Vecāku skolas vecmātes izglītojas pie dažādiem speciālistiem

Vecāku skolas vecmātes izglītojas pie dažādiem speciālistiem

19. Mar 2012, 06:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Zināšanu nekad nevar būt par daudz- par to ir pārliecinātas arī Māmiņu Kluba Vecāku skolas vecmātes, kuras nule kā apmeklējušas seminārus pie citiem Vecāku skolas speciālistiem, lai iegūtu daudzpusīgākas zināšanas! 

Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursos pasniedz speciālisti no lielākajām dzemdību nodaļām Latvijā un lai sniegtu daudzpusīgas zināšanas topošajiem vecākiem,kuri jāsagatavo dzemdībām un pēcdzemdību periodam, Māmiņu Klubs aicināja vecmātes pilnveidot savas zināšanas un uzzināt ko jaunu par to,kas ir aktuāls,izglītojot semināros par dažādām ar grūtniecību un pēcdzemdību periodu aktuālām tēmām.

Māmiņu Kluba Vecāku skolas vecmātes izglītojošās un uzzinājušas vairāk:

Par pēcdzemdību rehabilitāciju kopā ar fizioterapeiti Kristīni Stalidzāni;

Par krūts ēdināšanu kopā ar krūts ēdināšanas speciālisti Dinu Krūzi;

Par uzturu grūtniecības laikā kopā ar uztura speciālisti Inesi Siksnu;

Par hendlingu kopā ar fizioterapeiti Klaudiju Hēlu!

Lai arī mazuļa dzimšana ir dabīgs process un mums pašiem būtu jānojauš kā viss notiks, drošības sajūta, ka mēs spēsim piedzemdēt, mēs nebaidīsimies to darīt, ir ļoti svarīga. Tāpēc došanās uz topošo vecāku skolu ir iespēja apjaust pienākumus, ar kuriem būs jātiek galā, tas ir liels atbalsts tuvojoties lielajam notikuma.

Vecāku skolas uzdevums ir iemācīt, kā atrisināt elementāras dzīves situācijas- kā apģērbt bērniņu, ko darīt, ja viņš raud jau 3. stundu, kā likt pie krūts pēc pieprasījuma vai režīma, kā arī kā sagatavoties nozīmīgajam notikumam- dzemdībām.

Pavisam kopā Māmiņu Kluba vecāku skolā ir iespēja piedalīties 4 lekcijās – par veselīgu grūtniecību, dzemdību pozām, atsāpināšanu, elpošanu, dzemdību vietas izvēli, krūts zīdīšanu un jaundzimušā aprūpi. Pēc tam ir iespēja saņemt zīmodziņu mātes pasē, kas ļauj dzemdībās piedalīties mazulīša tētim, taču par to nozīmīgāka ir iegūtā informācija, kura noderēs, rūpējoties par bērniņu.

Grūtniecības un dzemdību lekcijās topošie vecāki uzzina atbildes uz tādiem jautājumiem kā "Kā izvēlēties dzemdību vietu? Vai ir nepieciešams slēgt līgumu ar vecmāti?Kādas pozas izvēlēties, lai dzemdību process būtu mazāk sāpīgs? Vai atsāpināšanas izvēlēšanās nevar radīt negatīvas sekas uz mazuli? Kāda ir partnera loma dzemdībās?". Kā atzīst vecmātes, ir bijuši gadījumi, kad jaunie vecāki pasaka paldies, jo bez ārstu palīdzības viņu to nevarētu izdarīt. Svarīgi, lai pēc kursiem un pēc dzemdībām vecāki varētu pateikt – mēs to izdarījām.

Viena no nopietnākajām jauno vecāku nodarbēm ir mazuļa barošana. Lai mums būtu pilnīga skaidrība un apziņa, ka mēs spēsim barot ar krūti, krūts ēdināšanās speciālisti spēj daudz pastāstīt par krūts zīdīšanu un spēj minēt daudz un dažādus piemērus. Tāpat 2 stundu ilgā nodarbībā pasniedzēja pastāstīs par krūts zīdīšanas tehnikām, mātes piena veidošanos, psiholoģisko pamatojumu, lai zīdīšana noritētu veiksmīgi. Turklāt pasniedzēja pastāstīs arī par zīdīšanas palīglīdzekļiem un ievadu mākslīgajā ēdināšanā, ja mammas piens neskatoties uz visām pieliktajām pūlēm tomēr nav. 

Savukārt kā rūpēties par mazulīti – kā viņu apkopt, cik bieži vannot, kā zināt vai viņam nekas nekaiš, ir iespēja uzzināt  jaundzimušās lekcijās.Lekciju laikā uzzināsi, kā veikt rīta tualeti, kā apkopt nabiņu, kā iztīrīt actiņas, ādas krokas, apkopt degunu. Māmiņas un tētis uzzinās arī noderīgu informāciju par to, kā pareizi mazgāt dupsi mazulim, cik bieži un kā vannot. Turklāt topošie vecāki iegūs arī tik ļoti nepieciešamās atbildes uz saviem jautājumiem. 

Speciālisti, kuri sagatavo māmiņas un tētus gaidāmajam notikumam atzīst, ka viņiem šis process ļoti patīk, jo ir iespēja piedalīties skaistajos gaidīšanas svētkos. Arī gaisotne, kas valda mūsu klubiņā ir jauka un patīkama – tiek dzerta tēja, katram tiek pa dāvanu sainim, taču pats būtiskākais – rodas drošības sajūta un pārliecība, ka rūpēties par mazuli nemaz nebūs tik grūti.

Izbaudiet gaidību laiku un neuztraucieties par dzemdībām, tās būs skaistas jebkurā gadījumā, jo dzims mazs mīlulītis, kurš pasaulē nesīs vislielāko un skaistāko sajūtu – mīlestību.

Uz tikšanos Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursos!

Māmiņu Klubs

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!

Krūtsēdināšana - krūts zīdīšanas pamatprincipi, pozas, problēmas un to risinājumi*

Jaundzimušā aprūpe - Jaundzimušā aprūpe un veselība. Pirmās dienas pēc dzemdībām*

Sagatavošanās dzemdībām I daļa - Veselīga grūtniecība, dzemdību plāns un vietas izvēle, priekšvēstneši**

Sagatavošanās dzemdībām II daļa - Dzemdības,dzemdību pozas, palīglīdzekļi, atsāpināšana**

* lekciju secība var mainīties.

Lekcijas notiek reizi nedēļā - 4 nedēļas (nodarbību sarakstā norādīts lekciju sākuma datums)!

Lekcijas notiek Māmiņu Klubā Vīlandes ielā 1-9(ieeja no Elizabetes ielas) 2. vai 5.stāvā.

Cena par dzemdību sagatavošanas kursiem: 15 lati par lekciju (pārim) 10 lati (vienai)

VIDEOfilma: gatavojies dzemdībām kopā ar Māmiņu Klubu!

VIDEO: Kā pareizi kustēties grūtniecības laikā?

Biežāk uzdotie jautājumi & atbildes par Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursiem

Vai kursi tikai zīmodziņa pēc? Pamatoti iemesli, kāpēc apmeklēt dzemdību sagatavošanas kursus!

Vai ar Māmiņu Kluba kursos iegūto zīmogu mātes pasē var dzemdēt visās dzemdību nodaļās?