Vai dzimšanas apliecībā var ierakstīt nepareizo tēvu?

Vai dzimšanas apliecībā var ierakstīt nepareizo tēvu?

05. Apr 2012, 09:30 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Kādas jaunās māmiņas Vinetas lielo prieku par meitiņas piedzimšanu aptumšojis fakts, ka dzimšanas apliecībā kā bērniņa tēvs ierakstīts viņas šķirtais vīrs, nevis tagadējais dzīvesbiedrs un īstais meitiņas tētis. Par šādu ierēdņu rīcību sašutuši ne tikai bērna īstie vecāki, bet arī Vinetas kādreizējais vīrs. Savukārt atbildīgajā ministrijā TVNET norādīja, ka Dzimtsarakstu nodaļa šajā gadījumā ir rīkojusies atbilstoši normatīvajam regulējumam.

Lai nerastos situācijas, ka bērnam nav oficiāli reģistrēta tēva, ja bērns piedzims 9 mēnešu laikā pēc laulības šķiršanas, par bērna tēvu dzimšanas apliecībā ieraksta bijušo laulāto, ar kuru bija precējusies bērna māte, pieņemot, ka bērns tēvs ir bijušais laulātais.

Ja tomēr māte uzskata, ka bērna tēvs ir cits, lai to pierādītu, viņai jāvēršas tiesā.

Ja šķirtais vīrs neiebilst, ka bērna dzimšanas apliecībā ieraksta cita vīrieša vārdu, netiek veiktas DNS analīzes un par bērna reģistrēto tēvu kļūst mātes norādītais cilvēks, ja arī viņš arī tam piekrīt. Bet strīdus gadījumā ir jāveic DNS analīzes.

Advokāts atzina, ka līdzīgi sarežģījumi laiku pa laikam rodas, taču šai jomā nav juridiska rakstura problēmu - ja cilvēki savlaicīgi šķirtu laulību, tad bērns no cita tēva nepiedzimtu 9 mēnešu laikā pēc laulības šķiršanas. Diemžēl bieži cilvēki ilgstoši nenokārto savas attiecības un nešķir laulību, lai arī faktiski dzīvo jau ar citu partneri. Tad arī rodas šāda rakstura problēmas.

 

TVNET

Visu rakstu lasi šeit

Kāds ir Tavs viedoklis par šādu normatīvo regulējumu valstī? Vai šādi noteikumi aizsargā bērnu vai tomēr rada lielākas problēmas?