Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija uzsāk atbalsta akciju „Atpakaļ uz skolu!”

Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija uzsāk atbalsta akciju „Atpakaļ uz skolu!”

23. Aug 2012, 00:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Līdz mācību gadu sākumam 1. septembrī atlikušas tikai nepilnas divas nedēļas un Latvijas SOS bērnu ciematu asociācija sadarbībā ar laikrakstu Dienas Bizness un izdevniecību Dienas žurnāli aicina atbalstīt bērnus un jauniešus no sociālā riska ģimenēm, lai viņiem būtu iespēja iegūt kvalitatīvu pamatizglītību. Mūsu atbalsta akcijas „Atpakaļ uz skolu!” mērķis ir palīdzēt visiem skolas vecuma bērniem iegūt vienādas izredzes uz kvalitatīvu izglītību.

Bieži vien mēs neapzināmies, kāda ir reālā situācija Latvijā - cik daudz obligātā skolas vecuma bērnu neapmeklē izglītības iestādes, un cik daudzi no tiem, kuri apmeklē skolas, tās sekmīgi absolvē, cik jaunieši iegūst personiskajai un sabiedriskajai dzīvei nepieciešamās pamatzināšanas un prasmes.

Saskaņā ar Izglītības kvalitātes valsts dienesta apkoptajiem datiem par 2011. gadu, ir zināms, ka pašvaldībām nav informācijas par 3595 skolēnu skolas neapmeklēšanas iemesliem, 275 skolēni skolu neapmeklē zināmu iemeslu dēļ, 72 bērniem ir piešķirta invaliditāte tādā pakāpē, kuras dēļ bērns nevar apmeklēt skolu.

"Mūsu mērķis ir dot iespēju bērniem attīstīties par pieaugušajiem, kuriem ir prasmes uzņemties atbildību par sevi un sekmīgi iesaistīties sabiedrības dzīvē," saka Latvijas SOS bērnu ciematu asociācijas direktore Ilze Paleja. "Sadarbojoties ar pašvaldībām un izglītības iestādēm, mēs vēlamies atbalstīt vecākus bērnu izglītības iegūšanas procesā, lai visi bērni Latvijā varētu iegūt kvalitatīvu pamatizglītību.” 

Vislielākās grūtības kvalitatīvas izglītības iegūšanā ir bērniem no sociālā riska jeb nelabvēlīgajām ģimenēm vai sarežģītas vides, jo viņiem trūkst finanšu līdzekļu mācību materiālu iegādei vai privātskolotāja, logopēda vai cita speciālista pakalpojumu saņemšanai. Turklāt vairumā gadījumu šiem bērniem mājās nav labvēlīga vide mācībām un nav pieaugušo, kuri varētu palīdzēt atrisināt skolā radušās problēmas, piemēram, iebiedēšanu vai diskrimināciju, vai pat izglītības iestādes neapmeklēšanu.

"Līdz brīdim, kad bērni no nelabvēlīgām ģimenēm nonāk mūsu ciematos, bieži vien ir ļoti ielaisti svarīgi mācību priekšmeti skolā. Ir grūti jāstrādā, lai viņus motivētu atgriezties skolas solā, jo viņiem nav draugu, bērni jūtas atstumti un viņiem ir ļoti sarežģīti atkal iekļauties izglītības iestādes aktivitātēs,” turpina I.Paleja.

Turklāt, šo bērnu pāreja uz darba tirgu ir ārkārtīgi grūti. Tā rezultātā jauni cilvēki kļūst par bezdarbniekiem vai ir spiesti strādā  nekvalificētu, zemi atalgotu vai neoficiālu darbu. 2012. gada 30. jūnijā Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA) bija reģistrēti 11 923 jaunieši bezdarbnieki vecumā no 15 līdz 24 gadiem, no kuriem 72% ir ar zemu izglītības līmeni vai bez profesijas. Vismazāk jauniešu bezdarbnieku ir ar augstāko izglītību – 7,4%.

Nav skolas. Nav draugu. Nav nākotnes.

Skolas sākumu un atkalredzēšanos ar klasesbiedriem vairums bērnu gaida ar priecīgu satraukumu. Jo īpašs šis brīdis ir tiem, kas pirmo reizi dodas uz skolu. Diemžēl Latvijā aug daudz bērnu, kuru ģimenes nespēj nodrošināt viņiem nepieciešamās skolas lietas un sniegt atbalstu mācību procesa laikā.

Annai nesen palika 9 gadi un viņa šogad ies 3. klasē. Meitene dzīvo lielā nabadzībā kopā ar mammu, 2 māsām un brāli. Mazajai māsiņai šogad būs gadiņš, otrai māsiņai un brālītim ir 3,5 un 5 gadi.  Annai patīk mācīties, bet viņa neapmeklē skolu regulāri. Reizēm mamma iet piestrādāt un Annai jāpieskata mazās māsiņas. Dažreiz Anna pati izvēlas palikt mājās, jo brālis saķēpājis burtnīcu vai nav izpildīts mājas darbs. Viņai klasē nav draugu un ir tik smagi būt atstumtai.

Parasti deviņgadīgs bērns nav tas, kurš uzņemas atbildību par brāļiem un māsām vai savu dzīvi. Bet nabadzība vai vecāku nevērība bieži maina ierasto lietu kārtību.

Tomēr mūsu spēkos ir palīdzēt šādiem bērniem izaugt par pieaugušajiem, kuriem ir prasmes uzņemties atbildību par sevi un sekmīgi iekļauties sabiedrības dzīvē.

Mēs aicinām palīdzēt tādiem bērniem kā Annasagatavoties skolai un nokļūt atpakaļ skolas solā, jo katra bērna nākotnei ir vērtība!

Ikviena summa, ko izvēlēsies ziedot palīdzēs kādam mazam skolnieciņam.

Par SOS bērnu ciematiem: Latvijas SOS bērnu ciemati veido audžuģimenes bērniem, kas zaudējuši savu īsto vecāku aprūpi. Pašreiz divos SOS ciematos Īslīcē un Valmierā 23 SOS audžuģimenēs aug 143 bērni. SOS bērnu ciemati sniedz palīdzību arī sociālā riska ģimenēm ar bērniem, kas nonākušas krīzes situācijās. Šajā gadā SOS Ģimeņu stiprināšanas projektu sociālo darbinieku, psihologu, logopēdu, pedagogu un citu speciālistu palīdzību saņems aptuveni 700 bērnu no vairāk nekā 360 sociālā riska ģimenēm. No šiem bērniem 63 šogad uzsāks savas pirmās skolas gaitas, savukārt 348 bērni mācās vispārizglītojošajās vai speciālajās skolās.