Svētdien kā jau Lieldienās pienākas – dziedāsim dziesmas, iesim rotaļās, gatavosim rotājumus, uzzināsim, cik uzturvielām bagātas ir olas un pagatvosim kādu gardu olu ēdienu.
Lieldienu rītā mēs krāsojam olas, meklēt zaķa atstātos gardumus. Bērniem ļoti patīk, ja arī māja ir izrotāta ar cālīšiem, zaķīšiem un dažādiem Lieldienu rotājumiem. Tāpēc svētdien ielūkosimies MK darbnīcā un iemācīsimies, ko jaunu.
Skaties svētdienas rītā raidījumu un uzzini,kā Lieldienu pasākumā kopā ar Līgu Skabu darinājām dažādus Lieldienu dekorus un krāsojām olas.
Lieldienu rītā mums visiem ir iespēja tikt pie labas veselības, možuma, gaiša prāta un skaistuma un pie tā, lai labi sokas darbi – viss, kas jādara – ir jāļaujas latviešiu tautas tradīcijām un svētku svinēšanai.
Pavasara saulgrieži ir laiks, kad lielākā daļa ziemai sarūpētie krājumi jau beigušies un līdz jaunajai ražai vēl kāds laiks dzīvojams, tāpēc mēs piesaucam dabas labvēlību ar dažādiem rituāliem – viens no tiem ir olu kaujas. Lai viss būtu interesantāk – varam spēlet spēli, paslēpjot olu plaukstā aiz muguras un prasot otram, lai uzmin ar kuru galu uz augšu tā vērsta – olas apaļo galu sauc par vistiņu, savukārt, spico – par gailīti. Tas, kurš uzminējis, drīkst pirmais mēģināt pieveikt olu kauju pretinieku.
Lieldienās esot jāapēd 13 dzērvenes, lai visu gadu būtu sārti vaigi, savukārt, lai pievilinātu labu omu – daudz jāsmejas. Ja no rītiem grūti pamosties, tad Lielās dienas rītā pirms uzlēkusi saule, jāmazgā mute strautā, kas tek pret rītiem, tas nākot par labu arī skaistumam.
Olas Lieldienās jāēd, lai visu gadu varētu dzīvot pārticībā – tā vēsta latviešu tautas ticējums, taču ne bez iemesla. Kā izrādās ola patiesi ir auglības simbols, jo sevī slēpj daudz un dažādas mūsu organismam nepieciešamās vielas.
Kādas? To pastāstīs uztura speciāliste Inese Siksna svētdienas raidījumā!
Tā kā Lieldienās mēs ēdam vārītas olas un ļoti bieži pēc svētkiem pāri paliek lieli olu krājumi, būtu labi zināt, ko ar tiem iesākt. Tāpēc vienkārša, taču ātri pagatavojama ēdiena recepte, būtu kā reiz.
Kruasāni ar olu un anšovu mērci varētu būt viens no variantiem.
Kā to pagatavot, stāstīs un rādīs Kaspars Vendelis, 2 bērnu tētis, labas garšas konsultants.
Tiekamies pirmajās Lieldienās 8.aprīlī kanālā Tv3 !