Svaigie augļi  un dārzeņi: ēdīsim ar prieku!

Svaigie augļi un dārzeņi: ēdīsim ar prieku!

24. Jun 2012, 10:29 saulux10 saulux10

Mēs nolēmām padalīties un pie viena piedalīties kampaņas "Ēdīsim dārzeņus un augļus 5x dienā" konkursā.

Tā kā mūsmājās svaigi augļi un dārzeņi ir topā,tad arī nolēmu padalīties tajā arī ar jums.

 

Tākā pirmās nedēļas konkursa tēma mani ļoti aizrāva,tad nu sāku darboties un parādīt kādas idejas ir man kā iemānīt,jeb radīt interesi bērniņam par augļiem un dārzeņiem,kas padara šo produktu ēšanu gan gardu,gan prieka pilnu.

 

Tad nu vispirms padalīšos ar augļu jautro pasniegšanas veidu,tad nu ķeramies pie darba:

 

Lai ēdiens būtu krāšņāks izvēlamies dažādus augļus,ogas,kas nu kuram vislabāk iet pie sirds,katrā reizē krāsas var pamainīt un ar augļiem variēt.Vispirms gatavosim jaukas mīlīgas zivtiņas,kuras gozējas okeāna skaistajos burbuļos un okeāna zālēs.

 

zivtiņas izgriezu no nektarīna un melones,zvīņas uztaisīju no miziņas, burbulīšus veidoju no vīnogām,kuras sagriezu šķēlītēs,bet okeāna zāli veidoju no nektarīna,lūk arī rezultāts,kas mums sanāca.(Atzīšos ka šī ideja man ienāca prātā no Inesev meitiņas Emīlijas,kurai tik ļoti patīk zivtiņas,domāju kad arī viņu šāds salikums ieinteresētu.)

 

 

Nu tagad puiši saturās,pie jums ciemos ir atbraucis Pirātu kuģis,kurš jūs apburs ar savu pasakaino pīrātu pasauli,jeb gatavojam Kuģi no augļiem. Man šāda ideja ienāca prātā,jo pirmkārt augļu gabaliņus var ļoti labi paņemt un apēst,nav ne jākož ne jāgriež,piemēram manai meitiņai šis variants ļoti patīk,viņa ņem augļu gabaliņus un tik ēd,otrkārt tas rada interesi bērnam,piemēram izveidot var pilnīgi jeb ko,kas nu katram bērnam patīk,vai tie būtu kādi multeļu varoņi vai kādi bērna mīļi dzīvnieciņi vai tēli,to visu var pagatavot,vajag tikai nedaudz iztēles un uz priekšu.

Šo kuģi gatavoju no augļiem,bet var izmantot arī dārzeņus šādā pat salikumā.

Tātad kuģa pamatu gatavoju no Kivi,glābšanas riņķus veidoju no vīnogām,mastus veidoju no nektarīna,buras no vīnoām,jūras zāles no kivi,mākoni no tumšajām vīnogām,var gatavot no plūmēm,bet kuģa pamatu no āboliem,burbuļus no vīnogām(Piemēram veidojot burbuļus no dārzeņiem,ļoti vienkārši var sagriezt burkānu ripiņas)

Var izveidot arī mašīnas vai traktorus šadā veidā.

Nu tad ejam tālāk,šis atal varētu patikt meitenēm,puķes un ziedi,variēt varam pinīgipēc sirds patikas,varam gatavot gan spicus ziediņus,gan apaņus,ovālus un taisnstūra,kuri nu katram patīk.

Mana puķe tapa no Nektarīna,sarkanā ābola,vidiņš no melones,kātiņš un lapiņas no kivi,bet pamatiņš no vīnogām.

No dārzeņiem skaista puķe sanāks: Kātiņš no lociņa,lapiņas no dillēm vai pētersīļu lapiņām,vidiņš no redīsa bet zieda lapiņas no gurķa,paprikas,burkāna un tomāta strēmelītēm,sanāks gan koši,gan veselīgi un gardi.redīsu var izgriezt kā skaistas ūdensrozes,vidiņā var ielikt arī kruzuļaino puķkāpostu vai ko citu.(šis ir manis izdomāts,bet varat pafantazēt arī savu ziediņu).

