Vecāku pabalstu "cirtīs" līdz 100 latiem?

Vecāku pabalstu "cirtīs" līdz 100 latiem?

21. Feb 2011, 17:54 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Jaunie vecāki ir satraukti un sašutuši par izskanējušo informāciju, ka rosina ierobežot vecāku pabalstus. "Māmiņu kluba" vadītāja Sandija Salaka sarunā ar portālu TVNET atzina, ka patlaban nav informācijas, cik mazs turpmāk varētu būt šis pabalsts, taču pastāstīja, ka dzirdējusi versiju par fiksētiem 100 latiem neatkarīgi no maksāto nodokļu daudzuma. Savukārt Labklājības ministrijā sacīja, ka patlaban vēl par konkrētiem pabalsta samazināšanas apjomiem un termiņiem nevar runāt.

 

Pievienots Labklājības ministrijas speciālistes komentārs


"Mēs izskanējušās ziņas par iespējamo pabalstu samazinājumu vērtējam ar milzīgu satraukumu. Viss atkarīgs no tā, cik liela būs šī fiksētā pabalsta likme," viņa teica un atgādināja labklājības ministra Ulda Auguļa iepriekš sacīto, ka vidējā alga valstī būs 350 lati, un starptautisko aizdevēju ieteikto, ka vecāku pabalstam vajadzētu būt 100 latiem.

 

Tas atstās graujošu iespaidu! Tas mums iedveš bailes.

 

Ja vecāku pabalsts būs fiksēti simts latu neatkarīgi no nodokļos maksātās summas, tas veicinās "bērnu ražošanu" ģimenēs ar zemākiem ienākumiem, Salaka teica. Vienlaikus vecāki, kuriem ir attīstītāka karjera un kuri maksā ievērojami lielākus nodokļus, būs nostādīti nevienlīdzīgā situācijā un viņiem vispār nebūs jēgas vairs maksāt nodokļus.

 

Šādi paziņojumi tracina cilvēkus, it īpaši jau grūtnieces.

 

Maksā pa tiešo

 

Viņa arī vērsa uzmanību, ka daudz topošo vecāku, dzirdot dažādas runas par pabalstu samazinājumu, jau patlaban cenšas vienoties ar darba devējiem, lai saņemtu maksājumus pēc bērniņa dzimšanas tieši no viņiem, nevis caur valsti nodokļu veidā.

 

Nav zināms, kad griezīs

 

Salaka arī pauda bažas, no kura laika ievērojami samazinātie vecāku pabalsti varētu stāties spēkā: "Vai tiks ievērots tiesiskās paļāvības princips? Mūsu valstī jau visādi gadās."

 

Vienlaikus "Māmiņu kluba" vadītāja prognozēja, ka šīs negatīvās izmaiņas nestāsies spēkā pirms rudenī gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, jo klubam pēdējā laikā uzradušies vairāki "draugi" politiskās aprindās, kas gaidāmo vēlēšanu iespaidā vēlas aizstāvēt jauno vecāku intereses.

 

Ko darīs?

 

Jautāta par turpmākajām darbībām, "Māmiņu kluba" vadītāja atzina, ka patlaban jāgaida turpmākā informācija saistībā ar iespējamo pabalstu mazināšanu - cik tie varētu būt mazi un kad tie stātos spēkā. Pēc tam klubs varētu lemt par turpmākām darbībām.

 

Rosina ierobežot vecāku pabalstus

 

Portāls TVNET jau vēstīja par Auguļa izteicieniem, ka vajadzētu diskutēt par vecāku pabalstu noteikšanu. Ministrs trešdien intervijā Latvijas radio sacīja, ka vecāku pabalsti varētu būt kā noteikta likme, nevis būt atkarīgi no vecāku iemaksām budžetā. "Droši vien varētu noteikt šos pabalstus kaut kādā noteiktā likmē, nevis pēc iemaksām, ko tu esi veicis, tas ir jautājums, par ko droši vien būtu jādiskutē," ministrs klāstīja.

 

Portālam TVNET pagaidām neizdevās sazināties ar ministru, lai precizētu iespējamo samazinātā pabalsta summu, spēkā stāšanās laiku un citus saistītos jautājumus.

 

Savukārt ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilona Jurševska portālam TVNET sacīja, ka patlaban par konkrētiem pabalstu samazināšanas apjomiem un laikiem vēl nevar runāt. Viņa atgādināja, ka ministrija strādā pie sociālā budžeta ilgtermiņa koncepcijas, ko valdībā plānots iesniegt līdz jūnija beigām. Vecāku pabalsta samazināšana un noteikšanu par fiksētu summu ir tikai viens no iespējamiem risinājuma variantiem.

 

Santa Kvaste, TVNET

Muuna Muuna 13. May 2010, 00:09

pilnībā piekrītu suplacivit
Agrākos laikos sievietes sēdēja mājās un "dīrāja" vīra atstiepto "mamutu" ar ko pietika visiem. Mūsdienās ar vīra atstiepto "'mamutu" ir kļuvis stipri par maz un sievetes materiālais pienesums ģimenes budžetā veido ļoti nozīmīgu ģimenes kopējo ienākumu daļu, tā veidojot kopējo ģimenes dzīves līmeni. Un nevar mamma vienkārši uzsēsties uz 100 Ls, ja iepriekš viņas sarūpētais "mamuts" bijis krietni brangāks un tad gribēt, ka pietiks pirmajam, otrajam vai n-tajam ģimenes pieaugumam. Cilvēku ienākumi nekad nebūs vienlīdzīgi, tā pat kā viņu dzīves gājums un dažādi apstākļi, bet tāpēc vien ir zemiski teikt, ka daži vecāki taisa bērnus pabalstu dēļ. Pabalstam jāatvieto vecāka alga, jo vēlreiz - sen aiz muguras tie laiki, kad sieviete varēja kūkot mājās pie šūpulīša un pārtikt tikai no vīra atnestā "medījuma" un priecāties par savu sārtvaidzīti.. Sārtvaidzītis ir arī jāuztur, tāpat kā visas saistības, ko ģimene ar savu dzīves līmeni sadzīvojusi..

