Vecāki sāk iesniegt pirmās sūdzības Satversmes tiesā

Vecāki sāk iesniegt pirmās sūdzības Satversmes tiesā

28. Jan 2010, 14:25 Māmiņu klubs Māmiņu klubs
Šodien, 1. jūlijā Satversmes tiesā, lai iesniegtu konstitucionālo sūdzību par grozījumiem likumos, kas noteic pensiju, pabalstu un algu samazinājumu veidojusies pieteicēju rinda. Māmiņu Kluba radio arī uz sarunu bija aicinājis gan Tiesībsarga biroja Diskriminācijas novēršanas departamenta juriskonsultu Edgaru Oļševski, gan politiskās partijas „Sabiedrība citai politikai” vadītāju Aigaru Štokenbergu, lai noskaidrotu, kā vecākiem rīkoties, ja arī viņi vēlas iesniegt konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesā.

No rīta plkst.10 Satversmes tiesā vēl rindas nav bijušas un sūdzību varējis iesniegt bez problēmām, apliecina Māris Urbanovičs, tētis, kurš uzskata, ka valsts pieņemot šādu likumu nav rīkojusies godīgi pret viņa ģimeni. Viņš bija viens no pirmajiem, kurš Satversmes tiesā šodien iesniedza konstitucionālo sūdzību par grozījumiem likumā, kas noteic strādājošajiem vecākiem saņemt tikai 50% no vecāku pabalsta.

Māris Urbanovičs stāstīja: : Sagatavot sūdzību man prasīja  apmēram nedēļu, man palīdzēja draugs – jurists. Es aicinu visus Latvijas juristus palīdzēt cilvēkiem sastādīt šīs sūdzības par brīvu.” 

Tiesībsarga biroja Diskriminācijas novēršanas departamenta juriskonsults Edgars Oļševskis apliecināja, ka arī Tiesībsarga birojā ir saņemtas iedzīvotāju sūdzības pret jaunajiem grozījumiem, kas nosaka, ka strādājošajiem vecākiem ir tiesības tikai uz 50% no vecāku pabalsta.

„Tiesībsargu birojs ir gatavs palīdzēt cilvēkiem aizstāvēt savas tiesības. Mēs esam atvērti konsultācijām: mums var zvanīt, rakstīt e-pastus un konsultēties klātienē. Tāpat arī Tiesībsarga birojs gatavojas iesniegt prasību Satversmes tiesā.”, apgalvo E. Olševskis.

Konstitucionālo sūdzību Satversmes tiesai var sniegt persona, kura uzskata, ka ar jauno likumu tiek pārkāptas viņu tiesības, to var darīt gan individuāli, gan apvienojoties grupās.

Arī vairākas partijas, tai skaitā „Sabiedrība citai politikai” ir nolēmušas aizstāvēt strādājošo vecāku tiesības.

Partijas vadītājs Aigars Štokenbergs skaidro: „Politiķi ir pauduši viedokli, ka palīdzēs strādājošajiem vecākiem atgūt iespējas saņemt bērna kopšanas pabalstu pilnā apmērā.  Pastāv iespēja, ka sūdzību satversmes tiesā var iesniegt arī 20. deputāti, tādēļ mēs plānojam pēc 16. jūlija, kad tiks apstiprināti jauno deputātu mandāti, sniegt savu prasību Satversmes tiesā. Pašlaik šis pieteikums tiek gatavots un tas atvieglos situāciju, lai vecākiem nebūtu jāstāv rindā Satversmes tiesā”.

Atšķirība gadījumā, ja sūdzību Satversmes tiesā iesniedz 20 deputāti no individuālajām sūdzībām ir tāda, ka, ja Satversmes tiesa atzīs konkrēto likumu par prettiesisku, tas zaudēs savu spēku jau no tā spēkā stāšanās dienas, respektīvi, šodienas, 1. jūlija.  

Klātesošo viesu domas radio studijā par to, vai iesniegt vecākiem katram atsevišķi savu sūdzību, vai tomēr apvienoties grupās un iesniegt kopējas, dalījās, tomēr kā ziņo Satversmes tiesas priekšsēdētāja palīdze Līna Kovaļevska, saskaņā ar likumu individuāla pieteikuma gadījumos tiesai ir pienākums katram sniegt individuālo atbildi, kas savukārt prasa lielus izdevumus pasta pakalpojumu un kancelejas preču apmaksai. Kovalevska skaidroja, ka Satversmes tiesa strādā būtiski samazināta budžeta apstākļos, tāpēc aicina konstitucionālo sūdzību iesniedzējus  apvienoties.

02. Jul 2009, 00:00

Vēlu tikai uzvaru Mārim ST! Mums ir tik jaukas ģimenītes LV, nu ko- jāmostas , pietiek ar šo genocīdu pret tautu. Ja jau bērni valdībai nav priore, tad viņiem tautu kā tādu nevajag, par kādu uzticību te var būt runa.