Ventspilī notiks apmācības topošajām audžuģimenēm

Ventspilī notiks apmācības topošajām audžuģimenēm

18. May 2010, 20:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

24. oktobrī Ventspils krīzes centrā ģimenēm ar bērniem "Paspārne" sāksies apmācības kurss topošajām audžuģimenēm.

 

Labklājības ministrija šomēnes sākusi kampaņu "Palīdzēsim bērnam izaugt!" ar mērķi piesaistīt audžuģimenes un iedrošināt cilvēkus arī krīzes laikos dalīties mīlestībā, kā arī izmantot papildus valsts sniegtās iespējas.

 

Lai pieteiktos apmācību kursam un kļūtu par audžuģimeni, vispirms jāvēršas dzīvesvietas bāriņtiesā, uzrādot personu apliecinošus dokumentus, jāiesniedz iesniegums noteiktā formā par audžuģimenes statusa piešķiršanu, kā arī ģimenes ārsta un psihiatra-narkologa izziņas par veselības stāvokli.

 

Kā informēja krīzes centrā "Paspārne", pašlaik Ventspilī vēlmi kļūt par audžuģimenēm izteikuši 12 cilvēki, kuri gaida iespēju iziet apmācību kursu. Arī citi ventspilnieki, kuriem ir vēlme apmeklēt kursus un kļūt par audžuģimenēm, vēl var pagūt vērsties ar iesniegumu bāriņtiesā.

 

Kursos kvalificēti speciālisti - mediķi, juristi, psihologi, sociālie darbinieki - vadīs lekcijas par bērnu aprūpes un attīstības jautājumiem, saskarsmi ģimenē, tiesisko regulējumu, bērnu medicīnisko aprūpi un citām aktuālām tēmām, kas noderīgas audžuģimenei. Apmācību ilgums būs 60 akadēmiskās stundas.

 

Bāriņtiesa 30 dienu laikā pēc mācību kursa beigām veiks pārrunas ar pretendentiem un pieņems lēmumu par audžuģimenes statusa piešķiršanu vai atteikumu piešķirt audžuģimenes statusu.

 

Audžuģimene var uzņemt audzināšanā uz noteiktu laiku bērnus no ģimenēm, kas nonākušas krīzes situācijā, vai arī bērnus, kuri zaudējuši savus vecākus vai kuru vecāki dažādu iemeslu dēļ nevar vai negrib par viņiem rūpēties.

 

Audžuģimene dod iespēju šādam bērnam nenokļūt ārpusģimenes aprūpes iestādē, bet gan izaugt ģimeniskos apstākļos. Pēc mācību kursu apgūšanas audžuģimene varēs uzņemties rūpes par bērnu līdz brīdim, kamēr bērns atgriezīsies savā ģimenē vai tiks adoptēts.

 

Par audžuvecākiem var kļūt cilvēki vecumā no 25 līdz 60 gadiem, un audžuģimene var būt gan precēts pāris, gan neprecēts cilvēks, kurš vēlas sniegt sirds siltumu un atbalstu bez vecāku gādības palikušam bērnam.

 

Pašlaik Latvijā ir 390 audžuģimenes, kurās ievietoti vairāk nekā 650 bērni.



Kārlis Lithens 
LETA

21. Oct 2009, 19:43

Diemžēl, pieredze rāda, ka ar audžuvecāku vēlmi dalīties mīlestībā vien - ir par maz. Dzīves realitāte ir pietiekami smaga, lai uzņemtos šo svēto misiju - audzināt svešu bērniņu kā savu.To visu bremzē arī ne tikai sabiedrības diezgan negatīvā un neuzticīgā attieksme pret audžuģimenēm, bet arī pašvaldību, bāriņtiesu un sociālo darbinieku piezemētā atsaucība, sniedzot regulāru atbalstu audžuģimenēm.

10. Oct 2009, 15:49

Prieks, ka vecāki varēs iziet apmācību, tā vinji jutīsies drošāk, kad mazulis ienāks ģimenē!!!!

08. Oct 2009, 14:27

labas ideja,jaunajiem audžuvecākiem😀