Virtuāli komiksu varoņi mācīs bērniem par drošību internetā

Virtuāli komiksu varoņi mācīs bērniem par drošību internetā

14. Oct 2009, 09:32 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Ar interaktīviem komiksiem, spēlēm un viktorīnām bērniem būs iespēja viegli saprotamā veidā iemācīties, kā nepakļaut sevi briesmām internetā. Šādu iespēju nodrošinās kompānijas Microsft izveidotā interneta vietne www.draudzigsinternets.lv. Turpat būs pieejami arī materiāli gan pedagogiem, gan vecākiem, kas palīdzēs izskaidrot bērniem šobrīd īpaši aktuālos drošas uzvedības noteikumus virtuālajā vidē.

Šajā vietnē atrodamie materiāli plašu interesi un atsaucību vispirms guvuši Lielbritānijā. Bet š.g.10.oktobrī sadarbībā ar Bērnu un ģimenes lietu ministriju, kā arī Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariātu, tika laista klajā lapas latviskā versija. Arī Latvijā šāda informācija varētu būt īpaši pieprasīta, jo, kā liecina pētījumu dati - 77,9% bērnu vecumā līdz 13 gadiem uzskata, ka viņiem vajadzētu vairāk mācīties par drošu interneta lietošanu, savukārt 80% vecāku vispār nezina, kur vērsties, ja internetā nākas saskarties ar nelegālu informāciju.

„Ienākt internetā ir tas pats, kas iziet uz ielas. Un tāpat kā uz ielas, mazākais cilvēks ir visneaizsargātākais,” atzīst bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks. „Vecāki parasti atceras iemācīt savam bērnam, kā palikt drošībā uz ielas – nešķērsot ceļu pie sarkanās gaismas, nekāpt svešās mašīnās, neiet līdzi svešiniekiem. Taču par to, kā būt drošam internetā, nereti zināšanu pietrūkst, lai arī šobrīd bērni aizvien vairāk laika pavada virtuālajā vidē, nevis reālajā. Tādēļ arī mūsu ministrija īpaši atbalstīja šādas interneta vietnes izveidi,” apliecināja A. Baštiks.

Bērniem ir pieejami divi veidu materiāli – viens paredzēts vecuma grupai no 7-12 gadiem, bet otrs – pusaudžiem no 13 līdz 16 gadu vecumam. Drošas uzvedības noteikumus bērni apgūst sekojot komiksu varoņu piedzīvojumiem un piedaloties dažādās interaktīvās spēlēs. Savukārt vecākiem un pedagogiem paredzētā informācija iekļauj īpaši sagatavotus stundu plānus un viktorīnas zināšanu pārbaudei.

Visi materiāli vietnē www.draudzigsinternets.lv ir pieejami gan latviešu, gan krievu valodās. Papildus informāciju par drošību internetā var iegūt arī sadarbības partneru interneta lapās www.skolotajs.lv un www.netsafe.lv.


Taivo Trams,

Bērnu un ģimenes lietu ministrijas

Sabiedrisko attiecību departamenta direktors