Topošā māmiņa Rūta ar partneri gatavojas dzemdībām, apmeklējot Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursus!

Topošā māmiņa Rūta ar partneri gatavojas dzemdībām, apmeklējot Māmiņu Kluba dzemdību sagatavošanas kursus!

14. May 2012, 15:04 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Laikam jāsāk būtu ar to, ka esmu pirmā bērniņa gaidībās un viss notiekošais (grūtniecība) un gaidāmais man ir pavisam kas jauns. Tā kā bērniņa tētis ir nolēmis piedalīties mūsu tik svarīgajā dzīves notikumā, tad loģisks solis ir abiem piedalīties pirmsdzemdību kursos. Ņemot vērā, ka šobrīd pirmsdzemdību kursi ir diezgan plaši pieejami, ilgi svārstījāmies par vietas izvēli.

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!

 

 

Kaut gan ir bijusi tikai viena nodarbība, esmu 100% pārliecināta, ka Māmiņu Kluba rīkotie kursi man ir vislabākā vieta, kur gūt trūkstošās zināšanas par bērniņa nākšanu pasaulē. Vietas izvēlē diezgan svarīgs faktors bija dalībnieku skaits nodarbībās. Uzskatu, ka individuālāka pieeja dod labākus rezultātus.

 

Tātad par visu pēc kārtas. Pirmais priekšstats ir ļoti pozitīvs. Telpas ir mājīgas un ērtas, sagaidīšana ļoti viesmīlīga.

 

Katras lekcijas garums ir 2 stundas. Domājams, ka gandrīz jebkuru grūtnieci varētu nobiedēt šis ilgums. Domāju, vai vispār varēšu tik ilgi nosēdēt. Tomēr lekcija bija tik interesanta, ka varētu nosēdēt arī ilgāk. Pa vidu bija arī neliela pauzīte. Nodarbībā valdīja brīva un draudzīga atmosfēra, līdz ar to topošie vecāki nekautrējoties varēja uzzināt atbildes sev tik saistošajiem jautājumiem.

 

Pirmās lekcijas tēma bija par grūtniecību. Tā kā esmu diezgan apzinīga grūtniece (ginekoloģe mani nosauca pat par teicamnieci), tad daļu no apskatītajām tēmām jau zināju. Tomēr patīkami apzināties, ka līdz šim iegūtā informācija nav muļķības. Kaut gan nevarētu teikt, ka neko jaunu neuzzināju. Ieguvu plašāku informāciju par sev zināmajām lietām. Un topošais tētis vispār man atņēma pierakstus un pārņēma vadību savās rokās. Tātad arī viņam bija interesanti un informācija jauna.

 

Pārliecinājos, ka mana ginekoloģe ir apzinīgs speciālists, kas ievēro prasības – vēlas mani redzēt ik pēc 4 nedēļām, uz katru reizi man jātaisa asins un urīna analīzes, katrā reizē mani sver un mēra spiedienu abām rokām, pārbauda vai nav pampums, klausās mazulīša sirdspukstus, kā arī attiecīgajās reizēs USG kārtīgi nomēra un apskata mazulīti. Tātad šīs nodarbības laikā varēja uzzināt, vai speciālists, kam esat uzticējuši savu un vēl nedzimušā mazulīša veselību, dara visu iespējamo.

 

Kā pilnīgs jaunums man bija informācija par B grupas hemolītisko streptokoku (cerams, pareizi piefiksējām nosaukumu). Neiedziļināšos medicīniskos sīkumos, bet šis streptokoks ir gana nopietna padarīšana, lai to vienkārši neignorētu (īpaši tas attiecas uz māmiņām, kam problēmas ar elpošanas ceļiem – angīnas utt.). Lai izvairītos no nepatīkamām situācijām, risinājums ir pavisam vienkāršs – līdz 37.nedēļai topošai māmiņai vajadzētu veikt uztriepi pret šo briesmīgo streptokoku. Tādā veidā tiktu izslēgta iespēja, ka jaundzimušajam ļoti drīz pēc dzemdībām sāktos problēmas ar elpošanas ceļiem. Tik vienkārši, lai negribētos riskēt ar mazā veselību.

 

Noteikti jau varētu minēt vēl daudzas lietas, kas būtu gana ievērības cienīgas, bet es pieminēšu vienu, kas man lika aizdomāties. Domājot par dzemdību vietas izvēli, aptaujāju visas sev pazīstamās māmiņas un lasīju informāciju forumos. Secinājums – cik cilvēku, tik viedokļu. Par vienu un to pašu iestādi tik diametrāli pretēji viedokļi. Ja man būtu jāatrod dzemdību iestāde, par kuru nav teikts neviens slikts vārds, tad man nebūtu kur dzemdēt.