 

 

 

Varam izveidot arī dažādus dzīvnieciņus,piemēram ezīšus no āboliem un augļiem,kuru es jau izmēģināju,pelītes,skudriņas no ķiršiem,zaķīšus,mašīnītes,zivtiņas,puķītes utt.

Tātad es savu ezīti gatavoju no lielāka ābola,kuru pārgriezu uz pusēm,dažādiem augļiem,nepieciešami zobu bakstāmie kociņi.Uz zobu bakstāmiem saveram dažādus auglīšus,kas sagriezti kubiciņos vai savādākos gabaliņos,atstājot mazu galiņu nesavērtu,kuru iespraužam iekšā ābolītī,tādā veidā apsraužam visu ābolīti atstājot vienu mazu maliņu nesasprastu,kur iespraudīsim vīnogu purniņa vietā,actiņu vietā ieliku sēkliņas,nu lūk kāds skaistulītis sanāca.

Bērns var ņemt kociņu un pa vienam gabaliņam vērt nost auglīti un notiesāt to ar smaidu uz lūpām.Protams var savērt uz garākiem kociņiem un nespraust nekur,saver tikai dažādus krāsainus auglīšus un tas jau vien būs mazajām actiņām tīkams.

šādā pat veidā var savērt dārzenīšus vai nu tikai uz iesmiņiem vai arī sadurt kādā lielākā un stingrākā tomātiņā,vai gurķī.

 

 

 

Veidojam arī kalmāru no banānu mizas,kurā ir palicis nedaudz banāns,lai kalmārs turētos,pārējo banānu  sagriežam ripiņās,kuru gardi varēs apēst ar jautro kalmāra kungu.

 

Bet nu laiks ir parādīt ko interesantu un aizraujošu arī no dārzeņu pasaules.

 

Lai dārzeņu ēšana būtu interesantāka un lai tie radītu interesi bērnu sirsniņās,mēs varam izgriezt no dārzeņiem dažādus burtiņus no mūsu alfabēta vai arī cipariņus,bet varam izveidot arī pat veselu vārdu piemēram NIKOLA,EMĪLIJA,KATE,KRISTĪNE,ERNESTS,IGO utt. vai nu arī viņu gadiņu,kuru manuprāt viņš respektēs un apedīs ar lielu prieku.

 

varam izveidot dažādas mašinas,bet ar tām ir jāuzmanās,jo tādējādi bērniņš vairāk gribēs spēlēties nevis apēst,tādēļ labāks risinājums būtu,kā jau iepriekš rādīju un šķīvja izveidota kompozīcija.

 

Veidojot cipariņus,bērniņš iemācīsies ne tikai ēst dārzeņus,bet arī tos atpazīs un iemācīsies skaitīt.tāpat ir arī ar burtiņiem.

 

Atceros kad biju maza tad man ļoti patika ēst cepumiņus,jo tie bija cipariņu,dzīvnieciņu un burtiņu formās,man patika tos salikt rindiņā un tad pēc kārtas apēst,to pašu iedomājos arī par dārzenīšiem,tikai dārzenīši ir 100x veselīgāki,nekā mani cepumiņi.

 

 

Izveidoju arī skudriņas no burkāniem un lapas ar zariņiem no gurķa...

 

 

 

Ja bērniņš vēlas ēst lielāka gabala dārzeņus un augļus,var pamēģināt šādu veidu,piemēram dārzeņu saldējums: Uz burkāna uzspraudu noblanšētu puķkāpostiņu.

 

Šai reizītei pagaidām tas būs viss,idejas ir daudz un dažādas,bet ar tām ja būs laiks tad padalīšos kādu citu dieniņu.Un kā jums patīk ?

 

Baiba

 

Jauns dārzeņu un augļu recepšu konkurss ar superīgām balvām !

PIEVIENO SAVU RECEPTI ŠEIT>>

Atbalsta kampaņa:

saulux10 saulux10 06. Sep 2011, 18:29

nedaudz jau kaut kur atrodas tas laiciņš,ar prieku darināts jums un manas meitiņas punčukam 😉

taschinka taschinka 06. Sep 2011, 09:05

Man patīk kā ir pastrādāts!! 👍 🌷