Tiesībsargs izmaiņas vecāku un ģimenes pabalstos vērtē kā neatbilstošas Satversmei

Tiesībsargs izmaiņas vecāku un ģimenes pabalstos vērtē kā neatbilstošas Satversmei

26. Jan 2010, 11:33 Māmiņu klubs Māmiņu klubs

Valdības plānotās izmaiņas attiecībā uz vecāku un ģimenes valsts pabalstu vērtējamas kā neatbilstošas Satversmes 110. un 91.pantam, uzskata tiesībsargs Romāns Apsītis, raksta portāls diena.lv.

Viņš atgādina, ka Satversmes tiesa spriedumā lietā Nr.2005-09-01 ir norādījusi, ka vecākiem „strādāšana nepilnu darba laiku var būt nozīmīga iespēja nezaudēt savu profesionālo kvalifikāciju un izvairīties no problēmām darba tirgū pēc bērna kopšanas atvaļinājuma”.  R. Apsītis teic, ka šī Satversmes tiesas atziņa atspoguļo reālo situāciju, jo Tiesībsarga birojā pēdējā laikā ir būtiski pieaudzis to sūdzību skaits, kurās sievietes norāda uz grūtībām atgriezties darbā pēc bērna kopšanas atvaļinājuma. "Arī, piemēram, pašnodarbinātām personām nodarbinātības pārtraukšana uz gadu būtībā nozīmē pilnīgu klientu loka zaudēšanu," norāda R. Apsītis. Līdz ar to, kā norādījusi arī Satversmes tiesa, ierobežojums strādāt bērna kopšanas laikā var negatīvi ietekmēt ģimenes intereses ilgtermiņā.

Tāpat Satversmes tiesa ir norādījusi, ka gadījumā, ja persona ir spiesta atteikties no valsts atbalsta, lai saglabātu savu profesionālo kvalifikāciju un vietu darba tirgū, pabalsta sistēma nesasniedz savu mērķi – demogrāfiskās situācijas uzlabošanu un pilnvērtīgu zīdaiņa aprūpi.

Tā kā demogrāfiskās situācijas uzlabošanai it sevišķi ir jārūpējas par trešā un ceturtā bērna ienākšanu ģimenē, tad likumdevējam ir jāvērš īpaša uzmanība uz faktu, ka ģimenei, kurā ir jau citi bērni, ir īpaši svarīgi saglabāt savu vietu darba tirgū ilgtermiņā, un gadījumā, ja vecāks ir spiests attiekties no valsts atbalsta, lai nezaudētu savu vietu darba tirgū, tiek aizskartas citu ģimenē augošo bērnu intereses, uzskata tiesībsargs. Bez minētā būtisks Satversmes 110.panta pārkāpums ir aizliegums strādāt tiem vecākiem, kuri saņem bērna kopšanas pabalstu vai vecāku pabalstu mazā apmērā. "Kā ir norādījusi Satversmes tiesa, aizliegums strādāt vecākiem, kuriem ir tiesības uz tāda apmēra pabalstu, kas nenodrošina iztikas minimumu, ir pretrunā tiesību uz pabalstu sakarā ar bērna kopšanu būtībai," uzsver R. Apsītis.

Lai gan vecāku pabalsts, atšķirībā no bērna kopšanas pabalsta, ir sociālās apdrošināšanas pabalsts, tomēr arī uz vecāku pabalstu attiecas Satversmes 110.pants, kurā noteiktais valsts pienākums gādāt par ģimenes – vecāku un bērnu atbalstu nevar tikt ierobežots ar nesamērīgiem līdzekļiem.

Tāpat arī R. Apsītis par neatbilstošu Satversmes 91. un 110.pantam uzskata valdības plānu izmaksāt ģimenes valsts pabalstu tikai sākot no brīža, kad bērns sasniedz viena gada vecumu. Tā kā ģimenes valsts pabalsta mērķis ir sniegt regulāru atbalstu ģimenēm, kurām radušies papildu izdevumi sakarā ar bērna audzināšanu, nav saskatāms atšķirīgas attieksmes atkarībā no bērna vecuma leģitīmais mērķis.

Ja plānotās izmaiņas vecāku un ģimenes valsts pabalsta izmaksas kārtībā stāsies spēkā, ir skaidri paredzama to apstrīdēšana Satversmes tiesā, ir pārliecināts R. Apsītis.

 Avots: http://www.diena.lv/

16. Jun 2009, 12:59

Tie politikji ir stulbi. Buutu samazinajusi par 10% un miers. Ir tacu zinams, ka % lielaka dalja vecaku pabalstu ir panemti uz teeva vaarda, tapec, kada te veel solidaritaate. Lai jau pienjem sito un tad vinji samaksas 10x vairak caur tiesu, jo mierigi vares pieprasit ari morlao kompensaciju par stresa radisanu grutiniecibas laika.
Viennozimigi jaszudz tiesaa taa stulbaa valsts!!!

Dace Dace 16. Jun 2009, 12:10

Liene valdība laikam cer ka stulbā tauta paliks pie ratiem un cietīs klusu

16. Jun 2009, 11:55

Es arī par tiesu!

