Una un Toms ir absolvējuši Māmiņu Kluba Vecāku skolu!

Una un Toms ir absolvējuši Māmiņu Kluba Vecāku skolu!

31. Mar 2011, 18:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Šeku-reku klāt piezagās pēdējā – ceturtā lekcija, kuru apmeklējot,  ieguvām Mātes pasē zīmodziņu, ar kuru lepni dosimies uz ģimenes dzemdībām

Saņemot dāvanas par dienasgrāmatas rakstīšanu Māmiņu Kluba portālā

 

Esam ļoti pateicīgi  „Māmiņu klubam” par organizētajām lekcijām, kurās piedalījās tik daudz dažādu speciālistu no lielākajām dzemdību nodaļām Latvijā.  Katrs no viņiem bija ar dažādu darba pieredzi un līdz ar to vecāki tika pārliecināti, ka grūtniecība un dzemdības var būt ļoti atšķirīgas un nevar uzklausīt vienas māmiņas pieredzi kā absolūti pareizu.

 

4. lekcija sākās ar īsu filmiņu un nelielu prezentāciju par cilmes šūnām. Filmā redzējām, kā tiek iegūtas cilmes šūnas, ko ar tām dara, kur tiek vestas un noglabātas, kā tās var izmantot, kas var izmantot utt. Lai arī uzzinājām krietni vairāk nekā iepriekš bijām dzirdējuši par cilmes šūnām, tomēr joprojām nav pārliecības, vai saglabāt sava bērna cilmes šūnas vai tomēr nē.

Turpmāko lekciju vadīja Dzemdību nama 7. nodaļas vecmāte Baiba Zelka. Pašā sākumā vecmāte mums skaidri noteica, ka jau pavisam drīz mums jābūt gatavām doties jebkurā diennakts laikā uz slimnīcu – mēs nedrīkstam koncentrēties uz dakteru noteikto dzemdību datumu – iznēsāta grūtniecība skaitās no 37.nedēļas, līdz ar to dzemdību somai un dokumentiem jābūt sakārtotiem.  Mātes pasi vēlams pēc iespējas ātrāk jau nēsāt sev līdzi.

 

Līdz dzemdībām Mātes pasei vajag  pievienot:

 

  • Visas USG;
  • Tēva fluorogramma jeb plaušu rentgenu, kas veikts pēdējā gada laikā;
  • Mammai – oriģinālu dokumentu, kas apliecina, kāda ir asins grupa (vēlams no laboratorijas), tēva asins grupa var būt ar roku ierakstītai mātes pasē;
  • Zīmogs vai izraksts no ģimenes ārsta, kurš jaundzimušo  ņems savā uzskaitē.

 

Tālāk sekoja apraksts  par dzemdību priekšvēstnešiem. B. Zelka ,ar smaidu uz mums lūkojoties, uzreiz pavēsta, ka 37. – 39. nedēļai ļoti, ļoti bieži māmiņas nāk uz „ģenerālmēģinājumiem” jeb ar viltus trauksmēm dodas uz slimnīcu.

 

Dzemdību priekšvēstneši ir: noslīdējis vēders, biežāka vajadzība doties uz WC, gļotu korķis (tas var atdalīties arī tikai dzemdību procesā), velkoša sajūta. Pēc šiem priekšvēstnešiem var paiet arī vairākas dienas līdz sākas dzemdības, bet vecmāte iesaka, ja ir bažas par to, kas notiek, vienmēr tomēr labāk ir aizbraukt uz konsultāciju pie daktera, lai būtu skaidrs, kā rīkoties tālāk. Kad noiet augļūdeņi, parasti pēc 6 -12 stundām sākas dzemdības. Tikai pēdējā lekcijā uzzināju, ka augļūdeņi turpina tecēt visu laiku līdz pat dzemdībām nevis notek un viss.

 

Konkrētā vecmāte uzskata, ka, sākoties kontrakcijām, māmiņai ļoti palīdz ūdens  – tā var būt gan vanna, gan duša.  Parasti, kad viņa grūtniecei iesaka doties uz dušu, saņem atteikumu, jo māmiņa tajā brīdī netic, ka kaut kas var palīdzēt mazināt sāpes, bet tiklīdz tā tiek pierunāta, tā vairs nevarot dabūt ārā no dušas :)

 

Vēl , atbildot uz topošā tēva jautājumu, kā pieņemt dzemdības mašīnā, ja nu gadījumā mēs ar sievu neuzspējam aizbraukt līdz slimnīcai, Baiba mums izstāstīja pašus galvenos nosacījumus, kas jāievēro veiksmīgām dzemdībām neprofesionāļu uzraudzībā.

 

Turpinājumā mums tika sīkāk aprakstītas dzemdības stacionārā. Vecmāte mums iedeva tabulu jeb kā viņa pati teica špikerīti , kurā mēs atrodam 4 dzemdību periodu aprakstu: atvēršanās; izstumšanas; placentāro un pēcdzemdību periodu. Aprakstīts tiek katra perioda sākuma pazīmes, būtība un beigu pazīmes.

