Vai veids, kādā bērns dzimis, ietekmē viņa prāta spējas nākotnē?

Vai veids, kādā bērns dzimis, ietekmē viņa prāta spējas nākotnē?

28. Mar 2012, 12:30 avene* avene*

 

Pāršķirstot gadu gaitā uzkrātos žurnālus, kādā no tiem uzdūros rakstam ar nosaukumu „Cilvēka evolūcija tagad ir mūsu rokās”.  Tajā mani piesaistīja un pamatīgas pārdomas raisīja kāda zinātnieka  atzinums, ka, iespējams, nākotnē ķeizargrieziens tiks izmantots visās dzemdībās, jo tādējādi mazulim nākotnē tiks nodrošinātas labākas prāta spējas, nekā gadījumā, ja māmiņa izvēlas dabiskās dzemdības.

Rakstā tiks teikts:

„Viens no svarīgākajiem ierobežojumiem, kam mēs līdz šim bijām pakļauti, ir mūsu jaundzimušo mazuļu galvas izmērs, līdz ar to arī smadzeņu ietilpība. Tā kā cilvēks pārvietojas stāvus, sievietes iegurnim ir jābūt vairāk vai mazāk kompaktam, tāpēc arī ir noteiktas robežas tam, cik liela var būt dzemde. Jaundzimušo bērnu galvaskausa izmērs jau tagad ir uz kritiskās robežas, un daudzi pētījumi liecina, ka mazuļi kļūst arvien lielāki. No šī ierobežojuma mūs efektīvi atbrīvo ķeizargrieziena metode. Šāda veida operācijas kļūst aizvien populārākas, un varam iedomāties, ka nākotnē ķeizargrieziens tiks izmantots visās dzemdībās. Līdz ar to pastāv iespēja, ka cilvēkam dabiskās evolūcijas gaitā varētu izveidoties vēl lielāks galvaskauss un vairāk attīstīties prāta spējas. ” (Ilustrētā Zinātne, 2006.g. decembris, 62.lpp.)

Arī manam bērnam nācās piedzimt ar ķeizargrieziena operācijas palīdzību, taču man nekad nebija ienācis prātā domāt, ka tas kaut kādā veidā nākotnē varētu atsaukties uz viņa prāta spējām. Neviļus galvā rodas jautājums – vai tiešām veids (dabiskas dzemdības vai ķeizargrieziens), kādā mazulis dzimst, var ietekmēt to, kāds būs viņa spējas  nākotnē? Vai dabiskās dzemdībās dzimušam mazulim ir mazāk iespēju kļūt par 21. gs. Einšeinu vai Ņūtonu, nekā ar skalpeļa palīdzību pasaulē nākušam bērnam? Es domāju, ka nē. Uzskatu, ka tas, cik attīstīts un gudrs cilvēks būs daudz lielākā mērā atkarīgs no viņa paša, viņa vecākiem un izglītības kvalitātes, nekā no dzemdību veida.

 

Kā domā Tu?

 

avene