Vecāku satraukuma izjūtas par bērnu

Vecāku satraukuma izjūtas par bērnu

03. Feb 2011, 09:44 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Visiem vecākiem ir pazīstamas satraukuma izjūtas, kad bērns laicīgi nav pārnācis no skolas vai ir aizgājis no pagalma, nepaziņojot, uz kurieni devies.

 

Vairumā gadījumos viss beidzas laimīgi, taču laiku pa laikam mūsu mierpilno valsti satricina šaušalīgi stāsti par bez vēsts pazudušiem bērniem un vardarbības upuriem.

 

Jāatzīst, ka visbiežāk cieš bērni, kas ir palikuši vieni, bez vecāku uzraudzības.

 

Un kaut arī Iekšlietu ministrijas Informācijas centra statistikas dati liecina par to, ka 2009.gadā salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem valstī ir samazinājies slepkavību, laupīšanu (141 gadījums) un nepilngadīgo izvarošanu (26 gadījumi) skaits, tomēr ir palielinājies to gadījumu skaits, kad bērni cieta no vardarbības un cietsirdības – 2009.gadā policija fiksēja 154 šādus nodarījumus.

 

Joprojām augstā līmenī paliek noziedzīgu nodarījumu skaits pret nepilngadīgo personu tikumību un dzimumneaizskaramību, 2009.gadā tajos ir cietuši 97 bērni, kas ir pārāk augsts rādītājs priekš mūsu mazas valsts. Turklāt nevajadzētu aizmirst, ka vardarbība pret bērniem var izpausties gan fiziski, gan arī emocionāli. Vecākiem biezāk ir jāskaidro saviem bērniem elementāri drošības pamatprincipi, jo bērnam, paliekot bez vecāku uzraudzības, jāprot patstāvīgi izvērtēt situāciju un pieņemt pareizos lēmumus.

 

Arī zēnu un meiteņu vecāki aizvien biežāk uzdod sev jautājumu: "Kā lai es pasargāju savu bērnu? Kā lai es viņu brīdinu un galvenais – no kā lai viņš sargājas, no kā lai baidās un uzmanās? No tumšiem pagalmiem, aizdomīgiem pieaugušajiem, pārdroši braucošām automašīnām, narkotiku dīleriem vai varbūt no interneta paziņām?"

 

Tā kā draudu ir pietiekoši daudz, „Mans bērns.lv” vēlas jautāt māmiņām, cik droši viņi jūtas par savu atvašu gaitām un ko vajadzētu darīt, lai justos pēc iespējas mierīgāk, kad dēls vai meita vēl nav pārnācis mājās.

 

 

„Mans bērns.lv”

1

Muuna Muuna 27. Apr 2010, 13:20

varbūt pavisam maziņam ir ok, bet lielākam - piekrītu, pārāk traka kontrole.