Vai piekrītat, ka par abortu jāpiemēro kriminālatbildība?

Vai piekrītat, ka par abortu jāpiemēro kriminālatbildība?

12. Jun 2012, 04:00 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Saeimas demogrāfijas apakškomisijā trešdien tiks vētīts,vai virzīt tālāk likumdevējiem priekšlikumu abortu ierobežošanai un aizliegšanai.

Pirms izdarīt savu izvēli par labu abortam, sievietei (vai pārim, tas vēl nav skaidrs), būs jādodas uz obligātu konsultāciju, ko sniegs krīzes grūtniecības speciālisti. Konsultācija paredzēta, lai pārliecinātu sievieti tomēr abortu neveikt, tādejādi nodrošinot, ka (it kā) Latvijā piedzims vairāk bērnu.

Jaunais likums paredzētu, ka, ja sieviete veikusi abortu, bez šīs obligātās konsultācijas, var iestātieties kriminālatbildība ar reālu sodu. Šis striktais noteikums balstīts uz priekšstatu par vēl nedzimuša bērna tiesībām uz dzīvību.

Likumprojekts ir ļoti diskutabls. Kamēr Saeimā tas tomēr radis dzirdīgas ausis, cilvēkttiesību un sievietes veselības eksperti ir nobažījušies, ka patiesībā tas draud ar reālu abortu aizliegumu Latvijā, kur līdz šim abortu politika bijusi visai liberāla un droša - grūtniecības mākslīgo pārtraukšanu sievietes brīvi var veikt pie ginekologiem, medicīniski drošā vidē. Statistika arī rāda, ka pēdējo gadu laikā abortu skaitam ir tendence samazināties. Tātad, varētu teikt, ka ar šo sistēmu Latvijā viss bija kārtībā, izņemot, dziļo demogrāfisko krīzi, kuru paredzēts risināt uz vēl nedzimušu bērnu rēķina - samazinot grūtniecības pārtraukšanu un iejaucoties sievietes brīvā izvēlē.

Protams, abortu jautājumam vienmēr līdzi ir nākusi morāli ētiskā prizma, tomēr  valstīs, kur reāli aborti ir tikuši aizliegti, piemēram, Ungārijā un Polijā, ir daudzkārt palielinājusies māšu mirstība un ievērojams dzimstības pieaugums tomēr nav ticis novērots.

Arī Māmiņu Klubs trešdien plāno piedalīties Saeimas apakškomisijas sēdē un prezentēt mūsu aptauju>>

Ko Tu domā - vai piekristu, ka abortus šādā veidā aizliedz, piemērojot reālu kriminālatbildību? Ar kādām sekām tas varētu draudēt? Ieraksti savas pārdomas komentāros vai sūti uz e-pastu: redakcija@maminuklubs.lv