Uztura speciāliste: krīzes apstākļos jāmaina iepirkšanās ieradumi

Uztura speciāliste: krīzes apstākļos jāmaina iepirkšanās ieradumi

13. Jan 2010, 21:36 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Analizējot sabiedrības ēšanas ieradumus krīzes apstākļos, veselīga dzīvesveida kluba Figūras Draugi konsultante, uztura speciāliste Inga Pūce iesaka veikt mērķtiecīgus un kontrolētus pirkumus. Tas ne tikai palīdzēs plānot ģimenes budžetu, bet arī pozitīvi ietekmēs sabiedrības kopējo veselības stāvokli.

Mērķtiecīgiem un kontrolētiem pirkumiem vairāki plusi

Šis ir īstais brīdis, lai pārtikas groza saturu pildītu produkti, kas paredzēti konkrētām ēdienreizēm. Tā kā cilvēki atzīst, ka aizvien biežāk paši gatavo mājās un neveido lielus pārtikas uzkrājumus, būtiski, lai šīs maltītes saturētu visas organismam nepieciešamās uzturvērtības.

„Nenoliedzami, ka kontrolētu pirkumu praktiskā puse ir mājsaimniecības budžets. Brīdī, kad pirkumi ir spontāni, cilvēkam ir tendence pārtikas grozā salikt vairāk, nekā vajadzīgs. Rezultātā liela daļa iegādātās pārtikas sabojājas un – tā jāizmet. Ja pirkumi kļūst kontrolēti un rūpīgi saplānoti atbilstoši ģimenē paredzētajām ēdienreizēm, neveidojas lieki uzkrājumi un ieguldītā nauda tiek adekvāti iztērēta.

Otra pozitīvā lieta, kas saistīta ar iepirkšanās ieradumu maiņu, ir pārtikas groza saturs. Ēst lētāk, nenozīmē ēst nekvalitatīvu pārtiku. Tieši pretēji, šis ir laiks, lai rūpīgi izvērtētu savu ikdienas ēdienkarti. Tā kā daudzi atsākuši gatavot mājās, jau veikala plauktos jāmeklē daudzveidīgi un visām uzturvērtībām bagāti produkti, kas nebūt nav tie dārgākie. Turklāt noteikti ieteicamas ir regulāras – vismaz 3 – ēdienreizes dienā,” uzsver Inga Pūce, veselīga dzīvesveida kluba Figūras Draugi konsultante, uztura speciāliste.

Vienlaikus eksperte norāda, ka, vadoties pēc šiem principiem, krīzi iespējams skatīt kā laiku, kad sakārtot savu attieksmi pret uzturu un uzlabot kopējo veselības stāvokli.

„Arī Latvijā pieaug liekā svara problēma, tādēļ jebkura ieradumu maiņa, kas balstīta uz veselīga dzīvesveida principiem, nāks tikai par labu. Ikvienam ir jāapzinās, ka aptaukošanās ir saistīta ar dažādām veselības problēmām, tāpēc nevajadzētu pret sevi un savu izvēlēto uzturu izturēties vieglprātīgi,” tā I. Pūce.

Ko izvēlēties?

Vērtējot konkrētus produktus, I. Pūce atklāj Figūras Draugi programmas galvenos virzienus: ikdienas ēdienkartē jāiekļauj piens un piena produkti, kas bagāti ar kalciju; no dzīvnieku valsts olbaltumvielām ieteicams izvēlēties dažāda veida zivis, liesu gaļu; gandrīz puse no dienā uzņemamā produktu apjoma var sastāvēt no kartupeļiem, maizes un citiem labības produktiem. Tāpat ēdienkarti var bagātināt ar augļiem, kurus vēlams ēst starp ēdienreizēm, nevis tukšā dūšā, kā arī nemainīgi liela nozīme uzturā ir dārzeņiem un sēnēm. Savukārt dažādi našķi nebūt nav vajadzīgi katru dienu.

„Protams, jāseko līdzi apēstā daudzuma vienībām, kas katram atbilstoši ķermeņa un svara īpatnībām, atšķiras. Kā viens no orientieriem var būt ēdienreizes šķīvja saturs – pusei no tā jābūt piepildītai ar dārzeņiem, ceturtdaļai – ar kartupeļiem, rīsiem vai makaroniem, savukārt vēl ceturtdaļai – ar zivīm, gaļu vai olām,” piebilst I. Pūce.

 Par Figūras Draugiem

Figūras Draugi ir veselīga dzīvesveida klubs, kas darbojas visā Latvijā. Kluba mērķis ir popularizēt veselīga uztura nozīmi un iemācīt cilvēkiem samazināt un kontrolēt svaru, ievērojot noteiktu uztura programmu. Kluba dalībniekiem tiek piedāvāta iespēja regulāri tikties klātienē vai iesaistīties Figūras Draugi on-line klubā.

Informāciju sniedza:

 Inga Pūce, veselīga dzīvesveida kluba Figūras Draugi konsultante, uztura speciāliste.