Topošais tētis: Jaundzimušā lekcijā gūtās zināšanās nākotnē kompensēs manu pieredzes trūkumu!

Topošais tētis: Jaundzimušā lekcijā gūtās zināšanās nākotnē kompensēs manu pieredzes trūkumu!

25. May 2012, 19:50 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laiks skrien vēja spārniem un aizritējusi jau trešā nodarbība, kuras tēma bija jaundzimušā aprūpe. No vienas puses skumji, ka tuvojas beigām topošo vecāku izglītošana, bet no otras puses tas tikai tuvina mūs ļoti gaidāmajam notikumam.

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!


 

Šī tēma laikam ir visgrūtākā, jo vēl joprojām pastāv atšķirīgi uzskati par to, kā tad vislabāk aprūpēt mazo dzīvībiņu. Pediatre Anna Birka sniedza savu redzējumu, kas izriet no viņas ilglaicīgās darba pieredzes un zināšanām.

 

Ļoti noderīgi bija informācija par to, kas tad īsti notiek ar bērniņu pēc piedzimšanas – par visiem izsitumiem, ādas krāsu, svaru, lietām, kas neinformētu vecāku spētu pat nobiedēt.

 

Lai neapvainojas visi tie jaukie cilvēki, kas gribētu nākt raudzībās jau drīz pēc bērniņa piedzimšanas, bet šis pasākums būs nedaudz jāatliek. Pirmos trīs mēnešus vajadzētu atturēties no ciemiņiem (cieša kontakta ar maziņo), it sevišķi ja bērns dzimis laikā, kad gaisā virmo baciļi. Mazajam jāpierod pie tās mikrovides, kurā jādzīvo kopā ar mammu un tēti. Nevajadzētu lieki traumēt mazā vēl nenostiprināto imūnsistēmu.

 

Guvu atbildes par sev diezgan nozīmīgo jautājumu – pastaigas. Tātad, mazais dzīvojis deviņus mēnešus mammas vēderā un viss, kas ar viņu notiek vēdera šajā pusē, ir pavisam jauns. Pie pastaigām svaigā gaisā arī jāpieradina pakāpeniski. Iesākumā pietiks, ja mazo uznesīs nedaudz uz balkona vai pagalmā. Sākumā pastaigas ir pavisam nelielas (aptuveni 15 minūtes), laiku pakāpeniski palielinot. Tāpat par labāko pastaigu vietu jau nu galīgi nevarētu atzīt lielveikalu.

 

Svarīga informācija dzīvnieku mīļiem. No saviem mīluļiem nav jāatsakās, bet gan tikai jāievēro piesardzība saradināšanas procesā. 99% gadījumu no saviem dzīvniekiem bērniņam alerģija nerodas, jo bērns ir pastāvīgā kontaktā ar mājdzīvnieku. Par neredzētiem dzīvniekiem negalvoju. Tāpat mājdzīvnieks jau laicīgi jāsagatavo jaunā ģimenes locekļa ienākšanai ģimenē. Jo ātrāk bērnu parādīsim savam sunim vai kaķim, jo labāk.

 

Tā kā stāstīja praktiskas lietas par bērna vannošanu, pārģērbšanu, tad ļoti priecājos par to, ka dāvanu komplektiņā bija disks par jaundzimušā aprūpi, kuru skatoties varēšu smelties praktiskas idejas.

 

Topošā tēta komentārs:

 

Šoreiz kursi notika citās ‘Māmiņu Kluba’ telpās, arī šīs telpas bija ļoti gaumīgi iekārtotas, plašākas un jaunajām māmiņām draudzīgas, tomēr man nedaudz pietrūka ierastā atmosfēra. Tāpat kā iepriekšējās reizēs mēs saņēmām dāvanu maisiņu ar dažādiem labumiem.

 

Nodarbības laikā pediatres vadībā mēs runājām par un ap jaundzimušo aprūpi. Tieši tā – runājām, jo šīs nodarbības laikā bija visvairāk topošo vecāku jautājumu, ārste tieši tā arī nodarbības sākumā mūs instruēja – uzdot jautājumus par pilnīgi visu un tad mēs to arī darījām :) . Paskatījāmies arī īsu filmiņu, kuras laikā sarunas neapsīka.

 

Visvairāk no nodarbības man atmiņā ir palikusi mazuļu vannošana – tieši šis emocionālais un obligāti nepieciešamais vecākus ar bēbi tuvinošais process. Neteiktu, ka nebiju gaidījis, tomēr nedaudz pārsteidza fakts par to, ka vislabākā vanniņa ir bez papildus atbalstiem bērna dupsim, tad arī gari un plaši izrunājām visus tips’n’tricks šī procesa pareizākajai veikšanai un tā nozīmi bērna attīstībā.

 

Manuprāt, otrs svarīgākais jautājums šajā nodarbībā bija vakcinēšana. Ārste izskaidroja, kādēļ tā ir tik ļoti nozīmīga, kādas vakcīnas ir valsts apmaksātas un kas vēl  ir pieejams. Visiem zināms, ka ir vecāki un ārsti, kuri izvēlas bērnus nevakcinēt, tādēļ lektore mums izskaidroja ne tikai vecāku atbildību, bet arī to, kas ir jāsagaida no ārstiem, kuri iesaka mazuli nevakcinēt.

 

Man patika šīs ārstes viedoklis ne tikai tādēļ, ka tas daudzos jautājumos sakrita ar manējo, bet arī dēļ vienkāršās, reālistiskās, argumentētās un praktiskās pieejas. Esmu pārliecināts, ka šī nodarbība sniedza man daļu no nepieciešamajām zināšanām, kuras nākotnē kompensēs pieredzes trūkumu, lai droši un pareizi varētu aprūpēt mūsu mazo.

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM!