikumā slavenie skūpsti no "One Direction", kas pāršalca pasauli un deva grupai jaunu popularitātes vilni. Grupa īpaši iecienīta bērnu vidū.

lauvinja lauvinja 16. Oct 2012, 09:46

Man pagaidām nav nācies atbildēt uz šo jautājumu, bet es noteikti piedomātu, lai atbilde nebūtu briesmīgi izvērsta un detaļās, bet gan bērna interešu līmenī. Kaut ko apmēram tā: ir dažādi - sieviete mīl vīrieti, vīrieši mēdz mīlēt citus vīriešus, bet sievietes - sievietes, mīlestība ir dažāda, bez detaļām.

princesemince princesemince 16. Oct 2012, 09:34

un es te satraucos, ka bērnudārzā 3gadnieku grupā bērni savstarpēji necenšas izrunāt nesaskaņas, bet tā vietā izvēlas grūstīties....
mana kā pieaugušā nostāja pret homoseksualitāti ir neitrāla, šo tad tikpat neitrāli bērnam varētu izstāstīt.
tomēr šo mārketingu bez emocijām izskaidrot noteikti nevarētu. iespējams, bērnam augot, arī es izaugšu skaidrošanas mākslā, taču šobrīd man tas ir tiktāl nepatīkami, ka mierīgi un lēnām nevarētu runāt.
es vispār esmu savā veidā nepatīkami pārsteigta, kas tik viss nesagaida mani nākotnē. it kā arī, man augot, neizpalika seksualitātes tēmas jautājumi jau pēdējā bērnudārza grupā (to atceros vēl šodien), vai arī skolā aizejot - kaut kas jau šad un tad tāpat pavīdēja, taču tas veids, kā viss notiek šobrīd... nevar jau arī bērnu turēt mājās un piedāvāt tikai mājapmācību.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 16. Oct 2012, 09:18

Bērni jau neizvēlas, viņi patērē to, kas ir modē, kas tiek popularizēts.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 16. Oct 2012, 09:11

neiet runa par to, kā geju vērtēšana labajos vai sliktajos. Bet tieši par popkultūru kur homoseksualitāte tiek tiražēta kā "cool" , kaut kas stilīgs.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 16. Oct 2012, 08:20

Es nezinu, kā rīkoties, jo no vienas puses es negribu uzspiest savu viedokli, personīgo, bet no otras - tā ir mana atbildība kā bērnam izskaidrot. Viņam pašam šis fakts par zēnu skūpstīšanos bija izsaucis nepatiku. Vai man piekrist viņa vērtējumam vai tomēr skaidrot "teorētiski" - ka viņam tas ir jāpieņem kā pilnīgi normāla pasaules sastāvdaļa. hmm

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 16. Oct 2012, 08:15

Man nav bailes, ka dēļ tā, ka kaut kur popgrupas zēni skūpstās, arī mans bērns tam pievērsīsies, taču fakts, ka šī kultūra ietekmē un liek seksualitāti jau no mazām dienām skatīt jau no dažādām pusēm. Vai un kā to saprot 9 gadīgs?