Vai jūs izmantojat maksas pakalpojumus bērnu veselības aprūpē?

Vai jūs izmantojat maksas pakalpojumus bērnu veselības aprūpē?

25. Aug 2010, 18:21 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kā zinām, bērnu veselības aprūpe (vismaz tā tiek deklarēts) mūsu valstī līdz 18 gadu vecumam ir bez maksas, bet vai tā ir realitātē?

 

Māmiņu Klubam ir cita informācija. 

 

Diemžēl ģimenes ārsti ir pārslogoti, to pieejamība ģimenēm ar maziem bērniem nav bez problēmām, tāpat bērnu primārā veselības aprūpe no 0 – 4 gadiem, kā tika noskaidrots 2.decembra Veselības Ministrijas rīkotajā Mātes un bērna veselības padomes sēdē, šobrīd ir pakļauta vairākām būtiskām nepilnībām.

 

83% no aptaujātajiem bērnu vecākiem pēdējā gada laikā ir bijusi vajadzība apmeklēt ārstu- speciālistu.

 

Lielākā daļa jeb 57% no tiem, kuri apmeklēja ārstu, izvēlējās gaidīt rindā uz bezmaksas vizīti, savukārt 43% izvēlējās maksas pakalpojumu, jo tikai par maksu 1 nedēļas laikā iespējams nokļūt pie speciālista uz konsultāciju!

 

Samazinoties finansējumam bērnu veselības aprūpei, pastāv pamatotas bažas, ka arvien vairāk pieaugs rindas, un vecāku rīcībā būs tieši maksas pakalpojumi, taču ģimeņu ienākumi valsts pabalstu politikas dēļ bērna pirmajā dzīves gadā būs stipri ierobežoti.

 

Kāda ir Tava pieredze? Vai izmanto privātārstu pakalpojumus? Jeb Tev pietiek ar to, ko bez maksas nodrošina valsts?

 

Kas ir tie speciālisti vai pakalpojumi, kas saistīti ar bērnu veselību, ko Tu esi spiesta izmantot par maksu? 

 

Vai esi potējusi bērnam maksas potes?

 

Padiskutējam par šo!

 

04. Dec 2009, 16:23

Izmantojam abus variantus. Par laimi, maksas pakalpojumu nācās izmantot tikai 1x (Ls 40 PremiumMedical) savam sirdsmieram, jo negribējās 3 mēnešus gaidīt neirologa konsultāciju. Apsveru meitu sapotēt pret ērču enc., jo mums pie mājas to kustoņu netrūkst.

04. Dec 2009, 12:08

Arī es esmu saskārusies ar maksas pakalpojumiem zīdaiņa veselības aprūpē, jo, diemžēl, tā veselības politika, kas šobrīd ir pie mums Latvijā,, nevelta pietiekamu uzmanību bērnu veselībai. Ir apmēram tā – ja tev ir pietiekami finanšu resursi, tad ir cerības gūt speciālistu konsultācijas un medicīniskas manipulācijas uzreiz. Ja tomēr ar līdzekļiem ir ta paknapāk, tad nākas gaidīt garās rindās, kuras pat var „iestiepties” līdz 2-3 mēnešiem. Mana spilgtākā pieredze – nepieciešama steidzama konsultācija pie bērnu ķirurga. Zvans uz Vienības gatvi – man piedāvā tuvāko datumu bez maksas (ar ārsta nosūtījumu) pēc aptuveni mēneša. Arī par maksu pie šī speciālista nevar tomēr tikt uzreiz – piedāvā pēc 4ām dienām. Es, protams, atteicos, jo kā jau iepriekš minēju, nevarēju gaidīt nevienu dienu. Vēl viens variants bija braukt ar bērnu uz Vienības gatvi un sēdēt „dzīvajā rindā” ar cerību, ka pēc pāris stundām pieņems. Nu ko, nācās painteresēties citās klīnikās un par samaksu sarunāt konsultāciju pie ķirurga tajā pašā dienā. Man skumji kļūst domājot par tiem vecākiem, kuriem patiešām nav brīvu līdzekļu (lai gan jebkurs mīlošs vecāks savam bērnam atdos visu), lai spētu nodrošināt ar nepieciešamajām maksas ārstu konsultācijām utt. Arī fizioterapijas nodarbības, peldēšanu un masāžas esmu izmantojusi kā maksas pakalpojumu, jo lai sagaidītu savu rindu pie šiem speciālisties, jāgaida ilgs laiks, bet kustības manam bērnam ir nepieciešamas jau šodien.
Viennozīmīgi esmu pret dažādām maksas vakcīnām zīdainītim. Ar bērna ārstu izvērtējot visus „+” un „-„, nonācām pie secinājuma, ka rota vīrusa vakcīna nav tā aktuālākā. Ir tik daudz dažādu vēdera vīrusa paveidu, pret kuriem vakcīnas nav.
Tā ir mana pieredze un gribas ļoti cerēt, ka situācija veselības aprūpes jomā tomēr mainīsies uz labo pusi, kurā tiks izvērtētas prioritārās vajadzības 😀