Dace Dace 16. Jun 2009, 11:48

Māmiņu klubs mēs ļoti ceram uz jūsu palīdzību

Dace Dace 16. Jun 2009, 11:46

http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/article.php?id=597406

Māmiņu klubs, mēs ceram uz jūsu palīdzību, ceļā uz satversmes tiesu.

25. Jun 2009, 10:31

Ja likuma grozījumi tiks izsludināti, es esmu par prasības iesniegšanu Satversmes tiesā. Dodiet ziņu, ja nepieciešams atbalsts.

16. Jun 2009, 20:39

VAI MĀMIŅU KLUBS VARĒTU SNIEGT SAVU REDZĒJUMU ŠAJĀ JAUTĀJUMĀ. NEESAM VIENALDZĪGI, JO MĒS VARAM UZVARĒT!

16. Jun 2009, 19:33

Ka redzam valdiba Deputati ministri mus parastos cilvekus uzskata par pilnigam nullem sev samazina no 2000Ls par 20% ,bet mums parastiem cilvekiem no 300 novelk 50% ticat man ja man no 2000 novilktu 50% procenti es pats pat nesudzetos ☹ man zel ka dzivoju shada valsti

16. Jun 2009, 16:27

Māmiņu klubs lūdz PALĪDZIET!

16. Jun 2009, 15:40

Bet tai pašā laikā ir ģimenes,kas saņem tikai to māmiņalgu un māmiņa sēž mājās ar mazo,bet vīrs ir bezdarbnieks..Viņām ir tikai māmiņalga.Un tos"nieka 10%" ,ko nogriezīs vienam otram tā ir liela naudiņa par ko varētu nopirkt maizīti vai pieniņu.Bet māmiņas/tētiņi,kas strādā saņem gan māmiņalgu, gan savu algu...Kur taisnība???

16. Jun 2009, 15:15

Kauna tiem ministriem nav -atrada uz ko taupīt! Samaziniet to māmiņu algu par 10% un miers. Arī es strādāju tādu darbu,kur ilgāk nestrādājot var zaudēt profesionālo kvalifikāciju. Lai darītu manu darbu jābūt cilvēkam gan ar augstāko izglītibu un darba pieredzi. Darba devējs bija piekritis, ka es strādāšu mājās un 2 vai 3 stundas dienā, līdz ar to varētu palīdzēt jaunajai darbiniecei, bet tagad nekā. Iznāk ka saņemšu 50% no māmiņu algas un darba samaksu un tad es saņemšu mazāk kā māmiņu algu. Māmiņu klubs ceru uz jūsu palīdzību panākt taisnīgumu.

16. Jun 2009, 14:53

Lūdz iekopēt linku, par ko rakstīja Dita, to arī izdarīju.Neko neesmu komentējusi šai sakarā.

16. Jun 2009, 14:21

Esmu ar jums!

16. Jun 2009, 13:32

Mīļās topošas mammas , mūs taisās vēl trakāk apzagt. Vai palasījāt delfos jauno slimības un maternitātes pabalsta aprēķināšanas likumu? Pat to pamatīgi sagrozījuši un pamatīgi tas mums iecirtīs pirms un pēc dzedībām. Mūs soda, par to, ka esam slimas ilgstoši - respektīvi no laba prāta tapām grūtas un vienlaicīgi slimas - vajadzēja taču izsargāties no slimošanas , lai valsts naudu netērētu.

16. Jun 2009, 13:16

Es par tiesu, ja vajadzīgi kādi paraksti, dodiet ziņu...Kauna nav viņiem bērnus un pensionārus aplaupīt.paši sev samaziniet

16. Jun 2009, 13:06

Māmiņu klubs jūs esat mūsu cerība, panākt taisnīgumu.

16. Jun 2009, 12:59

Tie politikji ir stulbi. Buutu samazinajusi par 10% un miers. Ir tacu zinams, ka % lielaka dalja vecaku pabalstu ir panemti uz teeva vaarda, tapec, kada te veel solidaritaate. Lai jau pienjem sito un tad vinji samaksas 10x vairak caur tiesu, jo mierigi vares pieprasit ari morlao kompensaciju par stresa radisanu grutiniecibas laika.
Viennozimigi jaszudz tiesaa taa stulbaa valsts!!!

16. Jun 2009, 12:47

Esmu viens no tiem nelietīgajiem tētiem kas ir noformējis pabalstu uz sevi un turpinu strādāt. Rezultātā pēc likuma grozījumiem pabalsts 1280Ls vietā būs 640Ls (jāatzīst ka pabalstu pirmo reizi saņemšu tikai jūlijā). Es pat būtu ar mieru samierināties ar šādu samazinājumu, bet diemžēl es to nevaru, jo mana māsa ir 4 bērnu māte, pie tam vēl skolotāja. Kā rezultātā pēc 1.jūlija māsas ienākumi samazinās 2 reizes (bērnu pabalsti tiek samazināti par 2,3,4 bērnu plus skolotājas alga tiek samazināta par 40%) un diemžēl neviens izņemot mani viņai nepalīdzēs.
Šāda nu ir šodienas situācija...

16. Jun 2009, 12:13

Tiešraide no saeimas sēdes:
http://www.saeima.lv/sedes/video_ar.html

1 2