12. May 2010, 17:22

Moskis - nekāda ietaupījuma jau nebūs, jo tās naudas vienkārši nav. Kā jau ir vairākkārt teikts, šis pabalsts nav nosegts ne ar kādu nodokļa likmi. Es to nevaru saprast. Kā varēja tik bezatbildīgi rīkoties, iedod, to, kas nav nopelnīts, pakacināt un tagad ņemt nost. Skaidrs, ka vecāki ir dusmīgi. Pat mans gadu vecais dēls ir dusmīgs, kad es viņam iedodu kofekti un tad pārdomāju, ka tā tomēr man pašai garšo. Tā ir tāda spēlēšanas ar cilvēku likteņiem. Bija jau labi, nenoliedzami, es arī saņēmu šo gadu lielu pabalstu, bet man ir tikai palaimējies. Jo varēja jau arī nepalaimēties. Tas ir tas, kas besī ārā - šis bardaks un spēlēšanās.

12. May 2010, 16:52

Un kā ar ST lēmumu par vecāku pabalsta samazināšanu par 50%? Vai MK vērsīsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kā tika rakstīts?
Taisnība gan ir: kamēr mēs te savstarpēji "skaldam matus" un skaitam otra pabalstus, tas tiek izmantots, lai pieņemtu arvien sāpīgākus lēmumus, kas agrāk vai vēlāk attieksies uz visiem...

Muuna Muuna 12. May 2010, 14:57

Atvase

😀😀😀

12. May 2010, 14:14

Tāda ironiska doma iešāvās prāta - tās ģimenes, kas domā par vēl vienu bērniņu, ātri to taisiet, lai paspētu līdz vēlēšanām 😀. Domāju, ka šāda veida pabalsti var radīt lielu noslāņošanos, kas jau tā ir izteikta Latvijā - pārtikušas ģimenes ar 1-2 bērniem, kuriem ir labs bērnudārs, visādi pulciņi, laba izglītība, ceļojumi uttt. Un maznodrošinātās ģimenes ar daudz bērniem, bez dārziņā, ar knapi 8 klašu izglītību, bez iespējām un perspektīvas. Uz to jau iet... Arī es neesmu gatava ar savu maģistra grādu un 2 augstākajām profesionālajām izglītībām dzīvot par 100 vai pat 300 Ls mēnesī. Nu neesmu! Un dzīvot nekur netiekot un redzot, kā eksistē mans bērns. Es ļoti daudz domāju par otru bērnu un saprotu, ka varu to izdarīt tikai tad, ja man būtu iespēja dzīvot mājās un nedomāt par pelnīšanu vismaz gadu/pusotru. Ta nu tas ir!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

lv

Nu beidzot, tas ir žurnālista pierakstīts teikums un tur nav nekas nicīgs, neko nicīgu neteicu!

Iet runa par to, ka ar 100 latiem būs ļoti grūti - jebkurā gadījumā

Muuna Muuna 12. May 2010, 13:34

Atvase
nav te ko kašķēties. Vienkārši jūs uzbraucāt mums, visām māmiņām, ka mums nepietika principialitātes un vēlēšanās iestāties pret ST lēmumiem. Ja tas būtu tik vienkārši kā jums liekas, tad viss jau būtu noticis.. Nekā personīga..

Muuna Muuna 12. May 2010, 13:14

Atvase
es par jūsu izteikumu ironizēju, nevis uztvēru tieši... jūs esat tā, kas nesaprata 😀

Muuna Muuna 12. May 2010, 13:06

Atvase -gribētu redzēt kā Tu pret ST lēmumiem iestājies. Tev kāds blats augstākās instancēs?!

Muuna Muuna 12. May 2010, 13:04

un Latvija jau kopš pirmsākumiem ir kalpu tauta. Bija viens labs raksts (Unā, laikam). Nu mēs par tādiem atkal pārvērtīsimies- vergosim savai valstij- ne mums slimot ļaus, ne bērnus audzināt...

Muuna Muuna 12. May 2010, 13:01

tā var notikt tikai pie mums.. Bērnu vairs nebūs.... Ja sieviete pelna, piem., 500 Ls algu, tad viņa nu nekad neizšķirsies par labu ģimenes pieaugumam, zinot, ka tad veselu gadu būs jādzīvo par 100 Ls. Drīz vairs nebūs tādas Latvijas, jo tuvāko 60-70 gadu laikā te bradās tikai pensionāri. Jauno paaudzi ar uguni būs jāmeklē.

12. May 2010, 12:51

Varbūt, tad uzreiz lai izlemj, ka šajā valstī vispār nevienu pabalstu nemaksā- ne māmiņalgas, ne pensijas, ne bezdarbnieku pabalstus....ko tur muļķoties un pamazām apcirst tā jau smieklīgās summas.... ???

12. May 2010, 12:20

ko var ņemt vēl no māmiņām būtu paņēmuši no sevis .tā jau tie 100ls smiekligi man tas ir nedēļai jo ja viss bērnam jānopērk nekas pāri nepaliek