Turpmāk bērnus par viņu tiesībām informēs tēls no multfilmas – Indriķis XIII

Turpmāk bērnus par viņu tiesībām informēs tēls no multfilmas – Indriķis XIII

26. Nov 2009, 15:26 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Aizvien lielāku uzmanību pievēršot bērnu tiesību jautājumiem, Tiesībsargs Romāns Apsītis attīstījis jaunu pieeju, kā bērniem saprotamā veidā stāstīt par viņu tiesībām un to pareizu izpratni. Turpmāk tieši Indriķis XIII – tēls no multfilmas „Fantadroms” – rotaļāsies kopā ar bērniem, lai mācītu viņus izprast savas tiesības un būt pasargātiem mūsdienu sarežģītajā vidē.

 

Pirmā iepazīstināšana ar Indriķi XIII notiks 1. jūnijā plkst. 12.00 – Starptautiskajai bērnu aizsardzības dienai veltītajā pasākumā Tiesībsarga biroja dārzā, Rīgā, Baznīcas ielā 25. Pasākumā aicināti piedalīties bērni ar vecākiem, tostarp arī masu mediju pārstāvji kopā ar bērniem. Šajā pēcpusdienā būs iespēja jautrā atmosfērā rotaļāties kopā ar Indriķi XIII, caur atrakcijām un spēlēm uzzināt vairāk par bērnu tiesībām un pienākumiem, kā arī par to, kā Tiesībsargs var palīdzēt to aizsargāšanā. Neizpaliks arī našķi un balviņas par dalību atrakcijās.

 

Tieši bērni un jaunieši ir tā sabiedrības daļa, kas izaugot veicinās mūsu valsts attīstību, tāpēc pieaugušo uzdevums ir rūpēties, lai bērni būtu pēc iespējas zinošāki par savām tiesībām un spētu par sevi pastāvēt dažādās situācijās. Tāpat ir svarīgi, lai bērnu vidū veicinātu pozitīvu domāšanu, iecietību un atbildības sajūtu, tāpēc ar šī tēla palīdzību jārunā ne tikai par tiesībām, bet arī par to pareizu izpratni un īstenošanu dzīvē,” uzskata Tiesībsargs Romāns Apsītis.

 

Indriķis XIII konceptuāli izvēlēts tāpēc, ka latviešu animācijas filmā „Fantadroms”, kas bija populāra 80. gados, galvenais tēls allaž bijis palīgs citiem sarežģītās situācijās. Tāpēc Indriķis XIII kā pozitīvs un draudzīgs tēls, kas palīdzēs bērniem saistošā veidā vieglāk uztvert viņiem būtiskos bērnu tiesību jautājumus, tiks izmantots Tiesībsarga komunikācijā ar bērnu auditoriju.

 

Indriķa XIII tēlu Tiesībsargs izmantojis arī īpašas spēles radīšanā, kuru spēlējot bērni un jaunieši apgūs zināšanas par savām tiesībām un to pareizu izpratni. Tāpat tēls atrodas uz bērniem paredzētiem materiāliem, piemēram, īpašām uzlīmēm ar Tiesībsarga biroja kontaktiem. Arī citu institūciju pieredze liecina, ka interesantu tēlu izmantošana ļauj veiksmīgāk sasniegt īsto mērķauditoriju – bērnus.  

 

Šī tēla autors ir mākslinieks Aivars Rušmanis, ar kuru noslēgts autortiesību līgums par tēla izmantošanu Tiesībsarga komunikācijā. Mākslinieks ir gandarīts, ka viņa radītais agrāk tik populārais tēls tagad tiks izmantots izglītojošiem un pozitīviem mērķiem: „Esmu patiesi gandarīts, ka Indriķis XIII tiek iedzīvināts un turpmāk vairos bērnu zināšanas par viņu tiesībām un to pareizu izpratni. Piekrītu, ka ar bērniem ir jārunā īpašā veidā un ceru, ka Indriķis XIII ne vien uzrunās, palīdzēs un iedrošinās viņus aizstāvēt savas tiesības, bet arī palīdzēs tās atbilstoši īstenot dzīvē.

 

Tiesībsarga birojs darbu Tiesībsarga Romāna Apsīša vadībā sāka 2007. gada 1. janvārī, pārņemot Valsts Cilvēktiesību biroja funkcijas. Tiesībsarga galvenie uzdevumi ir veicināt cilvēktiesību aizsardzību, veicināt labas pārvaldības principa ievērošanu, diskriminācijas novēršanu, kā arī sekmēt, lai valsts vara tiktu īstenota tiesiski un lietderīgi. Ņemot vērā bērnu īpašo statusu un aizsardzības nepieciešamību, Tiesībsargs ir izveidojis Bērnu tiesību departamentu, lai līdzīgi kā citās valstīs nodrošinātu bērniem un viņu tiesību aizstāvjiem iespēju saņemt palīdzību neatkarīgā valsts institūcijā.