 

Špikerītī ir vēl viena tabula, kas mājās jānoliek redzamākajā vietā, jo tajā var ielūkoties brīdī, kad rodas pirmās sajūtas, ka jābrauc uz slimnīcu. Tabulā tiek uzskaitītas viltus dzemdību darbība (kad māmiņas visbiežāk aizdodas uz slimnīcu ģenerālmēģinājumā, kas varētu izpalikt, ja katrai būtu šāda tabula) un īstā dzemdību darbība ( kad tiešām jau jāmeklē iepriekš sakrāmētā dzemdību soma un jādodas ceļā uz dzemdību vietu).

 

Kopumā secinu, ka visas četras lekcijas ir bijušas ārkārtīgi noderīgas un arī uzmundrinošas, jo atkal vecā patiesība – jo tu labāk pārzini kādu procesu, jo mazāk no tā bail. Katrā gadījumā ar lekciju palīdzību mēs lielā mērā iznīdējām mūsos mītošos Nezinīšus un šobrīd jūtamies morāli  krietni gatavāki lielajam notikumam!

 

Paldies „Māmiņu klubam” un, lai jums veicas!!

 

Tēta prieks par iegūto zīmogu mātes pasē

Sveiciens arī no tētuka!

 

Man jau atkal tas vieglākais palika, jo atkal Uniņa visu tik strukturāli forši ir sarakstījusi. Bet! Gribētu sākt ar to, ka nu es tiešām varu likt roku uz sirds un teikt, ka ESMU GATVS ‘TAM’, jo pēc šīs, 4. Lekcijas, patiesi bija izveidojusies tāda kā nobeiguma sajūta, visi jautājumi atbildēti un galvenais arī pārliecība, ka teorētiski nevajadzētu būt apjukumam vairs nu gandrīz nevienā situācija. Cerams!

 

Kā jau Una minēja, mani ļoti saintriģēja tēma ‘Dzemdību pieņemšana mašīnā ceļā uz dzemdību iestādi, vai vienkārši ‘pirtiņā’, kuru patiesībā izvirzīju pats un no vecmātes Baibas saņēmu izsmeļošu 5 minūšu krusu dzemdību pieņemšanā :) Un arī šī lieta mani vairs nespēs pārsteigt nesagatavotu.

 

Vēl, cerot, ka šo lasa arī topošie tēti, gribētu atgādināt, ka viena no ‘mūsu’ galvenajām lomām dzemdībās ir un paliek atbalstīt māmiņu, savukārt no atbalsta funkcijām galvenā ir atgādināt māmiņai par elpošanu, jo saspringums būs! Māmiņas izrādās varot ļoti labi mācīties no tēviem pareizu elpošanu. Ļoti patika fragments, ka dzemdībās ‘nav jāstumj, bet jāelpo’ – tas daudz izsaka. Var arī dziedāt :) Ļoti palīdzot.


Vēlreiz gribētu paslavēt vecmāti Baibu Zelku par pārsteidzoši mūsdienīgo un moderno tai pat laikā arī profesionālo ‘sniegumu’ lekcijas laikā un galvenais, ko visaugstāk vērtēju un sajutu lekcijas laikā – atdevi un ‘aicinājumu’ šai izvēlētajai profesijai. Pārliecināja.

 

Liels paldies Māmiņu Klubam par lielisko laiku, pieredzi un zināšanām un arī par patiesi praktiskajām dāvanām un DVD ‘skolojumiem’

 

Lai veicas Māmiņu Klubam un Jums, topošie un esošie!


Una Raumane & Toms Auškāps

 

Zīmogs ir, paraksts arī- Una un Toms ir gatavi dzemdībām!

 

1

7 iemesli, kāpēc apmeklēt dzemdību sagatavošanas kursus Māmiņu Klubā

Priekšrocības apmeklējot dzemdību sagatavošanas kursus

Speciālisti sagatavo topošos vecākus dzemdībām

Topošo vecāku skolā 8.izlaidums

Intervija ar vecmāti Signi Iršu

 

Cik maksā? - 15 lati (katra nodarbība) no pāra; 10 lati (katra nodarbība), ja apmeklē viens

Nodarbības sākums: Nodarbības ilgst no plkst.18:00 līdz 20:00!

Kursi notiek Māmiņu Klubā Vīlandes ielā 1 gan mājīgā studijā, gan jaunajās telpās divus stāvus zemāk!

Dāvanas kursu beidzējiem

Topošie vecāki 4 nedēļu laikā saņems arī dažādas dāvanas vairāk kā 60Ls vērtībā.

 

Māmiņu Klubu Baltijas valstīs atbalsta autiņbiksītes HUGGIES®!

 

5

 

Kursus atabalsta:

 

 

6

 

1
Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:00

Superīgs pāris! Apsveicam ar gaidāmo mazuli un vissirsnīgākie sveicieni no Māmiņu Kluba!!! Ar nepacietību gaidam "turpinājumu"!

Muuna Muuna 11. Jun 2010, 16:52

Malači 😀 Drīz jau drīz arī lielas notikums 😉