04. Dec 2009, 11:56

Es savam mazulim izmantoju gan bezmaksas pakalpojumus (piem. fizioterapeits, acu ārts, ķirurgs), bet kad dēliņam bija aizdomas par nopietnām problēmām, izmantojām tika maksas pakalpojumus, pediatra pakalpojumi, USG, endikrinologs, rentgens, analīzes, jo gaidīt rindās nozīmē RISKĒT AR BĒRNA VESELĪBU UN PAT DZĪVĪBU.

04. Dec 2009, 10:27

Es arī pārliecinājos,ka nauda ārstiem aiziet milzīga!!! Ir jāsaka paldies Dievam ka varējām to atļauties-nu jau mazie ir paaugušie sun lielā slimošana mitējusies.
😀

04. Dec 2009, 10:22

Abiem mazajiem izgājām arī bobota vingrošanas kursu-katra nodarbība 20Ls-kopā par abiem mazajiem atdevām 400Ls!

04. Dec 2009, 10:21

Visu laiku maksājam-mums mazie diezgan daudz slimo un sanāk izdot iespaidīgas summas. Esam atraduši lielisku privāto pediatri,bet vizīte maksā 20Ls-bet daktere ir ļoti gudra un attieksme laba.
Maksas potes arī esam veikuši-Rotarix par 110Ls pret rota vīrusu, Pneumo 23 par maksu, Ahepatīts par maksu-apm.70Ls uz abiem bērniem.
Pie LOR par maksu-20Ls viena vizīte,pie acu ārsta par maksu-20Ls viena vizīte.Kad bija zīdaiņi tad arī uz neirosonogrāfiju gājām par maksu.
Visu laiku maksājam,jo diemžēl ģimenes ārsti nav pietiekoši izglītoti.

04. Dec 2009, 09:34

Jau no dzimšanas savu mazuli vedu pie pediatra-homeopāta (vizīte 25 Ls). Man būtiski, lai nepieciešamības gadījumā varu rēķināties ar tūlītēju palīdzību un konsultāciju. Diemžēl ģimenes ārste, kas mums pienākas pēc dzīvesvietas un bija pie mums atnākusi mājas vizītē, neviesa uzticību ☹ Taču jebkurā gadījumā esmu par homeopātiju, ko nemaz pie ģimenes ārsta nevarētu saņemt.
Kopš 3 mēnešu vecuma 2x nedēļā uz mājām nāk fizioterapeits (vizīte 20 Ls). Tādējādi esmu droša, ka savlaicīga un pareiza vingrošana sekmēs bērniņa veselīgu attīstību. Un kas nav mazsvarīgi - šajā vīrusus laikā nav nepieciešams vest mazuli uz medicīnas iestādi.
Uz USG galviņai un gūžām bijām J.Asara ielā 5 (kopā 20 Ls). Šo medicīnas iestādi ieteica mūsu fizioterapeits - kvalitatīvi rezultāti.

04. Dec 2009, 00:26

Mazajai meitiņai pārpratuma pēc izmantoju vienu reizi maksas masāžu. Biju pārliecināta, ka masāža būs bez maksas, jo bija ārsta nosūtījums, bet paskaidroja, ka bez maksas ir garas rindas, Īpaši sarežģījumi nav tapēc masēju mājās!Lielie bērni ( 11 gadi) apmeklē regulāri bezmaksas zobārstu un higēnistu un esam ļoti apmierināti! Esam apmierināti, jo mūsu bērni neslimo, bet ja slimotu, tad noteikti saskartos ar maksas medicīnu.

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

sumene

Man ir 2 bērni un maksas potes vienam ir rotavīruss , otram - A-hepatīts

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 22:59

Mēs izvēlējāmies gan maksas, gan valsts ārstu, jo citadādāk neredzēju iespēju nodrošināt bērnam normālu ģimenes aprūpi!