 

Jau pašā lekcijas sākumā pasniedzēja Baiba Zelka uzsvēra, ka nebūs nekāda rozā briļļu likšana uz acīm. Tas jau nenozīmēja, ka mūs biedēja, bet gan izstāstīja reālus piemērus. Un ieklausoties negatīvajos māmiņu piemēros par dzemdībām, daļā gadījumu izklausījās, ka dzemdības nav gluži ritējušas pēc plāna un tāpēc tik negatīvas atsauksmes par dzemdībām. Tātad, kas tad īsti ir dzemdību plāns? Tas ir mūsu vēlmju apkopojums par to, kādām tad jābūt dzemdībām. Tomēr jāatceras, ka ne jau viss dzīvē var notikt pēc plāna, vismazāk jau dzemdības, tāpēc jābūt vairākiem plāniem jeb scenārijiem. Nav kā spītniecei jāieciklējas uz vienu variantu. Es gribu, lai mans bērns piedzimst dabiski, bez atsāpināšanas, ātri un bez sāpēm. Ja nu tā gluži nenotiek. Ja nu man taisīs ķeizargriezienu? Arī tam man jābūt gatavai, jo neviens nevar prognozēt, kādas būs dzemdības. Svarīgi ir morāli sagatavoties dzemdībām un iespējamiem pavērsieniem.

 

Uz šo brīdi gan vēl nevaru uzrakstīt izsmeļošu dzemdību plānu, jo informāciju par dzemdību norisi uzzināšu pēdējā nodarbībā, kuru ar nepacietību tad arī gaidu. Un gaidu ne tikai pēdējo nodarbību, bet arī nākošo. Nākošajā nodarbībā varēsim uzzināt vairāk par krūtsēdināšanu.

 

Topošā tēta iespaidi:

 

Mēs abi ar vislielāko nepacietību gaidām bēbi. Tā kā viņš būs  mūsu pirmdzimtais, ar aizrautību smeļamies visu informāciju ‘ko, kā un kāpēc’. Protams, es, kā apzinīgs topošais tēvs, vēlos arī piedalīties dzemdībās pārdzīvojot šo brīdi kā jaunai laimīgai ģimenei pienākas, tādēļ arī nolēmām apmeklēt kursus. "Māmiņu Kluba" piedāvājums šķita vispievilcīgākais tieši dēļ individuālās pieejas, apmeklējuma laikiem un draugu ieteikumiem.

 

Kādā otrdienas vakarā pēc gluži parastas darba dienas kopā ar mīļoto devāmies uz ‘Vecāku skolu’. Jau ienākot ēkā, kurā atrodas ‘Māmiņu kluba’ telpas bijām patīkami pārsteigti par vizuālo noformējumu un silto atmosfēru, kas radīja mājīguma sajūtu, ļoti patika iespēja staigāt ar plikām kājām, izslāpušie varēja dabūt kādu ūdensglāzi, savukārt izsalkušie nogaršot kādu cepumu. Telpā, kurā notika apmācības bija pietiekoši sēdvietas visiem, arī dīvāniņš un daudz spilvenu topošo māmiņu ērtībai.

 

Un tad ienāca pasniedzēja... nu ļoooti jauka sieviete, un nevis šāda – tāda no malas, bet vecmāte dzemdību namā. Faktiski visas nodarbībai atvēlētās 2 stundas arī ar vislielāko uzmanību klausījāmies viņā, jo, lai gan lielākā daļa informācijas bija zināma, tomēr nianses un reālo situāciju neviens parasti neizstāsta. Mūs iepazīstināja ar to, ko sagaidīt no obligātajām pārbaudēm, kā izvēlēties dzemdību iestādi, kā ir tad, kad viss ir kārtībā un arī ar kādām problēmām var saskarties, par gaidīšanas laiku, veselību un daudz, daudz citām lietām. Stāstījums bija tik plašs, ka jautājumi bija ļoti reti un parasti par lietām, par kurām pasniedzēja vēl nebija paspējusi pastāstīt.

 

Nobeigumā devāmies mājās ar ļoti pacilātām izjūtām dēļ atmosfēras, dēļ jaukajiem cilvēkiem apkārt un, pats galvenais, dēļ lielā gaidīšanas priekā.

 

PIESAKIES UZ DZEMDĪBU SAGATAVOŠANAS KURSIEM ŠEIT!

Sandija Māmiņu Klubs Sandija Māmiņu Klubs 04. Sep 2012, 23:01

Welcome to the Club! Lai jums abiem veicas un paldies par dalīšanos iespaidos!